stopień utlenienia siarki
wiem ze K2S2O3 ma stopień utlenienia -II, +VI jednak nie wiem dlaczego właśnie taki? jak by ktoś wiedział to będę bardzo wdzięczna za odpowiedź;)
20 sty 2010, o 15:21
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
? ale że co?
20 sty 2010, o 15:33
loczekk9
Bardzo prosta sprawa...
jeśli tylko potrafisz narysować ten związek i podpisać stopnie utlenienia każdego pierwiastka (zakładając, ze nie jest to jon, więc dążymy do 0) to nie widzę żadnego problemu...
w tiosiarczanach "główna" siarka ma VI, tak jak w zwykłym H2SO4, a ta druga "zachowuje się" jak tlen...
bardzo dziękuje za wyjaśnienie;)
20 sty 2010, o 17:13
Patryk28
SianoPIS!
Dołączył(a): 26 kwi 2008, o 20:24 Posty: 64 Lokalizacja: Świdnik
Dodam takie ułatwienie wyjaśnienie.
Jak wiadomo każdy pierwiastek ma stopień utlenienia 0 a w związku zależy od pewnych zasad. Np Wodór ma I albo -I tlen ma -II
a tak po dziecinnemu suma tych rzymskich cyferek w związku musi wynosić o np taki banał
H2SO4
mamy dwa atomy wodoru a stopień utlenienia wodoru wynosi I albo -I
więc patrzymy na tlen mamy 4 atomy a stopień utlenienia wynosi -II więc -2x4=-8
Teraz wodór mamy dwa atomy więc 1x2=2
to teraz siarka.
Jeżeli odejmiemy tlen od wodoru tzn 8+(-2) = 6
wiec
H= +I
Tlen= -II
Siarka= +VI
mam nadzieje że udało mi się pomóc.
A oto cytat z Wiki o którym warto wiedzieć
Cytuj:
* stopień utlenienia pierwiastków w stanie wolnym wynosi zero, niezależnie od tego, czy substancja występuje w postaci pojedynczych atomów, czy w postaci cząsteczek, np. Fe0, N20, O0, O20, O30; * suma stopni utlenienia wszystkich atomów w cząsteczce obojętnej równa jest zero, a w jonie złożonym równa jest jego ładunkowi; * stopień utlenienia pierwiastka w jonie prostym jest równy ładunkowi jonu, np. Pb2+ - (+2), Ag+ - (+1), Pb4+ - (+4), Cl– - (–1), * stopień utlenienia fluoru we wszystkich związkach wynosi –1; * stopień utlenienia wodoru w związkach jest równy +1, z wyjątkiem wodorków metali, w których wynosi on –1, np. NaH; * stopień utlenienia tlenu w związkach wynosi –2, z wyjątkiem fluorków tlenu, w których wynosi +2 (OF2) lub +1 (O2F2) oraz związków zawierających wiązania tlen-tlen (nadtlenki, ponadtlenki); * metale zazwyczaj przyjmują dodatnie stopnie utlenienia; * pierwiastki pierwszych dwóch grup głównych występują wyłącznie na jednym stopniu utlenienia, i tak dla grupy 1 (litowce) na +1, grupy 2 (berylowce) na +2.
Pozdrawiam
20 sty 2010, o 18:32
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Dobra, to i ja dorzucę trzy grosze
Stopień utlenienia ma sens stricte formalny. Zakłada pewien wyidealizowany model ("gdyby wszystkie wiązania w związku były jonowe...") i nie zawsze działa.
Z nazwy tiosiarczan wynikałoby, że siarka ma stopień utlenienia VI i -II. Natomiast równie dobrze może mieć IV i 0.
Umownie zakładamy, że stopnie utlenienia pierwiastków w stanie wolnym są 0. Umową jest to, że dHtw. tychże jest = 0. Tak jak umownie przyjmujemy, że potencjał standardowy układu 2H+/H2 jest równy 0V. Korzystajmy z tego ze świadomością, że jest to tylko umowa między ludźmi, która ułatwia nam zrozumienie pewnych zjawisk, prowadzenie obliczeń. Wymienione dane można traktować porównawczo i nie mają nic wspólnego z rzeczywistymi, bezwzględnymi liczbami, których po prostu nie da się określić, czasami też zdaża się, że nie mają sensu - jak pojęcie stopnia utlenienia w niektórych związkach.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
20 sty 2010, o 19:08
Olua
znam zasady wyznaczania stopni utlenienia, ale nie mogłam zrozumieć jak jeden pierwiastek w tym samym związku może mieć dwa stopnie utlenienia. Jest jakiś sposób na odróżnienie tego czy pierwiastek ma jeden czy dwa stopnie utlenienia w tym samym związku?
Podobnym przykładem jest np. Fe3O4 gdzie żelazo jest jednocześnie na +II i +III stopniu utlenienia.
20 sty 2010, o 20:58
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Bo Fe3O4 to inaczej FeO*Fe2O3 i jest to minerał
W celu wyznaczenia stopni utleniania poszczególnych pierwiastków w związku chemicznym należy znać jego budowę przestrzenną. I tu jest Twój problem
Weźmy np. Twój przykład z tiosiarczanem potasu. Jak wiesz jest to sól kwasu tiosiarkowego i potasu.
Widzisz już jak to się stało, że 2 atomy siarki mają różne stopnie utlenienia ?
20 sty 2010, o 21:19
Olua
tak, dzięki wielkie;)
20 sty 2010, o 23:50
pablo
*
Dołączył(a): 9 sty 2010, o 02:56 Posty: 133 Lokalizacja: Cambridge
Korzystając z okazji i zbaczając z tematu - polecam używać czegoś innego niż pokazywarka, bo bardzo szybko wygasają linki - może imageshack.us ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości