Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
AlCl3 
Autor Wiadomość

Post AlCl3
Sporządziłem sobie odrobinę AlCl3 poprzez roztworzenie nitów aluminiowych w HCl (nity te sa wykonywane z glinu bez domieszek). Zaraz po tym jak reakcja ustała r-r był przezroczysty. Ale po jakimś czasie zrobił się żółty (kompleks z nadmiaren HCl ?). Na polskiej wikipedii piszą że AlCl3 jest biały, ale na angielskiej, że jest żółty.

To jak to w końcu jest ?? Wyszło mi AlCl3 czy coś innego?? :)

30 sie 2007, o 09:23

Może to HCl był zanieczyszczony. Np. przez Fe^2+, który się utlenił tlenem z powietrza, dając żółte Fe^3+.

W moich źródłach (ABC Chemie, Brockhaus) jest napisane, że czysty AlCl3 jest bezbarwy, zaś techniczny zwykle żółtawy ze względu na wspomnianą domieszkę Fe^3+.

forum biologiczno-chemiczne

30 sie 2007, o 13:42

Post Re: AlCl3
Gabriel napisał(a):
Sporządziłem sobie odrobinę AlCl3 poprzez roztworzenie nitów aluminiowych w HCl (nity te sa wykonywane z glinu bez domieszek). Zaraz po tym jak reakcja ustała r-r był przezroczysty. Ale po jakimś czasie zrobił się żółty (kompleks z nadmiaren HCl ?). Na polskiej wikipedii piszą że AlCl3 jest biały, ale na angielskiej, że jest żółty.

To jak to w końcu jest ?? Wyszło mi AlCl3 czy coś innego?? :)

Nity Aluminiowe nie są wykonane z glinu bez domieszek Słowo "Aluminium" oznacza w przemyśle Al z pewnymi dodatkami stopowymi, nadającymi mu cechy użyteczności. Oprócz samego Al zawsze znajdują się tam pewne ilości innych metali - Mg, Cu, Fe, które dodawane są dla pewnego polepszenia własności metalu. Można sprawdzić z czego dokładnie są nity aluminiowe, ale są tam pewne domieszki, które muszą zapewnić między innymi odpowiednią plastyczność łba nitu, przy równoczesnej dużej wytrz. na rozciąganie, ścinanie, i ściskanie (docisk powierzchniowy nita).

Jak byś zastosował np. blachę duralową, to masz tam Cu 2,0-4,9% ; Mn do 1%, Mg do 1,8% ; często Fe, Si.

Jak chcesz się upewnić to sięgnij do jakiejś książki typu wstęp do materiałoznawstwa, albo stopy met. nieżelaznych.

30 sie 2007, o 14:20

Nity były spasywowane grubą warstewką białego tlenku co nie występuje przy duraluminium. Do tego chciałbym zaznaczyć ze r-r był IDEALNIE przeźroczysty w momencie zakończenia reakcji, a dopiero po dniu zrobił się żółty. Jakiekolwiek Fe2+ czy Fe3+ bylyby widoczne już na początku.

Żółta barwa jest dość intensywna, więc jeżeli jest tam Fe3+ to powinno dać pozytywny wynik w reakcji z fenolem.

Mam kilka wskaźników metalochromowych i EDTA to spróbuje z miareczkować takiego roztworzonego nita... jak tylko dostane biuretę :P

30 sie 2007, o 23:51

Fe^2+ w roztworze wykazuje zielonkawą barwę dopiero przy naprawdę dużych stężeniach, więc zwykle nie zauważa się żelaza póki się nie utleni :D
Napisz co dała próba z fenolem.

Ja zwykle stosuję spirytus salicylowy do wykrywania Fe^3+ w warunkach domowych, bo tani i łatwodostępny jest :D

forum biologiczno-chemiczne

31 sie 2007, o 01:46
**

Do samego wykrycia można zastosować NaOH lub dowolny mocno zasadowy wodorotlenek. Jeżeli po jego dodaniu strąca się brunatny osad, to jest to najprawdopodobniej wodorotlenek żelaza Fe(OH)3.

31 sie 2007, o 09:26

Też kiedyś robiłem to z folią aluminiową. Tyle że wtedy wydobywały się duże ilości ciepła i pary a laba musiałem wietrzyć 2 godz. :) a chlorek wyszedł mi wtedy taki szarawy troche...

Obrazek

Obrazek

31 sie 2007, o 14:08

Post Re: AlCl3
Gabriel napisał(a):
Na polskiej wikipedii piszą że AlCl3 jest biały, ale na angielskiej, że jest żółty.

Biały jest uwodniony AlCl3, żółty jest bezwodny. Ty uzyskałeś uwodniony, więc powinien być biały. Jeśli roztwór zżółkł, to znaczy, że masz jakieś zanieczyszczenia.

31 sie 2007, o 15:43

Nity mogły zostać wykonane z aluminium.
Domieszki zawarte w nim to najczęściej zanieczyszczenia, ktorych całkowite usunięcie jest (w przypadkumetali technicznych) nieekonomicze.
Ewentualne pytania na priwa.
Pozdrawiam
Kris

31 sie 2007, o 18:40

Nie tyle nieekonomiczne ale czasami bezcelowe bo lepiej jak są, ale to już ktoś tam napisał wyżej;)

31 sie 2007, o 20:21

ja te robilem AlCl3*6H2O, jest on zolty, bialy jest bezwodny. Natomiast tez zauwazylem, ze poczatkowo r-r byl bezbarwny, a potem stal sie zolty. Ale zauwazylem takze, ze byl bezbarwny, dopoki plywaly w nim jeszcze kawalki metalu, bycmoze jakies szlachetniejsze od glinu, dlatego roztwarzaly sie w drugiej kolejnosci.[/list]

Obrazek
weź udział:

1 wrz 2007, o 13:05
@MODERATOR

Moze ten roztwor byl bezbarwny do czasu plywania w nim jeszcze fragmentow Al - z podowdu wlasciwosci koagulujaco-flokulujacych Al, a kiedy juz Al przereagowal w pleni z HCl, tym samym koagulacja sie cofnela i zanieczyszczenia spowrotem wrocily do roztworu

i bylo by to na 100% poprawne gdy w reakcji byl wodorotlenek glinu (ktory defakto jest stosowany do oczyszczania wody), a tym wypadku nie mam pewnosci

1 wrz 2007, o 13:13
**

Myślę, że obecność Al(OH)3 można spokojnie założyć gdyż AlCl3 w wodzi ulega hydrolizie.

1 wrz 2007, o 13:33

to rozpusc sobie troche AlCl3*6H2O i poczekaj, czy zobaczysz klaczki Al(OH)3, to nie jest tak z hydroliza, jak na pierwszy rzut oka sie wydaje. :)

PS i troche trudno o ten wodorotlenek, dopoki mamy nadmiar kwasu

Obrazek
weź udział:

3 wrz 2007, o 10:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]