Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Związki boru jako toksyny. 
Autor Wiadomość

Post Związki boru jako toksyny.
Czy związki B są naprawde takie trujące że łatwo można się zatruć lekami z tym świństwem? W kartach poch H3BO3 nawet nie ma znaku Xn. Bo miałem dużą styczność z roztworami tego kwasu ze skórą i trochę do kinfola mi zaleciało pyłu i się trochę boję. :F

11 cze 2008, o 18:54
@MODERATOR

Akurat kwas borny w małych stężeniach (bodajże 3% ale nie jestem pewien) działa jako środek odkażający, nawet lepszy niż woda utleniona, zatem pytanie jest, jakie stężenie było tego Twojego świnstwa...

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

11 cze 2008, o 18:59
@MODERATOR

a 2% r-ru używa sie do przemywania oka po chlapnieciu zasady.

11 cze 2008, o 20:34
@MODERATOR

a boran trimetylu i trietylu, szkodliwe przy wdychaniu?

11 cze 2008, o 20:58

Inna sprawa, to estry organiczne, czy całkiem toksyczny borowodorek litu. Jeśli nie zjesz H3BO3 (sporo) to nic nie powinno się stać roztwór to popularny (zwłaszcza dawniej) środek odkażający. H3BO3 z gliceryną stanowi chyba główny składnik preparatu "Aphtin".

11 cze 2008, o 23:05
Post Odp.
Zatrucia zw. boru maja zwykle charakter pomyłkowy lub występuja przez błony sluzowe i skore zwłaszcza uszkodzona lub podraznioną,podczas stosowania na wiekszej powierzchni ciała kompresów z kwasu bornego przy oparzeniach ,stłuczeniach itp.
Dawką śmiertelną dla małych dzieci jest 2-3g dla dorosłego człowieka 15-20g !! jakkolwiek istnieje duża róznica wrażliwości ,bo już po jednym gramie moga wystapić zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Przy zatruciach zw. boru H3BO3 i jego pochodnymi np. Na2B4O7,NaBO3 itp. często występuja uporczywe i krwawe wymioty i biegunki ,bole brzucha i brak łaknienia, silne zaczerwienienie błon śluzowych gardła i ust, na skorze zmiany w postaci wyprysków podobnych do łuszczycy a niekiedy czyraczność !!
Jednoczesnie rozwijają się objawy zatrucia jak spadek ciśnienia tetniczego krwi,zwolnienie czynnosci serca , śinica a w przypadkach cieżkich zatruć objawy mózgowe ,majaczenie,utrata czucia oraz śpiączka .
Śmierć nastepuje na skutek porażenia ośrodków naczynioruchowego o oddechowego .
Nie jest jeszcze całkowicie wyjasniony mechanizm działania toxycznego Boru,przypuszcza się że działa on odwadniająco na protoplazmę komórkową i zmniejsza poziom potasu w surowicy hamując procesy metaboliczne .
Zwykle przy zatruciach doustnych stosuje sie wymioty lub przeprowadza sie płukanie żołądka z zawiesiną węgla aktyw. lub bardziej skuteczniejszego zwierzęcego, następnie podajemy płyny alkaliczne w celu zwalczania kwasicy i pobudzenia diurezy w silnych zatruciach zalecana jest dializa otrzewnowa przez 24-48 godzin bez przerwy .
Przy zatruciach Borem brak jest swoistej odtrutki :cry:
zatem jak w chemii bywają dawki zdrowotne i śmiertelne
pozdro.
eko

11 cze 2008, o 23:59

Dodam, że jednymi z najbardziej toksycznych zw. B są połączenia z wodorem czyli borowodory. :wink:

16 lip 2008, o 20:23

I moja adnotacja @blizzard, roztwory kwasu bornego i maści zawierające ten związek nie mają działania odkażającego a właściwie mają ale szczątkowe - nie ma co porównywać do wody utlenionej, jodyny, nadmanganianu potasu, czy rivanolu (mleczanu etakrydyny) stosuje się je głównie jako środki tzw ściągające, ułatwiające gojenie różnych zmian skórnych, działające również przeciwzapalnie (z taką samą siłą jak przeciwbakteryjnie czyli słabiutko). Nie radziłbym odkażać ran kwasem bornym...

17 lip 2008, o 00:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]