Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
cynowodór SnH4 i ołowiowodór PbH4 
Autor Wiadomość

Post cynowodór SnH4 i ołowiowodór PbH4
Witam :), poświęciłem ten post mało znanym związkom chemicznym, jakimi są PbH4 i SnH4. Chciałem omówić ten temat z osobami które wiedzą coś na temat tych substancji lub sie z którymś z owych związków zetknęły. Mianowicie chodzi mi o właściwości chemiczne i fizyczne, otrzymywanie oraz zastosowanie :D . Starajcie się mądrze rozwijać ten temat 8) .

27 lis 2007, o 20:56
@MODERATOR

http://www.google.com/search?ie=UTF-8&o ... wod%C3%B3r
ale topic zostaje - olowiowodór nie ma w googlach (jescze musze moje publikacje przeczesac)

27 lis 2007, o 21:11

Do doznanie: Żebyś wiedział że szukałem w google, ale nic tam nie można znaleźć konkretnego na ten temat, a założyłem ten post aby podyskutowac o tych substancjach :evil: !!

27 lis 2007, o 21:18
@MODERATOR

ale to mozesz chociaz troche co sie dowiedziales z google
1.Cynowodór - SnH4 - znane są dwa połączenia cyny z wodorem SnH4 i Sn2H6. Z największa wydajnością związki te otrzymuje się przez redukcję wodnego roztworu soli cyny(II) borowodorkiem sodu. Używając borowodorku potasu oprócz SnH4 powstaje też Sn2H6. W temperaturze pokojowej jest on związkiem trwałym. Powyżej 373K ulega rozkładowi z utworzeniem lustra cynowego:
SnH4 -> Sn + 2H2
Temperatura topnienia SnH4 wynosi 127K, a wrzenia 220,5K. Rozcieńczone kwasy i alkalia nie reagują z SnH4.

juz troche info

adam bielasnski ( do pobrania na forum ) tom 2 dzial 23.6 str 753 tytul zwiazki germanu, cyny i olowiu z wodorem
http://rapidshare.com/files/72706144/753.png.html

27 lis 2007, o 21:29
**

no to pierwszy link opisuje ogólnikowo sposób otrzymywania i jedną z własności chemicznych: rozkłada się po podgrzaniu na cynę i wodór, więc: jest nietrwały... a co do wodorku ołowiu to długości fal jego widma ponoć są zbliżone do podczerwieni :P

27 lis 2007, o 21:37
@MODERATOR

Mogę się mylić ale zgaduję że te tetrawodorki mogą mieć jakieś zastosowanie jako katalizator w różnych reakcjach redukcyjnych w chemii organicznej. Coś a'la NaBH4 czy LiAlH4...

To taka czysta fantastyka i moje domysły, nie sugerować się tym...

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

27 lis 2007, o 21:40

Dzięki :D, widze że temat się rozwija :) :D :) :D. A ktoś z was zetknął się z tymi związkami?? Znacie może jakieś doświadczenia??

27 lis 2007, o 22:31

No to może ja się przysłużę: jedną z metod analitycznych wykrywania cyny jest właśnie otrzymywanie SH4 z badanego roztworu i wcale nie potrzeba do tego borowodorku sodu, który zapewne jest drogi i mało dostępny. Do roztworu soli cyny II lub dodaje się kwasu solnego i pył cynkowy, ewentualnie granulki. Powstający atomowy wodór wiąże jony Sn2+ i powstaje SnH4. Wtedy do takiej mieszaniny reakcyjnej wkłada się probówke napełnioną zimną wodą i po chwili (wciąż wilgotną) wkłada się do płomienia palnika. Jeśli były tam jony Sn2+ to rozpuszczony w H2O cynowodór pali się niebieskim płomieniem. W praktyce wygląda to tak jakby cała probówka była pokryta niebieskim płomieniem, szkło wygląda wtedy jakby było podświetlone niebieskim laserem. Proste i łatwe doświadczenie jeśli ktoś jest początkujący i zaczyna się bawić w analityczną. PoZdRo

5 gru 2007, o 21:25

Ogromne dzięk dla B_ossa :D, słyszałem o tym doświadczeniu, ale nie bardzo wiedziałem jak je przeprowadzić.

6 gru 2007, o 20:02

Doświadczenie jest nawet proste do wykonania tylko problem z toksycznością SnH4. Niedawno znalazłem artykół, w którym pisało, że cynowodór jest bardziej toksyczny od AsH3 i HCN.

