Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Oddzielanie platyny 
Autor Wiadomość
Post Oddzielanie platyny
Witam,

Mam pytanie, mianowicie:

Jak oddzielić platynę od rodu i palladu ?? czy trzeba to stopić na palenisku kowalskim ??

jeszcze mam pytanie co sie dzieje z platyną zmieszaną z rodem i palladem po wrzuceniu do wody krolewskiej ? Czy rozpuszcza sie ona ?

8 maja 2007, o 21:44
@MODERATOR

Platyna:
rozpuszcza sie w wkodzie krolewskiej i stopionych wodorotlenkach potasowcow
nie rozpuszcza sie w wodzie

Pallad:
rozpuszcza sie w wodzie krolewskiej, goracych kwasach siarkowym i azotowym, rozdrobniony rozpuszcza sie tez w kwasie solnym

8 maja 2007, o 21:56

Metoda rafinacji platyny jest dokładnie opisana w książce: "Złotnictwo i probiernictwo" Franciszek Zastawniak. Całego nie chce mi się cytować, więc w skrócie.

Zanieczyszczoną platynę tnie się na kawałki i rozpuszcza w wodzie królewskiej na gorąco. Jeśli platyna nie chce się rozpuścić, to oznacza, że zawiera większą ilość irydu. Wtedy należy stopić posiadany stop z 8-10 krotną ilością ołowiu.
Otrzymany stop granuluje się przez odlanie do wody i działa się na niego silnie rozcieńczonym kwasem azotowym na gorąco. Roztwarzają się metale: ołów, żelazo, miedź pallad i nieznaczna część platyny i rodu.
Na nierozpuszczoną platynę działa się wodą królewską o składzie 8cz HCl, 2cz HNO3 i 90cz wody, ogrzewa się i cała platyna powinna się rozpuścić, a nierozpuszczona pozostaje cała ilość irydu i rutenu.
Roztwór zagęszcza się na parownicy porcelanowej poprzez częściowe odparowanie. Po oziębieniu strąca się platynę salmiakiem. Powstaje żółty osad chloroplatynianu amonowego. Przy przypuszczeniu, że w roztworze znajduje się rod należy dodać chlorku sodu co spowoduje zatrzymanie rodu z roztworze.
Osad się przemywa w roztworze salmiaku. Po przemyciu osad się suszy i żarzy, wydzielą się dymy. Gdy to ustanie, osad silnie się praży, powstanie tak zwana gąbka platynowa. Można ją stopić w tyglu.
Jak chcesz zupełnie czystą platynę, to trzeba jeszcze raz od początku wykonać to samo :P

Jeśli można spytać to z czego odzyskujesz platynę?

9 maja 2007, o 19:53
@MODERATOR

pewnie się na stare katalizatory napalił.

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

11 maja 2007, o 16:59

pewnie się na stare katalizatory napalił.

Też myślę, że na katalizatory, albo jakieś czujniki. Z katalizatora to się raczej nie opłaca, Ci co odzyskują podobno dostają na te cele dotacje i to chyba nie w Polsce?

12 maja 2007, o 15:18

Ze starych komputerów odzyskują srebro. Przetapiają i sprzedają. Na stykach jest ono przecierz bardzo czyste, i zarabiają na jednym kompie ok 2 do 3 tys :szok: tak przynajmniej słyszałem
pzdr
mateuszp4

4 cze 2007, o 16:21
@MODERATOR

srebrzenie jak i zlocenie obwodow drukowanych jest stosowane tylko w niektorych miejsach gabarytow to raz, a jak jest an calym gabarycie to tylko padow ktore zajmoja moze max 0,1 % pow. gabarytu plytki drukowanej, a grubosc wartwy metalu (w przypadku zlota) to normowo jest: 0,1-0,2 um

nie wiem jaka jest cena 1g zlota czty tez 1g srebra (nie chce mi sie szukac) - ale nie sadze aby z jednego kompa bylo wiecej niz 1-2 g :)

ok poszukalem ceny gieldowe (Kitco) Au i Ag:
Au - okolo 667 $ za uncje --> 60 zl za 1 g
Ag - okolo 13,5 $ za uncje --> 1,25 zl za 1 g

4 cze 2007, o 17:40

Może i jenów :lol: japończycy i chińczycy potrafią :) a swoją drogą to nawet to 1 zł to jak na znaleziony na wysypisku komputer to też coś :wink: A mówią że pieniądze nie leżą na drodze :lol:
pzdr
mateuszp4

PS. ja tak tylko słyszałem, więc pomyślałem że Wy może wiecie więcej. Nie bijcie od razu :lol:

5 cze 2007, o 15:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]