Autor |
Wiadomość |
Kempek
Dołączył(a): 29 paź 2003, o 20:31 Posty: 150 Lokalizacja: Novosybirsk
|
 zapachowa mieszaninia
WitamCzy znak ktoś sprawdzony sposób na nieszkodliwą dla zdrowia mieszaninę która poprostu bardzo śmierdzi ? najlepiej żeby to była cieczpozdrawiam
|
24 lis 2003, o 19:32 |
|
 |
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
|
No mozesz wziość cos takiego:np. proche + włosy (nie da sie wytrzymac)  obojetnie jaki merkaptankolejne to putrescynakwas maslowyno i oczywiscie kwas siarkowodorowy (zapach zgnilych jaj):wink:Życze miłego wąchania  :D:D::D:D:D:DD:D:D:D
24 lis 2003, o 22:28 |
|
 |
Kempek
|
To ja może coś wyjaśnie ... chodzi mi o to by przejąć suszarnie w bloku na moje laboratorium  . Jednak pewna natrętna sąsiadka wiesza tam swoje pranie. Niemiły zapach niewątpliwie by ją do tego zniechęcił. W związku z tym że jest to suszarnia to najlepiej żeby zapach ten unosił się dość długo i nie bardzo nadają sie na to spalone włosy z prochem.Siarkowodór również nie jest dobrym rozwązaniem gdyż jest to gaz palny i w przypadku zapalanie światła może nastąpić wybuch. A kwas masłowy hmmmm... próbowałem, ale jego zapach zniknął zbyt szybko.To musi być coś co wsiąknie w ściany  :):)Co to są merkaptany, jak się je otrzymuje ?Co to putryscyna i jak się ją otrzymuje ?pozdrawiam
|
24 lis 2003, o 22:38 |
|
 |
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
|
merkaptany są to wszystkie zwiazki z grupy -SH, a putryscyna jest to iczaczej 1,4-diaminobutan. Wyjasnic ci to moze dokladnie keten. 
25 lis 2003, o 13:50 |
|
 |
Anonymous
|
Ja bym na twoim miejscu zaryzykowal z siarkowodorem. Wyszlo by na to ze w suszarni sraja koty albo szczury lub tez jakies szambo sie wydziela a jak bylaby jakas kratka odplywowa to juz byloby cudnie. A pozatym moze nie musisz rozlewac moze da sie nasaczyc jakis przedmiot ktory by utrzymywal zapach i nie budzil podejrzen w suszarni albo dal sie latwo ukryc.
|
25 lis 2003, o 16:41 |
|
 |
Anonymous
|
W koncu siarkowodor wydzielamy jak pierdzimy. To nic innego jak zapach gówna czy zgnilych jaj.
|
25 lis 2003, o 16:44 |
|
 |
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
|
Siarkowodór jest trujący!! Ostatnio bylo w TV ze dwie osoby umarly gdy czyscily szambo w wyniku zatrucia siarkowodoerem. Nie ryzykuj z tym, a pozatym jak wspomniales jest palny.
25 lis 2003, o 18:30 |
|
 |
Kempek
|
No właśnie .. z tych powodów że jest palny i trujący odpada . A z tym przedmiotem to pomysł dobry tylko nadal pozostaje pytanie czym go nasączyć ?pozdrawiam
|
25 lis 2003, o 21:04 |
|
 |
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
|
A kto powiedzial ze musi byc to nasaczone jakims "specyficznym specyfikiem"  A moze by tak mała "kupka" ale nasaczyc jej ubrania octem lub mlekiem ktore stalo tydzien w cieplym miejscu 
25 lis 2003, o 21:08 |
|
 |
Kempek
|
A gdyby tak szmaty nasączyć amoniakiem ?
|
25 lis 2003, o 21:13 |
|
 |
Anonymous
|
Ja slyszalem o tych dwoch osobach co sie zatruly siarkowodorem i wiem ze jest palny bo kiedys nawalony ziomal jak pierdzial i przykladal do portek rozjarana zapalniczke to buchal z tylka ogniem ale wlasnie dlatego ze jest to srednio bezpieczne ma szanse powodzenia. Rob jak chcesz i na wlasna odpowiedzialnosc.