27 gru 2007, o 22:13
@MODERATOR

ale to chyba niewielkie ilosci ktore rozpuszcza sie w wodzie jak nie zrobisz tego duzo i nie napiszesz sie to nie zginiesz

27 gru 2007, o 22:15

Do doznanie: Z jednej strony racja, ale gdyby HCN tez wydzielał się w takiej samej małej ilości można by się pożegnac z życiem. A propo napiszesz chyba chodziło Ci o napijesz :D :lol:

racja sory musze wiecej uwagi poswiecac co wystukuje bo nie chce mi sie patrzec na klawiature ;p /// doz

27 gru 2007, o 23:03

a wiecie coś na temat szkodliwości cynowodoru ? jak leczyć czym neutralizować ?

20 mar 2008, o 19:27

co prawda nie mam dużego doświadczenia co do SnH2 i PbH2 ale co prawda ostatnio do kolby wżuciłem granulki Sn i Pb dodałem do tego mieszaninę KMno4 i NaOH oraz przez ten roztwór przepuściłem metan i dodałem trochę mocznika.

Po kilku minutach poczułem gaz bezbarwny bardzo duszący niewiele się jego zaciągnełem i zbierało mnie na wymioty poczułem kołatanie serca to było strasznie nie miłe czy jest to możliwe że z tej mieszaniny mugł się wydzielać SnH2 lub PbH2 ????

Po pewnym czasie nie potrzfiłem wejść do pomieszczenia w którym znajdowała sie kolba naprałem powietrza do płuc i wsypałm do kolby Na2CO3 gdy się nachylałem nad kolbą wstrzymując powietrze czułem jakby mnie skura na twarzy zaczynała mocno piec wsypałem Na2CO3 i uciekłem po kilku godzinach zaobserwowałem biały osad przechodzący w żułty i brak trującego gazu.

Nie ściemniam ale już nigdy nie będe się bawił związkami cyny ani ołowiu myślałem że wykituje na następny dzień zawroty głowy kac i problemy ze słuchem na szczęście to mi przeszło :) a i jeszcze drgawki miałem :(

21 mar 2008, o 12:19

Niestety sprawdza się zasada "polak mądry po szkodzie". Związki cyny takie jak jej sole, itp. nie są bardzo groźne, ale związki lotne tak, o związkach ołowiu nie mówiąc! Nie wnikam czy otrzymałeś cynowodór, czy inne gazy, ale trzeba naprawdę mieć dzikie pomysły, żeby inhalować się takimi gazami jak cynowodór, ołowiowodór, antymonowodór, arsenowodór, fosfan, itp. !! Z opisu wynika, że nie pracowałeś nawet pod wyciągiem, który i tak jest małym środkiem bezpieczeństwa przy eksperymentach z toksycznymi gazami, ani nie byłeś w żaden sposób przygotowany na to co się stanie. Ciesz się, że ci przeszło - niektóre gazy dają objawy po kilkugodzinnym utajeniu - na ogół te które wywołują toksyczny obrzęk płuc.

Skrajnym idiotyzmem
jest przeprowadzanie doświadczeń na zasadzie "zobaczymy co wyjdzie jak wleję to i to", zwłaszcza gdy spodziewamy się, że mogą wydzielić się gazy, oraz wąchanie toksycznych gazów o nieznanym składzie - pochodzących z nie wiadomo jakich reakcji !! SnH4 ani PbH4 na pewno nie otrzymałeś.

Poza tym popracuj nieco nad ortografią. Ja osobiście stawiam na zatrucie NO (azot pochodziłby z mocznika), gdyż jest to gaz bezwonny, a są to pewne objawy zatrucia wazodylantem. Rozkurcz naczyń powoduje silny spadek ciśniena, zmiany w akcji serca, zaczerwienienie twarzy, uszu, oczu, itd. Być może jednak, że wyprodukowałeś inne gazy. Sugeruję poradę lekarską z omówieniem objawów.

PS. Gdybyś w taki prosty sposób zrobił PbH4 to szansa na Nobla ;)

Ostatnio edytowano 21 mar 2008, o 13:00 przez szalony, łącznie edytowano 4 razy

21 mar 2008, o 12:27
@MODERATOR

nie wiem co upichciles ale proponowal bym wreszcie kupienie maski przeciw gazowej - jakiej ? jest troche na tym forum ma ten temat juz napisane

a przyokazji - wyobraznia + strach robia swoje :D

21 mar 2008, o 12:28

z tego co tam upichciles i szybkiego przegladu mojej ksiazki to mogles otrzymac
Metanal tlumaczy pieczenie i duszaca won
Otrzymywanie wodorku cyny na Stopm Mg-Sn wlac kwas solny
Otrzymywanie wodorku olowiu PbCl2 +LIAlH4

21 mar 2008, o 13:55

Ups, nie zauważyłem mowy o duszącej woni. Faktycznie, mógł wydzielić się formaldehyd, albo coś. Kto wie... :roll:

21 mar 2008, o 13:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]