Dołączył(a): 26 lis 2009, o 21:55 Posty: 13 Lokalizacja: Kołobrzeg
Aluminium ze szlifierki
Z powodu chwilowego braku kasy i chęci do łażenia po sklepach i zamawiania przez neta pyłu aluminiowego, postanowiłem skorzystać z domowego sposobu i ścierać na szlifierce stołowej aluminiowe elementy. Uzyskałem tak małą ilość, i coś mnie zaniepokoiło - pył był bardziej biały niż srebrny (aluminiowy), a rzucony na palnik spirytusowy, zapalały się może 2-3 drobiny. Ma ktoś może jakiś prosty i genialny zarazem sposób by oczyścić takie alu?
_________________ Wlej wodę do kwasu, by przekonać się że teorii naprawdę warto przestrzegać.
tak, możesz to spalić z magnezem. Otrzymałeś tlenek aluminium, taka szlifierka wytwarza zbyt wysoką temperaturę.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
10 gru 2009, o 21:54
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
temperatura ma wpływ jedynie na jakość otrzymanego "pyłu" (bo w sumie pyłem to tego nie można nazwać). Raczej utleniająca atmosfera naszej Ziemi zła. Gdybyś zapewnił otoczenie argonu to może i by coś z tego wyszło.
10 gru 2009, o 23:18
Alkomik
Dołączył(a): 26 lis 2009, o 21:55 Posty: 13 Lokalizacja: Kołobrzeg
hmm może w sumie macie rację, chociaż nie wiadomo ile tam będzie tlenku Al a ile pyłu z kamienia szlifierskiego
_________________ Wlej wodę do kwasu, by przekonać się że teorii naprawdę warto przestrzegać.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości