Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Al black 
Autor Wiadomość

Post Al black
Wie ktoś może w jaki sposób otrzymywany jest tzw. Al black, o rozdrobnieniu 5 mikronów i dlaczego jest on czarnego koloru ?

10 lut 2011, o 18:52

Jak sie robi nie wiem, ale metale w w dużym rozdrobnieniu są właśnie czarne. Podobnie, rozdrobnione srebro, bizmut, również są czarne.
Substancje w wysokim stopniu rozdrobnienia pochłaniają padające na nie światło.

10 lut 2011, o 19:48

Black jest również czarne, gdyż jest pokryte cienką warstwą węgla.

10 lut 2011, o 22:20

To chyba nie jest odpowiednie miejsce na ten temat, poza tym coś już o tym było na forum.
Czarny kolor pochodzi od węgla który stabilizuje rozdrobnione aluminium, a sposób otrzymywania jest owiany tajemnicą przemysłową.

10 lut 2011, o 22:24

Kiedyś czytałem czyjąś wypowiedź na ten temat i bylo w niej coś o wtryskiwaniu Al (nie wiem czy ciekłego, czy gazowego) do zbiornika w którym panuje mocno zmniejszone ciśnienie.

11 lut 2011, o 20:02

Też czytałem, że do pyłu Al dodawany jest węgiel w postaci grafitu - stąd czarny kolor. Co co produkcji to w sumie trudno znaleźć w necie dobre info o tym. Przychodzi mi do glowy, że może poprzez redukcję wodorem tlenku glinu w specjalnej komorze. Tak wytwarzane są proszki wolframu, molibdenu, niklu czy miedzi.

11 lut 2011, o 20:58

oldsniper - tylko Al jest bardziej reaktywny niż H i tego tlenu łatwo nie odda, W, Cu i Mo są mniej aktywne niż H i dlatego następuje wymiana.

11 lut 2011, o 22:06

Mateusssz - to by wyjaśniało, dlaczego w tej metodzie nie wspomnieli o Al. Pewnie metoda jest za trudna, albo nieekonomiczna.

12 lut 2011, o 09:27
Ja czytałem gdzieś, że al black i dark to zwykłe al jak bright tylko o dużym rozdrobnieniu z czego wynika, że jest on mielony w młynie kulowym i stabilizowany stearyna zaś z innych źródeł słyszałem, że to al jest stabilizowane węglem i dlatego jest czarne ale jak powiedział kolega wyżej prawdopodobnie wynika to z dużego rozdrobnienia co do stabilizacji bardziej wieżę w stabilizacje węglem niż stearyną, gdyż to al jest ciężkie i nie jest takie lotne jak np bright kolega technik źle mówi, gdyż w sposób sferyczny jest wytwarzane al atomized czyli sferyczne.
hmm ciekawe jest to:
Al dark pyto, dark german - słynne Aluminium dark, najbardziej reaktywne ze wszystkich, o bardzo piroforycznych właściwościach, niebezpieczne. Typ płatkowy, lecz rozdrobnienia poniżej 0,005mm (5mikronów i niżej) powierzchnia niesamowicie rozwienięta, jak gąbka, przez to bardzo reaktywne. To na tym robią najsilniejsze Fb na świecie, słynną mieszankę KClO4 z Al dark.
Nazywany dark z racji ciemnego połysku, dodaje się też do niego miminalną ilość grafitu.
Używany w pimerach czasem, daje niesamowitą temperature.

To chyba wszystko wyjaśnia, znalazłem to w wypowiedziach Piromana2 :)

27 lut 2011, o 19:53

Niestety powyższa wypowiedź przybliża nam tylko o właściwościach tego typu aluminium nie odkrywając tajemnicy jego produkcji.
Dlatego tego typu dyskusje mogą opierać się tylko na przypuszczeniach (jak moja wcześniejsza) i nie mają większego sensu, nawet jeśli dark pochodzi z kulowca to dalej tajemnicą pozostaje sposób frakcjonowania, jego struktura wskazywała by z kolei na powstawanie przy udziale jakichś czynników redukujących.
Najwyraźniej cena Al dark zależy od czegoś więcej niż jego niszowego zastosowania i o wytworzeniu go taniej można zapomnieć.

28 lut 2011, o 01:23

Grafit służy temu aby zabezpieczyć Al przed utlenianiem. Przy takim rozdrobnieniu zapali się ze względu na rozwiniętą powierzchnię, podobnie jak amalgamat glinu na powietrzu.
Grafit ma dobre właściwości smarne, więc jakoś specjalnie nie szkodzi w niczym. Zwłaszcza jeżeli inny rodzaj alu mieli się po to aby uzyskać dark.

1 mar 2011, o 15:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]