Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Zn + HCl ----->kolor
Kto odpowie mi na pytanie dlaczego po roztworzeniu Zn w HCl roztwór robi się żółty? Przecież i HCl i ZnCl2 aq są bezbarwne. Myślałem o Fe3+, ale Zn miałem czda wolny od As, poza tym jeśli znalazłoby się tam Fe to prędzej zaszłoby 2Fe3+ + Zn--->2Fe2+ + Zn2+ a nie na odwrót. Poza tym co miałoby utlenić ewentualne domieszki Fe z (II) na (III)? I nici z zółtego zabarwienia pochodzącego od jonów żelaza(III). W takim razie CO barwi ten roztwór?
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
25 sie 2008, o 20:56
raymundo
@MODERATOR
to spróbuj zrobić jakieś reakcje charakterystyczne dla Fe.
25 sie 2008, o 23:13
misiod999
A HCl-a miałeś jakiej czystości? Wnioskuję że powyżej techn. bo był bezbarwny. Ale jak mała domieszka H2O2 to może chyba utlenić Zelazo(II) do (III).
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Pojemnikiem była butelka szklana trawiona chromianką i myta 3-krotnie wodą destylowaną, kwas czda, Zn też. Może ktoś powtórzy eksperyment używając ZnCl2 czda? Jeśli wynik się powtórzy to zagadka nadal będzie czekać na rozwiązanie
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
27 sie 2008, o 23:18
chemik młody
Dołączył(a): 28 mar 2007, o 19:12 Posty: 81 Lokalizacja: Gliwice
a tlen atmosferyczny nie utleni czasem Fe(II) do Fe(III)?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości