Dołączył(a): 15 sie 2008, o 19:35 Posty: 54 Lokalizacja: Wrocław
sprawdzanie czystości NaOH
kupiłem udrażniacz do rur "Szczur do rur" firmy velvet http://www.velvet.bydgoszcz.pl/index.php?go=udrazniacze na składzie pisze wodorotlenek sodu techniczny
mam pytanie w jaki sposob można sprawdzić czy produkt rzeczywiście nie zawiera zbędnych dodatków jak to jest w przypadku popularnego kreta. Czy nada się on do strącania innych wodorotlenków?
22 sie 2008, o 12:42
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Najprościej będzie zmiareczkować; 50g NaOH odważone z dokładnością 0,1g rozpuszcza się w wodzie nie zawierającej węglanów i dopełnia do 500ml. Do 20ml tak otrzymanego r-ru dodaje się 2ml 0,5M BaCl2 i miareczkuje się 1M HCl używając fenoloftaleiny jako wskaźnika. 1ml 1M HCl odpowiada 0,0400g NaOH. Następnie do roztworu dodaje się r-r błękitu bromofenolowego i dalej miareczkuje się 1M HCl. 1ml 1M HCl odpowiada 0,0530g Na2CO3. Można oczywiście użyć mniejszej naważki NaOH zachowując jednocześnie proporcjonalna dokładność ważenia. Możesz także oznaczać chlorki np. wg Mohra po wcześniejszym zobojętnieniu zasady za pomocą HNO3. Jeśli chodzi o produkty techniczne to z reguły są one dość czyste (np badana przeze mnie techn Na2CO3 zawierała 99,87%Na2CO3 czyli całkiem przyzwoicie) i do strącania wodorotlenków będą OK, chyba że zależy Ci na super czystych związkach.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
22 sie 2008, o 15:22
Desmin
Dołączył(a): 15 sie 2008, o 19:35 Posty: 54 Lokalizacja: Wrocław
znaczy az takiej czystosci mi nie zalezy, po za tym nie mam takiego sprzetu i odczynników do analizy. Chodziło mi o to że chyba by napisali na etykiecie jezeli dodawali by specjalnie jakiś syf jak to w krecie jest, a tak pisze tylko "wodorotlenek sodu techniczny", ale dzięki za odp
22 sie 2008, o 15:49
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
Arion sie rozpisał a ja odpowiem prosto Jeśli nie ma aluminium to jest ok czyt. nie jest taki szarawy.
22 sie 2008, o 15:54
Mieszko
W leroy merlin sprzedają prawdziwy NaOH bez syfów pod nazwą soda kaustyczna firmy dragon
28 sie 2008, o 14:52
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
Dobrze, że jeszcze można go kupić, dodam tylko od siebie, że taki techniczny NaOH można oczyścić od żelaza nadającego mu żółtawą barwę roztworom przez dodatek niewielkiej ilości Na2CO3, zagotowaniu i odsączeniu, mamy wtedy ług sodowy na tyle czysty, że otrzymane z niego sole nie powinny mieć żółtawego zabarwienia. Od glinu też można go tak oczyścić.
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
11 wrz 2008, o 12:03
Wocz
Cytuj:
by napisali na etykiecie jezeli dodawali by specjalnie jakiś syf
Może i specjalnie niczego nie dodają , ale jak piszesz jest to wodorotlenek sodu techniczny czyli samego NaOH masz tam 90-99 % więc przydałoby się kupić w chemicznym do strącania innych bo syfu w tym swoim możesz mieć do 1/10 czyli mnóstwo.
Ps. Teraz na allegro jest wystawiona aukcja NaOh 98,5 % 6 zł/kg więc cena jest tańsza od najtańszych kretów itp.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość