Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
puszka w kwasie solnym i inne reakcje 
Autor Wiadomość

Post puszka w kwasie solnym i inne reakcje
Cześć.
Proszę powiedzcie o co tu chodzi.
W książce o doświadczeniach chemicznych opisany jest sposób uzyskania cyny z puszki. Zastosowane są takie stare puszki cynowane puszki żelazna.
Jest tam napisane że taką puszke trzeba pociąć i kawałki włożyć do kwasu solnego HCl. Jako wynik takiej reakcji ma powstać chlorek cyny II (SnCl2) a obok niego chlorek żelaza III (FeCl3). Własnie, dlaczefo chlorek żelaza III. przecież umieszczając żelazo w kwasie solnym powstanie chlorek żelaza 2. Nie jest to błąd w drukowaniu bo zaraz jest opisane jak pozbyć się tego chlorku żelaza 3.
Możecie mi to jakoś wytłumaczyć? o Co tu chodzi?

Mam jeszcze druga sprawę. otóż mam do "dyspozycji" takie substacje: kwas szczawiowy, kwas cytrynowy, kwas octowy oraz kwaśny węglan sodu NaHCO3 oraz Chlorek żelaza 3 i wodorotlenek żelaza 3.
Czy kzajdzie któraś z poniższych reakcji i jeśli tak co to powstanie:

1. FeCl3 z kwasem szczawiowym
2. FeCl3 z kwasem cytrynowym
3. FeCl3 z kwasem octowym
4. FeCl3 z NaHCO3

5. Fe(OH)3 z kwasem cytrynowym
6. Fe(OH)3 z kwasem octowym
7. Fe(OH)3 z NaHCO3

Sławek.

27 gru 2009, o 09:20
**

hehe "pierwiastki" Sękowskiego o ile się nie mylę ;)
Dlaczego FeCl3? Ano dlatego że FeCl2 szybko utlenia się na powietrzu.
Fe(OH)3 z kw. cytrynowym-powstanie cytrynian żelaza, tak samo z kw. octowym.
Ze szczawianu żelaza (otrzymanego w reakcji Fe(OH)3 z kw. szczawiowym) możesz uzyskać żelazo piroforyczne-bardzo fajne doświadczenie

27 gru 2009, o 14:27

Powiedz mi proszę którym z tych preparatów usunąć sobie fecl3 z kafelek w piwnicy. nie ważne jaki kolor zostanie, wazne aby było bezpieczne i w domowych warunkach mozliwe do wykonania.

1. czy sada oczyszczona tez mozna zadziałac, bo słyszałem ze ona w reakcje nie wchodzi.
2. czy kwas solny reaguke z fe(OH)3 bo tez słyszałem ze to niemożliwe?

27 gru 2009, o 15:05
@MODERATOR

Najbezpieczniej specjalnym płynem do zmywania rdzawych zacieków (nie wiem cilit czy coś w ten deseń).
Soda owszem, wytrąci węglany z roztworu FeCl3 ale nie zmyje go z jakieś tam powierzchni.
A co do HCl+Fe(OH)3, ze świeżo strąconym wodorotlenkiem będzie HCl reagował napewno z jakimś tam starym częściowo rozłożonym już niekoniecznie.

Ostatnio edytowano 27 gru 2009, o 16:31 przez raymundo, łącznie edytowano 2 razy

27 gru 2009, o 16:26
**

z kafelek usuń wodą z płynem do mycia naczyń, ew. możesz później przemyć roztworem NaHCO3
Wydaje mi się że HCl normalnie reaguje z Fe(OH)3. Nie widzę powodu dla którego reakcja miałaby nie zachodzić
soda oczyszczona-toż to właśnie NaHCO3 wodorowęglan sodu

27 gru 2009, o 16:27

no własnie sie nie za bardzo chce rozpuscić. byc moze jest juz w tym chlorek miedzi.

czy namoczenie szmatki i przemycie w occie spożywczym (to przeciez kwas octowy 10%) spowoduje reakcje? co z tego powstanie jesli w ogóle.

A czt Fe(OH)3 mozna doprowadzic do czegos, moze nie tye groznego, co cos co wysyepuje naturanie np tlenku zelaza?

I jeszcze dodatkowe pytanie, dlaczego nie zachodzi NaCl z Cu a zachodzi z FeCl3?

27 gru 2009, o 16:52
Nauczyciel

Na rdzę dobrze działa popularny odrdzewiacz (30% H3PO4), z tym, że chwilę musi się pomoczyć. Chodzi o to, że kw. fosforowy(V) tworzy rozpuszczalny kompleks z Fe(III). Z tym, że rób to wszystko w rękawiczkach.

