Cześć.
Proszę powiedzcie o co tu chodzi.
W książce o doświadczeniach chemicznych opisany jest sposób uzyskania cyny z puszki. Zastosowane są takie stare puszki cynowane puszki żelazna.
Jest tam napisane że taką puszke trzeba pociąć i kawałki włożyć do kwasu solnego HCl. Jako wynik takiej reakcji ma powstać chlorek cyny II (SnCl2) a obok niego chlorek żelaza III (FeCl3). Własnie, dlaczefo chlorek żelaza III. przecież umieszczając żelazo w kwasie solnym powstanie chlorek żelaza 2. Nie jest to błąd w drukowaniu bo zaraz jest opisane jak pozbyć się tego chlorku żelaza 3.
Możecie mi to jakoś wytłumaczyć? o Co tu chodzi?
Mam jeszcze druga sprawę. otóż mam do "dyspozycji" takie substacje: kwas szczawiowy, kwas cytrynowy, kwas octowy oraz kwaśny węglan sodu NaHCO3 oraz Chlorek żelaza 3 i wodorotlenek żelaza 3.
Czy kzajdzie któraś z poniższych reakcji i jeśli tak co to powstanie:
1. FeCl3 z kwasem szczawiowym
2. FeCl3 z kwasem cytrynowym
3. FeCl3 z kwasem octowym
4. FeCl3 z NaHCO3
5. Fe(OH)3 z kwasem cytrynowym
6. Fe(OH)3 z kwasem octowym
7. Fe(OH)3 z NaHCO3
Sławek.
27 gru 2009, o 09:20
adi9304
**
Dołączył(a): 5 maja 2008, o 21:04 Posty: 267 Lokalizacja: z Marsa
hehe "pierwiastki" Sękowskiego o ile się nie mylę Dlaczego FeCl3? Ano dlatego że FeCl2 szybko utlenia się na powietrzu.
Fe(OH)3 z kw. cytrynowym-powstanie cytrynian żelaza, tak samo z kw. octowym.
Ze szczawianu żelaza (otrzymanego w reakcji Fe(OH)3 z kw. szczawiowym) możesz uzyskać żelazo piroforyczne-bardzo fajne doświadczenie
_________________ "Solve et coagula"
27 gru 2009, o 14:27
slawek7
tak to książka Sękowskiego.
Powiedz mi proszę którym z tych preparatów usunąć sobie fecl3 z kafelek w piwnicy. nie ważne jaki kolor zostanie, wazne aby było bezpieczne i w domowych warunkach mozliwe do wykonania.
1. czy sada oczyszczona tez mozna zadziałac, bo słyszałem ze ona w reakcje nie wchodzi.
2. czy kwas solny reaguke z fe(OH)3 bo tez słyszałem ze to niemożliwe?
27 gru 2009, o 15:05
raymundo
@MODERATOR
Najbezpieczniej specjalnym płynem do zmywania rdzawych zacieków (nie wiem cilit czy coś w ten deseń).
Soda owszem, wytrąci węglany z roztworu FeCl3 ale nie zmyje go z jakieś tam powierzchni.
A co do HCl+Fe(OH)3, ze świeżo strąconym wodorotlenkiem będzie HCl reagował napewno z jakimś tam starym częściowo rozłożonym już niekoniecznie.
Ostatnio edytowano 27 gru 2009, o 16:31 przez raymundo, łącznie edytowano 2 razy
27 gru 2009, o 16:26
adi9304
**
Dołączył(a): 5 maja 2008, o 21:04 Posty: 267 Lokalizacja: z Marsa
z kafelek usuń wodą z płynem do mycia naczyń, ew. możesz później przemyć roztworem NaHCO3
Wydaje mi się że HCl normalnie reaguje z Fe(OH)3. Nie widzę powodu dla którego reakcja miałaby nie zachodzić
soda oczyszczona-toż to właśnie NaHCO3 wodorowęglan sodu
_________________ "Solve et coagula"
27 gru 2009, o 16:27
slawek7
no własnie sie nie za bardzo chce rozpuscić. byc moze jest juz w tym chlorek miedzi.
czy namoczenie szmatki i przemycie w occie spożywczym (to przeciez kwas octowy 10%) spowoduje reakcje? co z tego powstanie jesli w ogóle.
A czt Fe(OH)3 mozna doprowadzic do czegos, moze nie tye groznego, co cos co wysyepuje naturanie np tlenku zelaza?
I jeszcze dodatkowe pytanie, dlaczego nie zachodzi NaCl z Cu a zachodzi z FeCl3?
27 gru 2009, o 16:52
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Na rdzę dobrze działa popularny odrdzewiacz (30% H3PO4), z tym, że chwilę musi się pomoczyć. Chodzi o to, że kw. fosforowy(V) tworzy rozpuszczalny kompleks z Fe(III). Z tym, że rób to wszystko w rękawiczkach.
Popatrz sobie na potencjał redoks układu Cu2+/Cu oraz Fe3+/Fe2+ - w skrócie - żelazo(III) utlenia miedź metaliczną do jonów Cu2+. W soli kuchennej nie ma odpowiedniego utleniacza.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
27 gru 2009, o 21:33
slawek7
Wczoraj poczytałem sobie książkę z chemii i powiem że czegos nie rozumiem.
Jak to jest. Na samym poczatku pisaliście ze jesli puszke umieszcze w HCl to powstanie FeCl2, który utleni się do FeCl3.
To dlaczego podczas trawienie miedzi w FeCl3 powstaje FeCl2 który tym razem nie utlenia się? czy tez nie powinno?
28 gru 2009, o 07:11
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Z róznych względów w temp. pokojowej nie zachodzi bezpośrednia reakcja 2Cu + O2 -> 2CuO i miedź nie utlenia się na powietrzu, w r-rze soli utlenianie jest ułatwione, ale nadal nie zachodzi zbyt szybko.
Jako, że Fe2+ jest w roztworze rozpuszczony, utlenia się szybko tlenem z powietrza do Fe3+, który z kolei utlenia w zauważalnym tempie Cu(0) do Cu2+. Powstały FeCl2 przy dostępie powietrza dalej będzie się utleniał, jednak, przy niedoborze kwasu solnego, powstaną szlamowate hydroksychlorki, np. FeCl2(OH).
Chociaż Sękowski był dość nieprecyzyjny - w praktyce, a o niej mówimy, nawet przy długotrwałym dostępie tlenu, żelazo utlenia się tylko częściowo i zawsze występuje mieszanina Fe(II) i Fe(III).
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
28 gru 2009, o 11:09
slawek7
CZeśc
mam ogromną prośbę bo juz się tak zamieszałem.
Powiedzcie mi prosto, łopatologicznie co mam zrobić.
Użyć kwasu octowego, sody oczyszczonej, czy czego aby nie było FeCl3?
Z czym ten chlorek zareaguje?
29 gru 2009, o 13:21
raymundo
@MODERATOR
A skąd tak łopatologicznie Ci się tam ten chlorek wziął i jak długo tam już jest i dlaczego nie zmyłeś go od razu.
Już pisałem pierwszy lepszy płyn typu cilit kamień i rdza powinien pomóc. A z tych dwóch to jak już octu.
A jak? Bierzesz 10zł, ubierasz kapcioszki, idziesz zgodnie z przepisami ruchu drogowego do najbliższego sklepu, kupujesz taki cilit, wracasz do domu, bierzesz gąbeczkę, polewasz ją płynem i szorujesz aż zejdzie.
29 gru 2009, o 17:41
slawek7
Dlaczego nie zmyłem, nie wiem, sam sie zastanawia. ale chyba dostałem jakiejs fobii do niego. po prostu boje sie go. wiem ze sie smiejesz ale dla mnie to nie zart.
Z Twojej wypowiedzi czuć ironię, ale nie przeszkadza mi to, ważne aby ktos mi pomógł to usuną, a nawet nie tyle usunąć bo plamy mi nie przeszkadzaja, tylko sama świadmość ze tam jest ten FeCl3 i mogę go "poroznosić" po mieszkaniu.
jeszcze jedno pytanie do Ciebie, czy na pewno ocet zadziała, ponieważ przeczytałem gdzies (chyba tu) ze ocet nie reaguje. to jaka prawda.
I prosze nie smiej sie bo to i tak ciezkie dla mnie. i dzieki za wyrozumiałość
29 gru 2009, o 20:44
raymundo
@MODERATOR
Na pewno ocet szybciej zareaguje niż soda. Ale duże jest prawdopodobieństwo, że żelazo już tam nie jest w formie chlorku (to 99,9%) i wbudowało się w strukturę płytki (w szkliwo i pod szkliwo) i w tej sytuacji najefektywniejszą metodą było by skucie płytki i wstawienie nowej.
Ja bym spróbował albo KCN albo stęż. HCl.
29 gru 2009, o 22:44
slawek7
No właśnie gdzie ja moge się dowiedzieć co się dzieje ze związkami w "warunkach naturalnych".
Tak jak sam napisałes że jest duża szansa że zrobiło sie coś innego? Tylko co? I jak to się dzieje. Pewnie się domyślasz że chodzi o FeCl3.
Tylko co się dzieje z nim pozostawionym samemu sobie?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości