Autor |
Wiadomość |
Tomekm
Dołączył(a): 18 lip 2007, o 12:52 Posty: 79 Lokalizacja: Serce Roztoczańskiego P. N.
|
cynowodór SnH4 i ołowiowodór PbH4
Witam , poświęciłem ten post mało znanym związkom chemicznym, jakimi są PbH4 i SnH4. Chciałem omówić ten temat z osobami które wiedzą coś na temat tych substancji lub sie z którymś z owych związków zetknęły. Mianowicie chodzi mi o właściwości chemiczne i fizyczne, otrzymywanie oraz zastosowanie . Starajcie się mądrze rozwijać ten temat .
|
27 lis 2007, o 20:56 |
|
|
doznanie
@MODERATOR
|
RATUJCIE widzicie i nie grzmicie
http://www.google.com/search?ie=UTF-8&o ... wod%C3%B3r
ale topic zostaje - olowiowodór nie ma w googlach (jescze musze moje publikacje przeczesac)
_________________ <center>
"...ale to już tak jest, że chemia jest the best i tyle..."</center>
|
27 lis 2007, o 21:11 |
|
|
Tomekm
Dołączył(a): 18 lip 2007, o 12:52 Posty: 79 Lokalizacja: Serce Roztoczańskiego P. N.
|
Do doznanie: Żebyś wiedział że szukałem w google, ale nic tam nie można znaleźć konkretnego na ten temat, a założyłem ten post aby podyskutowac o tych substancjach
|
27 lis 2007, o 21:18 |
|
|
doznanie
@MODERATOR
|
ale to mozesz chociaz troche co sie dowiedziales z google
1.Cynowodór - SnH4 - znane są dwa połączenia cyny z wodorem SnH4 i Sn2H6. Z największa wydajnością związki te otrzymuje się przez redukcję wodnego roztworu soli cyny(II) borowodorkiem sodu. Używając borowodorku potasu oprócz SnH4 powstaje też Sn2H6. W temperaturze pokojowej jest on związkiem trwałym. Powyżej 373K ulega rozkładowi z utworzeniem lustra cynowego:
SnH4 -> Sn + 2H2
Temperatura topnienia SnH4 wynosi 127K, a wrzenia 220,5K. Rozcieńczone kwasy i alkalia nie reagują z SnH4.
juz troche info
adam bielasnski ( do pobrania na forum ) tom 2 dzial 23.6 str 753 tytul zwiazki germanu, cyny i olowiu z wodorem
http://rapidshare.com/files/72706144/753.png.html
|
27 lis 2007, o 21:29 |
|
|
Nuclear
**
|
no to pierwszy link opisuje ogólnikowo sposób otrzymywania i jedną z własności chemicznych: rozkłada się po podgrzaniu na cynę i wodór, więc: jest nietrwały... a co do wodorku ołowiu to długości fal jego widma ponoć są zbliżone do podczerwieni
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
|
27 lis 2007, o 21:37 |
|
|
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
|
Mogę się mylić ale zgaduję że te tetrawodorki mogą mieć jakieś zastosowanie jako katalizator w różnych reakcjach redukcyjnych w chemii organicznej. Coś a'la NaBH4 czy LiAlH4...
To taka czysta fantastyka i moje domysły, nie sugerować się tym...
27 lis 2007, o 21:40 |
|
|
Tomekm
|
|
27 lis 2007, o 22:31 |
|
|
b_oss
|
No to może ja się przysłużę: jedną z metod analitycznych wykrywania cyny jest właśnie otrzymywanie SH4 z badanego roztworu i wcale nie potrzeba do tego borowodorku sodu, który zapewne jest drogi i mało dostępny. Do roztworu soli cyny II lub dodaje się kwasu solnego i pył cynkowy, ewentualnie granulki. Powstający atomowy wodór wiąże jony Sn2+ i powstaje SnH4. Wtedy do takiej mieszaniny reakcyjnej wkłada się probówke napełnioną zimną wodą i po chwili (wciąż wilgotną) wkłada się do płomienia palnika. Jeśli były tam jony Sn2+ to rozpuszczony w H2O cynowodór pali się niebieskim płomieniem. W praktyce wygląda to tak jakby cała probówka była pokryta niebieskim płomieniem, szkło wygląda wtedy jakby było podświetlone niebieskim laserem. Proste i łatwe doświadczenie jeśli ktoś jest początkujący i zaczyna się bawić w analityczną. PoZdRo
|
5 gru 2007, o 21:25 |
|
|
Tomekm
|
Ogromne dzięk dla B_ossa , słyszałem o tym doświadczeniu, ale nie bardzo wiedziałem jak je przeprowadzić.
|
6 gru 2007, o 20:02 |
|
|
Tomekm
|
Doświadczenie jest nawet proste do wykonania tylko problem z toksycznością SnH4. Niedawno znalazłem artykół, w którym pisało, że cynowodór jest bardziej toksyczny od AsH3 i HCN.
