hej potrzebuje do referatu taka informacje a nie wiem gdzie jej szukać chodzi mi o to jakie dawno byly zrodla alkaliów w szkle ?prosze o pomoc!!
20 lis 2009, o 22:38
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
Dawno były źródła alkaliów w szkle w sklepie.
21 lis 2009, o 01:04
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
Temu popiół do szkła drzew z produkcji źródłem liściastych dawno był alkaliów.
23 lis 2009, o 12:38
analityk
@MODERATOR
Zachęcam pisania jednakowoż do oraz składni Polsku po przestrzegania do.
Pisania styl jest który mało uznajecie czytelny.
Piszcie po Polsku. Każdy potrafi wygłupiać się a z tego co widać, mało kto nie popełnia błędów pisząc bardziej złożone zdania.
Analityk, ja wiem, że nie jest to forum dla polonistów. Ale dobrze, że żyjemy w kraju demokratycznym. Jak ktoś zadaje pytanie gwałcąc wszelkie reguły gramatyki, to nie pozbawiajmy go prawa do otrzymania odpowiedzi w tym samym stylu. Tym bardziej, że odpowiedź jest prawidłowa.
24 lis 2009, o 08:08
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
Sędzisław napisał(a):
Jak ktoś zadaje pytanie gwałcąc wszelkie reguły gramatyki, to nie pozbawiajmy go prawa do otrzymania odpowiedzi w tym samym stylu.
a ja się zgadzam z Analitykiem. Forum nie jest dla polonistów, ale to nie znaczy, że mamy łamac wszelkie zasady gramatyki i ortograii!! Zachowajmy jakis pozium tego forum. A jesli komuś zalezy, by uzyskac odpowiedź, czy jakąś pomoc, to niech się chociaż pofatyguje, by jasno sformułować swoja myśl. Bo jak nalezy zrozumiec taki coś:
wiki86 napisał(a):
hej potrzebuje do referatu taka informacje a nie wiem gdzie jej szukać chodzi mi o to jakie dawno byly zrodla alkaliów w szkle
chętnie pomogłabym, ale chociaz czytam w te i wewte, nie wiem, o co tu chodzi.
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Sędzisławie, zgadza się, jeśli ktoś zadaje pytanie po chińsku znaczy tyle, że chce uzyskać odpowiedź w zrozumiałym dla siebie języku czy innym dialekcie. Jak dla mnie to każdy między sobą może pisać w suahili ale na na forum jest tak, że kogoś poza zainteresowanym może zainteresować temat i też będzie chciał się czegoś nowego dowiedzieć. Tu potrzebna jest pewna doza komunikatywności, o którą czasem staram się zadbać.
Co do samego tematu-co można powiedzieć skoro pewne nic nie jest? Ponoć szkło powstało przez przypadek. Ktoś rozpalił ognisko na plaży i zainteresował się tym, co po ognisku zostało. Czy w takich warunkach mogło powstać coś na wzór szkła czy raczej szkliwa-ja nie potrafię odpowiedzieć. Skąd alkalia-z drewna, a raczej z popiołu, wszak popiół drzewny zawiera nawet do 30% węglanu potasu, który jak wiadomo, do wyprodukowania szkła się nadaje. To w połączeniu z innymi składnikami popiołu i czystego pisaku w wysokiej temp. mogło dać szkło. Tak czy siak-to jest taka opowiastka, która może mieć w sobie ziarno prawdy ale wcale nie musi. Faktem jest, że popiół alkalia-a raczej ich prekursory-zawiera, że do otrzymania szkła potrzebny jest piasek i że potrzebujemy wysokiej temp.
Bajek pewnie jest więcej, ja znam taką.
Pozdrawiam
Analityk
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Oxygenium napisał(a):
Forum nie jest dla polonistów
Jest i dla nich, chociaż zapewne niewielu z nich wytrzymałoby czytanie co poniektórych postów
A wracając do tematu: Może chodzi o surowce używane do uzyskania zestawu szklarskiego przy produkcji szkła dawniej i dziś ? Nie zaszkodzi napisać, prawda ? Obecnie jest tak: (w nawiasach przykłady)
Wypalanie lasów liściastych dla uzyskania alkaliów z popiołu było na tyle powszechną praktyką w XVII wieku, że przyczyniło się do wymiany typu lasu w Sudetach. Sudety były w tym czasie ośrodkiem produkcji szkła i do dziś pozostało bardzo niewiele oryginalnej buczyny, która kiedyś stanowiła regiel dolny. Śladem tego jest polska nazwa osady Schreiberau - Szklarska Poręba
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości