Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Ferrofluid 
Autor Wiadomość

Post Ferrofluid
Widzieliście to już na youtube?
http://youtube.com/watch?v=zpBxCnHU8Ao& ... ed&search=
Tutaj jest pokazane jak to zrobić:
http://www.sci-spot.com/Chemistry/liqimag.htm

Fajna sprawa, ciecz oddziałująca na pole magnetyczne. Mam zamiar sobie zrobić. Od początku się tym zafascynowałem - kilka miesięcy temu już to zauważyłem.
Naukowcy zastanawiają się do czego może się przydać takie "coś" - może będzie miało zastosowanie w architekturze.
8) [/url]

30 sie 2007, o 18:10

czytałem już o tym wcześniej w czasopiśmie ks-ekspert.
zainteresowanym polecam ten artykuł ! (jest on poświęcony ogólnie "inteligentnym substancją")

http://youtube.com/watch?v=UEAgnuqt26Q& ... ed&search=

dorzucam jeszcze:
http://youtube.com/watch?v=A5OhZ9wT568& ... ed&search=

30 sie 2007, o 18:36

Próbowałem robić ten ferrofluid z własnoręcznie przygotowanego Fe3O4 :

Najpierw zmieszałem świeżo przygotowane roztwory FeSO4 i Fe2(SO4)3 w odpowiednich proporcjach, następnie wkraplałem powoli 1 M roztwór NH4OH ciągle mieszając. Strącił się drobniutki czarny osad Fe3O4. Sprawdziłem magnesem czy to na pewno to, okazało się że tak. Osad odsączyłem, przepłukałem wodą dest. i do suszarki na 200 st. na 2h. Sproszkowałem to w moździerzu i dodałem kilka kropli oleju silnikowego.
Niestety moja ferrociecz nie zachowywała sie tak jak na filmikach z you tube
(nie było tych "igiełek" pojawiających się podczas zbliżania magnesu), więc dolałem jeszcze kilka kropli oleju, co też nic nie dało, a na dodatek po pewnym czasie rozwarstwiło się...

wniosek :
Po wpisaniu w Wikipedii hasła ferrociecz dowiedziałem się że trzeba jeszcze dodać surfakanta (substancji posiadającej grupy hydrofilowe i hydrofobowe) aby drobiny Fe3O4 nie ulegały sedymentacji...

Może ktoś z was wie co można by zastosować ? Bo kwasu oleinowego (wikipedia) nie posiadam...

31 sie 2007, o 12:08

substancji posiadającej grupy hydrofilowe i hydrofobowe

Może mydło albo inne sole sodowe kw. tłuszczowych?

black_coder

31 sie 2007, o 12:18

Bo jak dodam roztworu mydła to utworzy mi się emulsja oleju z wodą...

31 sie 2007, o 12:25

Post Re: Ferrofluid
Chuher napisał(a):
Naukowcy zastanawiają się do czego może się przydać takie "coś" - może będzie miało zastosowanie w architekturze.

Jak na razie, od lat służy z powodzeniem do chłodzenia cewki w głośnikach, szczególnie wysokotonowych (kopułkach).

31 sie 2007, o 13:49
Zasłużony dla forum

Heh robiłem to własnoręcznie, coprawda z kwasem oleinowym, ale równie dobrze (ponoć) doświadczenie wychodzi na stearynowym (z tym, że najpierw musimy go stopić, ale i tak prowadzimy ją w podwyższonej temperaturze, więc nie powinno to być problemem, ważne tylko, żeby stopić stearynowy w innym pojemniku i dopiero wtedy go dodawać...), później już robimy tak jak w przepisie, którego używamy...

PS: Mydło i wszelkie sole kwasów tłuszczowych z metalami tylko będą przeszkadzały w procesie - w najskrajniejszym przypadku można by sól amonową wykorzystać, ale nie gwarantuję powodzenia :P

PPS: Najprościej sobie zamówić kwas oleinowy - nawet w POCHu nie jest on zbyt drogi :P

1 wrz 2007, o 17:28

Mmm... a taka "zabawka" nie jest niebezpieczna w jakiś sposób? :? I jak to potem przechowywać? Nie chce mi się zrobić czegoś skomplikowanego czym pozachwycam się 2 min a potem będę musiał oddać do utylizacji ^ ^'

11 sie 2008, o 22:15

Mmm... a taka "zabawka" nie jest niebezpieczna w jakiś sposób? :? I jak to potem przechowywać? Nie chce mi się zrobić czegoś skomplikowanego czym pozachwycam się 2 min a potem będę musiał oddać do utylizacji ^ ^'

Pewnie że tak. Jak połkniesz i jak czasem wiesz, na śmietniskach są takie wielkie dzwigi-magnesy - no to właśnie może Cie taki podnieść w górę :P

12 sie 2008, o 14:04

Znalazłem jeden przepis w którym jako surfaktanta użyto wodorotlenku tetrametyloamoniowego. Natomiast co do kwasu oleinowego to mam wątpliwości czy będzie on wystarczająco trwały na czynniki atmosferyczne, bo może się zachować podobnie jak olej schnący. Ciekawą literaturę na ten temat zamieściłem TUTAJ.
Dość obszerne opracowanie na temat teorii działania , metod syntezy i potencjalnych zastosowań cieczy magnetycznych, ok 80stron (ENG).

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

12 sie 2008, o 15:29

(żelazo proszek + hcl do fecl2)
olej z oliwek
parafina ciekła
fecl3
amoniak

8 paź 2008, o 16:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]