|
25 lis 2003, o 22:26 |
|
 |
Anonymous
|
|
25 lis 2003, o 23:01 |
|
 |
Szajba
Dołączył(a): 6 paź 2003, o 17:16 Posty: 19 Lokalizacja: woj. Lubelskie
|
A moze bys tal z nia porozmawial a nie odrazu drastyczne srodki wproeadzacie  No chyba ze juz prubowales rozmawiac  :
|
25 lis 2003, o 23:36 |
|
 |
Anonymous
|
Bardzo smierdza rozkladajace sie bialka... proste tanie i "niechemiczne". PO PROSTU PODRZUC SWIERZA RYBE ALBO JAKIES MIESKO:) po pewnym czasie beda bardzo brzydko pachniec:) Tylko ze latwo da sie wykryc.... Moze jakies osrane, wilgotne szmaty bawelniane.... Smrodu bedzie cala masa ale tez latwe do wykrycia... HEhehe:)
|
26 lis 2003, o 15:59 |
|
 |
motek
|
 fajny smród
cześćjest fajna stara murarska metoda smrodowa: bierzemy jajko szukamu dziury w ścianie o jego wielkości lub ją kujemy , wkładamy jajo i je zaszpachlowujemy gipsem czy Atlasem jakim . w trakcie szpachlowania delikatnie trącamy je kielnią tak by powstała rysa .wapno ze ściany nie pozwala na zbyt szybki rozwój bakteri a przez tą drobną rysę zawartość nie wylewa się i nie plami sciany . po zamalowaniu całość jest niewidocznaz jaja wydobywa się piękny smród siarkowodoru,zapach nie jest nachalny.coś w podobie do natężenia zapachu perum przechodzącej kobiety,czas działania kilka miesięcy,czas do zadziałania 4-6 tygodniutylizacja:podczas zasadzania należy precyzyjnie wymierzyć to miejsce isobie zapamiętać lub zapisac . robimy ołówkiem znak i to miejsce wycinamy wiertłem trepanacyjnym do osadzania puszek elektrycznychlub je wykuć ( warto pomysleć przy minowaniu beton twardy gips niepo tym zabiegu smród jeszcze się parę dni utrzymuje ( jest w ścianie)pomaga kilkukrotne pryskanie formaliną lub eliksirem do kiblidziurę szpachlujemy po wyschnięciu malujemymotek
|
28 lis 2003, o 00:57 |
|
 |
KACper
|
Niektóre ruskie kondensatory zalane jakąś cieczą ,nie wiem co to jest "konsystencja olesu"ale cuchnie starymi rybami . miałem z tym przykre doświadszenie bo mi kapło do szuflady  Kondensator nusi być stary . to coś śmierdzi nawet przez folie .
|
6 gru 2003, o 12:16 |
|
 |
KeteN
|
Czytam te wasze posty i dobrze że was znam tylko z neta, bo na żywo to bym nie chciał miec z wami do czynienia. Nasaczanie amoniakiem, siarkowodorem - pokjnijcie sie wy w głowy :!: Niedługo zaczniecie pisac, co podać, by "przejąć" suszarnie :!: Po pierwsze siarkowodór jest trujący - owszem, jak sobie powąchasz troche z probówki albo siarczku amonu to sie nic nie stanie, ale w wiekszym stezeniu nastepuje smierć. A więc szamba itp to bardzo zdradliwe miesca (a więc gówno zabija  ). Sam sie tez kiedys jako dziecko mocno podtrułem H2S przy oprożnianiu duzego smietnika przez 3h.Podsumowując - trzeba z sąsiadką pogadać, albo pójśc na ugode. Bedziecie wspolnie korzystac, ale ona z czasem "odpadnie" jak zobaczy dziurki w praniu...
|
7 gru 2003, o 16:13 |
|
 |
Kempek
|
WitamKeten właśnie ze względu na szkodliwość zrezygnowałem z siarkowodoru.pozdrawiam
|
7 gru 2003, o 21:41 |
|
 |
KeteN
|
Z tego co pamietam, to są to polichlorobifenyle - ciecze stosowane równiez w transformatorach jako izolatory i nosniki ciepła do jego odprowadzania
|
7 gru 2003, o 21:47 |
|
 |
Owsiak
|
ja proponuje kwas maslowy... smierdzi jak kupa... tylko ze palny bodajze  merkaptany oczywiscie bardziej smierdza, ale kwas maslowy latwiej dostac/otrzymac
|
27 gru 2004, o 21:57 |
|
 |
Anonymous
|
Pirydyna tez niczego sobie ;]
|
28 gru 2004, o 20:39 |
|
 |
dumin
|
Sugeruję bicyklo[2.2.1]hept-2-en - LD50 dla szczurka to 11,3 g/kg, a zapach nieprzeciętny.
|
28 gru 2004, o 21:19 |
|
 |
Anonymous
|
albo tą zabawkę "śmierdziela" koledze ostatnio pokój zasmrodziło jak zostawił na noc
|
29 gru 2004, o 19:53 |
|
 |
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
|
Fajnie tylko jak ten bicyklo[2.2.1]hept-2-en zrobić w ilościach użytecznych?
Wg mnie ten trik z jajkiem w murze jest jak dotąd najlepszy
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
|
29 gru 2004, o 20:11 |
|
 |
dumin
|
A moim zdaniem najlepszy był pomysł pod tytułem: dyplomatyczna rozmowa.
Gipsować suszarnię tylko po to by schować w ścianie jajko? :-))
A tą pierścienicę możesz zrobić z cyklopentadienu i etylenu;
poza tym to dość popularny rozpuszczalnik (o jakże ładnej nazwie zwyczajowej - poszukaj)
Inna sugestia - smaczny obiadek z roślin strączkowych po czym wizyta w rzeczonym pomieszczeniu.
Powodzenia w tejkołwerze.
|
29 gru 2004, o 21:39 |
|
|