Popatrz sobie na potencjał redoks układu Cu2+/Cu oraz Fe3+/Fe2+ - w skrócie - żelazo(III) utlenia miedź metaliczną do jonów Cu2+. W soli kuchennej nie ma odpowiedniego utleniacza.

27 gru 2009, o 21:33

Wczoraj poczytałem sobie książkę z chemii i powiem że czegos nie rozumiem.
Jak to jest. Na samym poczatku pisaliście ze jesli puszke umieszcze w HCl to powstanie FeCl2, który utleni się do FeCl3.
To dlaczego podczas trawienie miedzi w FeCl3 powstaje FeCl2 który tym razem nie utlenia się? czy tez nie powinno?

28 gru 2009, o 07:11
Nauczyciel

Z róznych względów w temp. pokojowej nie zachodzi bezpośrednia reakcja 2Cu + O2 -> 2CuO i miedź nie utlenia się na powietrzu, w r-rze soli utlenianie jest ułatwione, ale nadal nie zachodzi zbyt szybko.
Jako, że Fe2+ jest w roztworze rozpuszczony, utlenia się szybko tlenem z powietrza do Fe3+, który z kolei utlenia w zauważalnym tempie Cu(0) do Cu2+. Powstały FeCl2 przy dostępie powietrza dalej będzie się utleniał, jednak, przy niedoborze kwasu solnego, powstaną szlamowate hydroksychlorki, np. FeCl2(OH).

Chociaż Sękowski był dość nieprecyzyjny - w praktyce, a o niej mówimy, nawet przy długotrwałym dostępie tlenu, żelazo utlenia się tylko częściowo i zawsze występuje mieszanina Fe(II) i Fe(III).

28 gru 2009, o 11:09

mam ogromną prośbę bo juz się tak zamieszałem.

Powiedzcie mi prosto, łopatologicznie co mam zrobić.

Użyć kwasu octowego, sody oczyszczonej, czy czego aby nie było FeCl3?
Z czym ten chlorek zareaguje?

29 gru 2009, o 13:21
@MODERATOR

A skąd tak łopatologicznie Ci się tam ten chlorek wziął i jak długo tam już jest i dlaczego nie zmyłeś go od razu.
Już pisałem pierwszy lepszy płyn typu cilit kamień i rdza powinien pomóc. A z tych dwóch to jak już octu.
A jak? Bierzesz 10zł, ubierasz kapcioszki, idziesz zgodnie z przepisami ruchu drogowego do najbliższego sklepu, kupujesz taki cilit, wracasz do domu, bierzesz gąbeczkę, polewasz ją płynem i szorujesz aż zejdzie.

29 gru 2009, o 17:41

Dlaczego nie zmyłem, nie wiem, sam sie zastanawia. ale chyba dostałem jakiejs fobii do niego. po prostu boje sie go. wiem ze sie smiejesz ale dla mnie to nie zart.
Z Twojej wypowiedzi czuć ironię, ale nie przeszkadza mi to, ważne aby ktos mi pomógł to usuną, a nawet nie tyle usunąć bo plamy mi nie przeszkadzaja, tylko sama świadmość ze tam jest ten FeCl3 i mogę go "poroznosić" po mieszkaniu.

jeszcze jedno pytanie do Ciebie, czy na pewno ocet zadziała, ponieważ przeczytałem gdzies (chyba tu) ze ocet nie reaguje. to jaka prawda.

I prosze nie smiej sie bo to i tak ciezkie dla mnie. i dzieki za wyrozumiałość

29 gru 2009, o 20:44
@MODERATOR

Na pewno ocet szybciej zareaguje niż soda. Ale duże jest prawdopodobieństwo, że żelazo już tam nie jest w formie chlorku (to 99,9%) i wbudowało się w strukturę płytki (w szkliwo i pod szkliwo) i w tej sytuacji najefektywniejszą metodą było by skucie płytki i wstawienie nowej.
Ja bym spróbował albo KCN albo stęż. HCl.

29 gru 2009, o 22:44

No właśnie gdzie ja moge się dowiedzieć co się dzieje ze związkami w "warunkach naturalnych".
Tak jak sam napisałes że jest duża szansa że zrobiło sie coś innego? Tylko co? I jak to się dzieje. Pewnie się domyślasz że chodzi o FeCl3.
Tylko co się dzieje z nim pozostawionym samemu sobie?

30 gru 2009, o 08:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]