Witam!
Mam parę pytań dotyczących odmian alotropowych tlenu;
Trochę to dziwne, ale z tego co mi wiadomo ozon jest trujący, a skoro tak, to dlaczego używa się go w tych różnych matach ozonowych itp. Moim zdaniem jest to bardzo ciekawa odmiana alotropowa tlenu... Jedna z najciekawszych... Znacie jeszcze jakieś? Wiem, że podobno odkryli tetratlen a podobno nawet oktatlen (ale zdaje mi się, że to plota). Proszę, piszcie tu wszystko co wiecie na temat tych odmian, nie chodzi mi o otrzymywanie (temat już jest) tylko ogólne info, ciekawostki itp.. Moim zdaniem temat bardzo obszerny i ciekawy.
A o to, co mówi wujek wiki na temat O4
Cytuj:
Tetratlen, czerwony tlen -(oxozone, oksozon) alotropowa odmiana tlenu występująca przy ciśnieniu rzędu 20 GPa. Nazwa czerwony tlen pochodzi od czerwonego koloru jaki przybiera tlen tworząc czteroatomowe cząsteczki O4.
W warunkach normalnych tlen występuje w dwóch odmianach alotropowych: pierwsza jest występującym w atmosferze gazem o wzorze O2, który stosunkowo łatwo łączy się z wieloma pierwiastkami tworząc tlenki. Drugą jego postacią jest ozon - występująca w ozonosferze trójatomowa cząsteczka O3. Już w 1920 r. przewidywano istnienie trzeciej, czteroatomowej odmiany tlenu - O4 - jednak więcej dowodów na jej istnienie dostarczyła dopiero spektroskopia mas. Badania przeprowadzone w uniwersytecie we Florencji wykazały, że cząsteczki tlenu O2 przy ciśnieniu ok. 20 GPa zaczynają przechodzić w czteroatomową odmianę O4. Wiadomo też, że czerwony tlen występuje także przy niskich temperaturach w tlenie gazowym oraz ciekłym.
Czerwony tlen ma właściwości niemetaliczne, jednakże podejrzewa się, że przy ciśnieniu 96 GPa przejdzie w postać metaliczną. Nie wykluczona jest też jego dalsza polimeryzacja. Planuje się go wykorzystać jako utleniacz paliwa rakietowego ze względu na wysoką wydajność.
Niestety, nie znalazłem dużo info na temat innych odmian tego pierwiastka.
Pozdrawiam,
Imaginus.
29 wrz 2008, o 22:20
Imaginus
SianoPIS!
Cytuj:
Skroplony tlen jest cieczą o niebieskawym zabarwieniu,
Ciekawe jaką barwę miałby skroplony ozon i czy tetratlen jest w stanie gazowym czerwony, czy też skroplonym... I coś na temat O3
Cytuj:
Ozon O3, względnie trwała trójatomowa odmiana alotropowa tlenu, stanowiąca utleniacz silniejszy niż cząsteczki O2 i wykazująca szereg własności tlenu cząsteczkowego. W warunkach normalnych ozon jest niebieskawym gazem o charakterystycznym zapachu. Oziębiony skrapla się na niebieską ciecz o własnościach diamagnetycznych (temperatura wrzenia –112,4oC). Jest lepiej rozpuszczalny w wodzie niż tlen (49,4ml/100ml wody w temp. 0oC). Powstaje z tlenu w silnie endotermicznej reakcji: 1,5O2→O3 – 34,2 kcal/mol i odwrotnie łatwo (nawet wybuchowo) rozpada się z powrotem na tlen cząsteczkowy O2 i atomowy O, stanowiąc dzięki temu energiczniejszy niż tlen środek utleniający. Podobnie jak tlen atomowy tworzy się w warunkach bogatych energetycznie np. w atmosferze pod wpływem wyładowań elektrycznych lub w wyniku absorbcji promieniowania elektromagnetycznego (o długości fali ok. 2090 A). W niewielkich ilościach powstaje ubocznie w wielu reakcjach chemicznych. Na skale laboratoryjną lub przemysłową otrzymywany w ozonizatorach, przez poddawanie powietrza świetlącym (cichym) wyładowaniom elektrycznym (powstaje wówczas 5-8% ozonu) lub (lepiej) czystego tlenu (wydajność do 15%). Z uzyskanej mieszaniny ozonu z tlenem można zaabsorbować O3 na żelu krzemionkowym, przetransportować go w tej postaci, a następnie desorbować azotem lub tlenem w miejscu użytkowania. W stanie czystym ozon otrzymuje się absorpcję rozpuszczalnikiem (CCl4, CHCl3) i następnie ekspandowanie. Wystarcza już dodatek 2% ozonu do tlenu, aby otrzymać doskonały środek utleniający, niekiedy tańszy w zastosowaniu nawet niż chlor. Ozon jako utleniacz ustępuje jedynie fluorowi, dwufluorkowi tlenu OF2, tlenowi atomowemu i rodnikowi wodorotlenowemu. Przeprowadza w tlenie takie metale jak np. rtęć czy srebro, wydziela jod z jodków, podobnie jak chlor odbarwia (bieli) barwne substancje organiczne, utlenia amoniak do azotynów lub azotanów, sole srebra jednowartościowego do soli dwu- i trój- watrościowego, węglowodory nienasycone do aldechydów (z rozerwaniem cząsteczki w miejscu występowania wiązania podwójnego) itp. Ozon technologiczny (przemysłowy) stosowany jest do bielenia olejów, wosków, skrobi, mąki, do odkażania wody pitnej, jako utleniacz do paliw rakietowych itp.
Wpisujcie, jeśli cokolwiek wiecie, znajdziecie.
Pozdro,
Ima.
29 wrz 2008, o 22:26
szalony
Ozon jest dosyć toksyczny, i dlatego jego wysokie stężenie przy ziemi powoduje komplikacje u bardziej wrażliwych. Bardzo niebezpieczne może być np. uruchomienie transformatora Tesli, czy powielacza marxa w zamkniętym pomieszczeniu, może dojść do ciężkiego zatrucia ozonem / uszkodzeń płuc.
BTW "zwykły" tlen po skropleniu też jest niebieski, podobnie jak skroplone powietrze.
29 wrz 2008, o 22:33
eko osiem[*]
odp.
Na temat ozonu było dosyć wiele pisane na forum wystarczy poszukać i poczytać zamiast posiłkować się teoria z Wiki
eko
30 wrz 2008, o 00:10
Imaginus
SianoPIS!
Re: odp.
eko osiem napisał(a):
Na temat ozonu było dosyć wiele pisane na forum wystarczy poszukać i poczytać zamiast posiłkować się teoria z Wiki eko
Eko spoko Ale nie zamykaj i jak już wiesz coś to pisz tutaj tylko o tym, czego dotyczy temat. Wiem, że jest pełno info o ozonie, ale niektórzy wiedzą dużo więcej, niż byłoby na necie. Na przykład wiedza praktyczna, jest dużo cenniejsza niż teoretyczna, dlatego mógłby się ktoś taki wypowiedzieć... I nie chodzi mi tylko o ozon, tylko o wszystkie znane odmiany alotropowe tlenu.
POST PROSZĘ DO USUNIĘCIA!!! Pozdrawiam,
Imaginus.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości