Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
alkalia w szkle 
Autor Wiadomość

Post alkalia w szkle
hej potrzebuje do referatu taka informacje a nie wiem gdzie jej szukać chodzi mi o to jakie dawno byly zrodla alkaliów w szkle ?prosze o pomoc!!

20 lis 2009, o 22:38
**

Dawno były źródła alkaliów w szkle w sklepie.

21 lis 2009, o 01:04

Temu popiół do szkła drzew z produkcji źródłem liściastych dawno był alkaliów.

23 lis 2009, o 12:38
@MODERATOR

Zachęcam pisania jednakowoż do oraz składni Polsku po przestrzegania do.
Pisania styl jest który mało uznajecie czytelny.
Piszcie po Polsku. Każdy potrafi wygłupiać się a z tego co widać, mało kto nie popełnia błędów pisząc bardziej złożone zdania.

23 lis 2009, o 18:50

Analityk, ja wiem, że nie jest to forum dla polonistów. Ale dobrze, że żyjemy w kraju demokratycznym. Jak ktoś zadaje pytanie gwałcąc wszelkie reguły gramatyki, to nie pozbawiajmy go prawa do otrzymania odpowiedzi w tym samym stylu. Tym bardziej, że odpowiedź jest prawidłowa.

24 lis 2009, o 08:08

Jak ktoś zadaje pytanie gwałcąc wszelkie reguły gramatyki, to nie pozbawiajmy go prawa do otrzymania odpowiedzi w tym samym stylu.

a ja się zgadzam z Analitykiem. Forum nie jest dla polonistów, ale to nie znaczy, że mamy łamac wszelkie zasady gramatyki i ortograii!! Zachowajmy jakis pozium tego forum. A jesli komuś zalezy, by uzyskac odpowiedź, czy jakąś pomoc, to niech się chociaż pofatyguje, by jasno sformułować swoja myśl. Bo jak nalezy zrozumiec taki coś:

wiki86 napisał(a):
hej potrzebuje do referatu taka informacje a nie wiem gdzie jej szukać chodzi mi o to jakie dawno byly zrodla alkaliów w szkle

chętnie pomogłabym, ale chociaz czytam w te i wewte, nie wiem, o co tu chodzi.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

24 lis 2009, o 09:52
@MODERATOR

Sędzisławie, zgadza się, jeśli ktoś zadaje pytanie po chińsku znaczy tyle, że chce uzyskać odpowiedź w zrozumiałym dla siebie języku czy innym dialekcie. Jak dla mnie to każdy między sobą może pisać w suahili ale na na forum jest tak, że kogoś poza zainteresowanym może zainteresować temat i też będzie chciał się czegoś nowego dowiedzieć. Tu potrzebna jest pewna doza komunikatywności, o którą czasem staram się zadbać.
Co do samego tematu-co można powiedzieć skoro pewne nic nie jest? Ponoć szkło powstało przez przypadek. Ktoś rozpalił ognisko na plaży i zainteresował się tym, co po ognisku zostało. Czy w takich warunkach mogło powstać coś na wzór szkła czy raczej szkliwa-ja nie potrafię odpowiedzieć. Skąd alkalia-z drewna, a raczej z popiołu, wszak popiół drzewny zawiera nawet do 30% węglanu potasu, który jak wiadomo, do wyprodukowania szkła się nadaje. To w połączeniu z innymi składnikami popiołu i czystego pisaku w wysokiej temp. mogło dać szkło. Tak czy siak-to jest taka opowiastka, która może mieć w sobie ziarno prawdy ale wcale nie musi. Faktem jest, że popiół alkalia-a raczej ich prekursory-zawiera, że do otrzymania szkła potrzebny jest piasek i że potrzebujemy wysokiej temp.
Bajek pewnie jest więcej, ja znam taką.
Pozdrawiam
Analityk

24 lis 2009, o 17:36
Zasłużony dla forum

Forum nie jest dla polonistów

Jest i dla nich, chociaż zapewne niewielu z nich wytrzymałoby czytanie co poniektórych postów ;)

A wracając do tematu: Może chodzi o surowce używane do uzyskania zestawu szklarskiego przy produkcji szkła dawniej i dziś ? Nie zaszkodzi napisać, prawda ? ;) Obecnie jest tak: (w nawiasach przykłady)

Sur. podstawowe:
1) Wprowadzające tlenki szkłotwórcze ( SiO2, B2O3, P2O5 )
2) Wprowadzające tlenki metali alkalicznych (obniżające temp topnienia szkła)( K2O, Na2O )
3) Wprowadzające tlenki stabilizujące ( CaO, MgO, Al2O3 )
Sur. pomocnicze:
1) Wprowadzające związki barwiące ( CoO, NiO, CuO, Mn2O3 )
2) Zmętniające ( SnO2, ZrO2, Ca3(PO4)2, NaSiF4 )
3) Przyspieszające topnienie ( Na2B4O7, fosforany i fluorki )
4) Przyspieszające klarowanie ( Na2SO4, NaNO3, KNO3 )

24 lis 2009, o 19:18

Wypalanie lasów liściastych dla uzyskania alkaliów z popiołu było na tyle powszechną praktyką w XVII wieku, że przyczyniło się do wymiany typu lasu w Sudetach. Sudety były w tym czasie ośrodkiem produkcji szkła i do dziś pozostało bardzo niewiele oryginalnej buczyny, która kiedyś stanowiła regiel dolny. Śladem tego jest polska nazwa osady Schreiberau - Szklarska Poręba

25 lis 2009, o 08:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]