|
27 gru 2007, o 22:13 |
|
|
doznanie
@MODERATOR
|
ale to chyba niewielkie ilosci ktore rozpuszcza sie w wodzie jak nie zrobisz tego duzo i nie napiszesz sie to nie zginiesz
|
27 gru 2007, o 22:15 |
|
|
Tomekm
|
Do doznanie: Z jednej strony racja, ale gdyby HCN tez wydzielał się w takiej samej małej ilości można by się pożegnac z życiem. A propo napiszesz chyba chodziło Ci o napijesz
racja sory musze wiecej uwagi poswiecac co wystukuje bo nie chce mi sie patrzec na klawiature ;p /// doz
|
27 gru 2007, o 23:03 |
|
|
partiosz
|
a wiecie coś na temat szkodliwości cynowodoru ? jak leczyć czym neutralizować ?
|
20 mar 2008, o 19:27 |
|
|
partiosz
|
co prawda nie mam dużego doświadczenia co do SnH2 i PbH2 ale co prawda ostatnio do kolby wżuciłem granulki Sn i Pb dodałem do tego mieszaninę KMno4 i NaOH oraz przez ten roztwór przepuściłem metan i dodałem trochę mocznika.
Po kilku minutach poczułem gaz bezbarwny bardzo duszący niewiele się jego zaciągnełem i zbierało mnie na wymioty poczułem kołatanie serca to było strasznie nie miłe czy jest to możliwe że z tej mieszaniny mugł się wydzielać SnH2 lub PbH2 ??
Po pewnym czasie nie potrzfiłem wejść do pomieszczenia w którym znajdowała sie kolba naprałem powietrza do płuc i wsypałm do kolby Na2CO3 gdy się nachylałem nad kolbą wstrzymując powietrze czułem jakby mnie skura na twarzy zaczynała mocno piec wsypałem Na2CO3 i uciekłem po kilku godzinach zaobserwowałem biały osad przechodzący w żułty i brak trującego gazu.
Nie ściemniam ale już nigdy nie będe się bawił związkami cyny ani ołowiu myślałem że wykituje na następny dzień zawroty głowy kac i problemy ze słuchem na szczęście to mi przeszło a i jeszcze drgawki miałem
|
21 mar 2008, o 12:19 |
|
|
szalony
|
Niestety sprawdza się zasada "polak mądry po szkodzie". Związki cyny takie jak jej sole, itp. nie są bardzo groźne, ale związki lotne tak, o związkach ołowiu nie mówiąc! Nie wnikam czy otrzymałeś cynowodór, czy inne gazy, ale trzeba naprawdę mieć dzikie pomysły, żeby inhalować się takimi gazami jak cynowodór, ołowiowodór, antymonowodór, arsenowodór, fosfan, itp. Z opisu wynika, że nie pracowałeś nawet pod wyciągiem, który i tak jest małym środkiem bezpieczeństwa przy eksperymentach z toksycznymi gazami, ani nie byłeś w żaden sposób przygotowany na to co się stanie. Ciesz się, że ci przeszło - niektóre gazy dają objawy po kilkugodzinnym utajeniu - na ogół te które wywołują toksyczny obrzęk płuc.
Skrajnym idiotyzmem jest przeprowadzanie doświadczeń na zasadzie "zobaczymy co wyjdzie jak wleję to i to", zwłaszcza gdy spodziewamy się, że mogą wydzielić się gazy, oraz wąchanie toksycznych gazów o nieznanym składzie - pochodzących z nie wiadomo jakich reakcji SnH4 ani PbH4 na pewno nie otrzymałeś.
Poza tym popracuj nieco nad ortografią. Ja osobiście stawiam na zatrucie NO (azot pochodziłby z mocznika), gdyż jest to gaz bezwonny, a są to pewne objawy zatrucia wazodylantem. Rozkurcz naczyń powoduje silny spadek ciśniena, zmiany w akcji serca, zaczerwienienie twarzy, uszu, oczu, itd. Być może jednak, że wyprodukowałeś inne gazy. Sugeruję poradę lekarską z omówieniem objawów.
PS. Gdybyś w taki prosty sposób zrobił PbH4 to szansa na Nobla
Ostatnio edytowano 21 mar 2008, o 13:00 przez szalony, łącznie edytowano 4 razy
|
21 mar 2008, o 12:27 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
nie wiem co upichciles ale proponowal bym wreszcie kupienie maski przeciw gazowej - jakiej ? jest troche na tym forum ma ten temat juz napisane
a przyokazji - wyobraznia + strach robia swoje
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
21 mar 2008, o 12:28 |
|
|
MłodyChemik
Dołączył(a): 26 cze 2006, o 11:22 Posty: 84 Lokalizacja: Za tobą
|
z tego co tam upichciles i szybkiego przegladu mojej ksiazki to mogles otrzymac
Metanal tlumaczy pieczenie i duszaca won
Otrzymywanie wodorku cyny na Stopm Mg-Sn wlac kwas solny
Otrzymywanie wodorku olowiu PbCl2 +LIAlH4
_________________ "Kto walczy z potworami, powinien się strzec, by walka nie uczyniła go jednym z nich. Bo kiedy długo patrzysz w otchłań, otchłań zaczyna patrzeć w ciebie."
I tak oto stałem się potworem...
|
21 mar 2008, o 13:55 |
|
|
szalony
|
Ups, nie zauważyłem mowy o duszącej woni. Faktycznie, mógł wydzielić się formaldehyd, albo coś. Kto wie...
|
21 mar 2008, o 13:57 |
|
|