Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
OCZYSZCZANIE KJ
Mam trochę (ok 2kg) KJ zanieczyszczonego wolnym jodem i sporą ilością jodanu. Czy ma ktoś koncepcję jak odzyskać z niego czysty (~cz.d.a.) jodek? Próbowałem już przetapiania, i choć wyniki są wyśmienite, jest to strasznie niepraktyczne, bo wymagana jest temperatura ok 700stC i wytrzymałe naczynie. Ekstrakcja EtOH też raczej odpada, bo "rozpuszczalnik" ten wolałbym wykorzystać w bardziej szczytnych celach. Gałecki wspomina o możliwości redukcji jodanu siarkowodorem, ale wątpię, żebym się na to zdecydował z oczywistych względów. Proszę o wszelkie sensowne koncepcje.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
28 sty 2008, o 01:25
jaozyrys
@MODERATOR
jeżeli jodanu nie jest jest dużo to może najpierw zadać kwasem żeby synproporcjonowało do jodu, cały jod wyekstrahować chloroformem. A jeżeli jest go dużo to zredukowac ten jod tak żeby jeszcze z niego KI uzyskać, czynnik redukujący dobrać tak żeby dało się go łatwo potem oddzielić.
nie jestem tylko pewien jak jod daje sie ekstrahowac z r-ru jodku (jony zespolone I3-)
28 sty 2008, o 02:00
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
Polecam sposób z Supniewskiego, żeby zredukować jodan kwasem mrówkowym. Potem tylko odparować do sucha i przekrystalizować.
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
28 sty 2008, o 16:22
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Dzięki, Melon, za konkretną odpowiedź. Na pewno wypróbuję:)
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości