Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Związki miedzi 
Autor Wiadomość

Post Związki miedzi
Witam :D Musze w najbliższym czasie wykonać prace pod tytułem:"Charakterystyka miedzi i jej zwiazków". Mam jeszcze sporo czasu, ale postanowiłem poradzic się Was, może ktoś będzie miał jakieś fajne pomysły : :) . Mam narazie taki jakby szkic. Nikt tej pracy nię bedzię oceniał, muszę po prostu ją wykonać, więc otrzymanie "przy okazji" jakichs związków użytecznych jak najbardziej jest pożądane :)
Mam w domu sporo drutów miedzianych ze spalonych silników elektrycznych( teraz pytanie czy to 100% miedź, z tego co wiem chyba tak ale nigdy nic nie wiadomo...). Myślełem żeby je oczyścić z resztek lakieru i innych syfów i roztworzyć w kwasie azotowym. Otrzymuje spore ilości azotanu(V) miedzi(II). następnie strącam sporo wodorotlenku miedzi(II), pykam fotę i przechodzę do otrzymywania CuO i Cu2O za pomocę glukozy. Znowu parę zdjęć. Poźniej myślałem o preparatyce siarczanu(VI) miedzi(II), chlorku miedzi(II) i oczywiście ładne foty kryształów. Teraz chciałbym wrócic do tlenków, różne reakcje co mi przyjdzie do głowy i foty. To coś tam się wymyśli. Chciałbym jeszcze zrobic coś ambitnieszego jak mi starczy czasu i zrobic cos ze związkami miedzi(I). Ale za dużo informacji na ten tamat nie ma. Chciałbym jeszcze zrobić doświdczenie jak azotan miedzi zapala papier, odwodnienie CuSO4*5H2O i coś jeszcze jak wymyśle... Więc jeśli ktoś ma jakieś wskazówki, rady, dobre pomysły to bardzo proszę :wink: I jakieś informacje żródłowe na temat miedzi i jej związków też mile widziane. z gory dzięki i pozdro 8)

11 paź 2009, o 11:03
*

Pomożemy ;D

1. Rozkład termiczny octanu miedzi (był już temat o rozkładaniu się octanów pod wpływem temperatury) - http://winntbg.bg.agh.edu.pl/rozprawy/9816/full9816.pdf
2. Barwienie płomienia za pomocą jonów miedzi (zielono-niebieski kolor)
3. Reakcje z kwasami (pasywacja itp.)
4. Stopy miedzi (brąz, mosiądz)
5. Minerały zawierające miedź (chalkopiryt, chalkozyn, bornit, azuryt, malachit) - właściwości, wygląd, występowanie. - tylko to już trochę odbiega od tematu
6. Znaczenie biologiczne miedzi - to już też odbiega od tematu.

Jak jeszcze na coś wpadnę to dopiszę ;)

Pozdrawiam
Rajek

ObrazekObrazek

11 paź 2009, o 11:14
*

Pewnie znasz, a jeżeli nie to się przyda :D - http://tabelechemiczne.chemicalforum.eu/norg/Cu.html

ObrazekObrazek

11 paź 2009, o 11:17
*

prezentacja - http://chemia.2lo.zabrze.pl/mat/miedz.pps

Mam nadzieję, że pomoże ;))

ObrazekObrazek

11 paź 2009, o 11:20
Nauczyciel

rajek1992, w jakim to kwasie miedź pasywuje, bo nie słyszałem? ;)

Proponuję zająć się kompleksami miedzi z NH3, SCN- (tu miedź(I) i miedź(II)). Strącanie CuI oraz CuCl (preparatyka Supniewskiego). Z ambitniejszych, możesz spróbować wyjaśnić, dlaczego strąca się CuI z r-ru zaw. I-, mimo, że układ Cu2+/Cu+ jest słabszym utleniaczem, niż I2/2I-. Także polecam amfoteryczność Cu(OH)2 w stęż. r-rze NaOH.

11 paź 2009, o 15:43
*

Sorka, faktycznie chyba w żarnym, machnęło mi się ^^ przepraszam za wprowadzenie w błąd.

- próba Trommera
- kompleks z alkoholami trójwodorotlenowymi (gliceryna w sam raz)
- reakcja biuretowa
- jakiś termit miedziowy? ;>
- odczynnik Fehlinga

ObrazekObrazek

11 paź 2009, o 16:09

Ok. Dzięki wszystkim za rady. Na początku zastanawiałem się o czym napisze, bałem się żeby nie było za skromnie, a jednak jakby podejść porządnie do tematu to niezła rozprawa mi wyjdzie :lol: Najgorzej że matura w tym roku i czasu nie za wiele, ale postaram się uczciwie "popracować" :D A swoją drogą ciekawe mogły by być jakieś mieszanki pirotechniczne z azotanem miedzi... tylko że od wilgoci by odpalały... Dobra widzę że trzeba powoli brać się za robotę, bo trochę mi się zejdzie... Jeszcze raz wielkie dzięki i oczywiście dalsze sugestie i pomysły mile widziane :D

11 paź 2009, o 18:55

Sory za post pod postem ale mi się przypomniało... W tej prezentacji jest, że miedź może występować na III i IV stopniu utlenienia... Nigdzie nie widziałem nigdy o tym informacji... Błąd prezentacji czy moja niewiedza?

11 paź 2009, o 19:04
*

[Cu(NH3)4]SO4 - siarczan tetraaminamiedzi(II) - szafirowy r-r i kryształy (*H2O), rozpuszcza celulozę. CuCl - z Supniewskiego jak wspomniał chemik10 i reakcje z HNO3 stężonym i rozcieńczonym jak i z H2SO4 na gorąco. Też nie spotkałem się do tej pory z Cu na takim stopniu utlenienia. Ale wszystko jest możliwe. Niedawno mój profesor opowiadał jak na jakiejś maturze wyszło, że Fe jest na +6 - to było coś z elektrochemii jeśli się nie mylę.

11 paź 2009, o 19:18
@MODERATOR

W tej prezentacji jest, że miedź może występować na III i IV stopniu utlenienia... Nigdzie nie widziałem nigdy o tym informacji... Błąd prezentacji czy moja niewiedza?

Więc tak:
miedź +3:
-Miedzian (III) potasu KCuO<sub>2</sub> (kolor niebieski) otrzymać można stapiając CuO z KO<sub>2</sub>
-Wodorotlenek miedzi (III) Cu(OH)<sub>3</sub> (kolor żółto-pomarańczowy (bardziej w stronę żółtego)) otrzymywanie: Z r-ru CuSO4 strąca się Cu(OH)<sub>2</sub> następnie odsącza i przemywa aż w przesączu nie będzie jonów siarczanowych, do tego świerzego, mokrego wodorotlenku dodaje się stężonego roztworu NaOH aż do rozpuszczenia osadu+ mały nadmiar (roztwór tetrahydroksymiedzianu II sodu ma kolor granatowy), potem roztwór ten chłodzi się do 0st. C i dodaje K<sub>2</sub>S<sub>2</sub>O<sub>8</sub> i otrzymujemy wodorotlenek miedzi III.
-Dwunadjodanomiedzian (III) potasu K<sub>7</sub>[Cu(IO<sub>6</sub>)<sub>2</sub>] * nH<sub>2</sub>O o kolorze pomarańczowym otrzymuje się działając na tetrahydroksymiedzian II sodu KClO i KIO<sub>4</sub>.
-Heksafluoromiedzian (III) potasu K<sub>3</sub>CuF<sub>6</sub> o kolorze jasnozielonym otrzymuje się przepuszczając przez stopioną mieszaninę KCl i CuCl<sub>2</sub> gazowy, suchy i gorący fluor.

miedź IV:
-heksaflioromiedzian (IV) cezu o barwie pomarańczowej otrzymuje się działając na stopioną mieszaninę KCuF<sub>6</sub> i CsCl gazowym, suchym, gorącym fluorem a to wszystko pod wysokim ciśnieniem.

Dobry666 napisał(a):
[Cu(NH3)4]SO4 - siarczan tetraaminamiedzi(II) - szafirowy r-r i kryształy (*H2O), rozpuszcza celulozę.

W załączniku masz zdjęcie moich kryształów siarczanu tetraaminamiedzi II.

<center>Obrazek</center>

Załączniki:
SDC11966.JPG
SDC11966.JPG [ 84.13 KiB | Przeglądane 6806 razy ]

Ostatnio edytowano 27 gru 2009, o 23:14 przez raymundo, łącznie edytowano 1 raz

11 paź 2009, o 20:23

Dzięki :D A mógłbyś powiedzieć jak otrzymałeś takie spore kryształy? Sam próbowałem otrzymać kryształy tego związku, ale efekt był raczej marny... A robiłem to wg przepisu z jakiejś książki(nie pamiętam) i wyszły takie maleństwa że żal...

12 paź 2009, o 17:44
@MODERATOR

Ja to robiłem w zleweczce 25mL ale można też w np. cylindrze miarowym.
Do roztworu CuSO4 dodajesz 20% wody amoniakalnej aż otrzymasz klarowny szafirowy roztwór i potem na powierzchnię tego roztworu bardzo ostrożnie wlewasz 98% etanolu tak żeby roztwory się nie wymieszały, przykrywasz to naczyńkiem wagowym i odstawiasz na tydzień-dwa w nie za ciepłe, spokojne miejsce (najlepiej bez dostępu światła czyli np. jakaś szafka była by dobra).

12 paź 2009, o 22:12
**

12 paź 2009, o 23:46
@MODERATOR

Wiesz co, warstwa 0,5mm - 1cm by musiała być.

13 paź 2009, o 07:04
SianoPIS!

Możesz pokazać że związki miedzi barwią płomień na kolor zielony, bądź siarczan(VI)miedzi(II) odwodniony może służyć do wykrywania wody, ponieważ przyłączając wode krystalizacyjną staję sie niebieski

13 paź 2009, o 22:18

Odświeżam temat :D . Po sporym czasie nic nie robienia lub robienia bardzo mało wziąłem się znowu za pracę... Powiem może co robiłem i potem o coś zapytam;). Więc zacząłem od roztwarzania miedzianych drutów w HNO3. Są one pokryte lakierem i żeby reakcja w ogóle przebiegała trzeba najpierw pozbyć się tego lakieru, ja go usunąłem przez wyprażanie. Następnie trzeba pociąć te druty na małe kawałki i wkładać porcjami do kwasu. Po roztworzeniu wszystkiego całość przesączyłem i odstawiłem na kaloryfer do krystalizacji.... Straciłem kupę czasu, bo nawet gdy grzejnik jest mocno gorący to sól z roztworu nie chce krystalizować, a wody w ogóle nie ubywa. Dopiero długotrwałe ogrzewanie palnikiem pomaga, ale ja otrzymałem w ten sposób zastygłą masę którą musiałem wydłubywać z kolby. Sól suszy się teraz w spokoju, a w miedzy czasie, zanim doprowadziłem do krystalizacji, otrzymałem tlenek miedzi(II), miedzi(I) i oczywiście wodorotlenek miedzi(II). Mam zamiar jeszcze zrobić siarczan (VI) i chlorek miedzi(II). Wszystkiemu porobiłem ładne fotki, jest kilka niezłych z barwienia płomienia przez związki miedzi. Jak będę miał jeszcze czas to oczywiście pomyśle żeby coś jeszcze zrobić;). I teraz nasuwa mi się pytanie czy ktoś robił to doświadczenie gdzie bibuła w której jest azotan(V) miedzi(II) zapala się od wody? Bo ja skoro tylko sól wykrystalizowała próbowałem i na razie nie wyszło, dopiero po silnym ogrzaniu zapala się...(oczywiście nie bezpośrednim płomieniem)... A Sękowski pisał że zapala się już po paru sekundach...
<center>
Barwienie płomienia
Obrazek
Cu2O
Obrazek
Cu(NO3)2
Obrazek
CuO
Obrazek
Cu(NO3)2
Obrazek
</center>

Naprawiłem, może być? /Ray

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 11:17 pm

Średnio bo u mnie nie widać zdjęć naprzykład ;/

27 gru 2009, o 20:17

Załączniki:
Komentarz: Azotan(V) miedzi(II)
DSC_0077.JPG
DSC_0077.JPG [ 90.29 KiB | Przeglądane 6727 razy ]
Komentarz: Tlenek miedzi(II)
DSC_0075.JPG
DSC_0075.JPG [ 37.48 KiB | Przeglądane 6722 razy ]
Komentarz: Barwienie płomienia
DSC_0071.JPG
DSC_0071.JPG [ 22.75 KiB | Przeglądane 6725 razy ]
27 gru 2009, o 23:34

Załączniki:
Komentarz: Azotan(V) miedzi(II)
DSC_0082.JPG
DSC_0082.JPG [ 70.63 KiB | Przeglądane 6733 razy ]
Komentarz: Tlenek miedzi(I)
DSC_0081.JPG
DSC_0081.JPG [ 42.13 KiB | Przeglądane 6731 razy ]
27 gru 2009, o 23:36

Witam ponownie :D Mam mały problem z chlorkiem miedzi(II). otrzymywałem go z drutów miedzianych, kwasu azotowego i solnego wg przepisu z preparatyki Gałeckiego(135ml H2O, 43ml HNO3, 140ml HCl). Reakcja podobno od razu miała przebiegać burzliwie, ale w praktyce wyglądało to trochę inaczej... Widząc że przebiega wolno wrzuciłem większa porcje drutów i zacząłem podgrzewać palnikiem. Po ogrzaniu tak do 60* przestałem ogrzewać, reakcja oczywiście przyspieszyła ale nie wszystko było pod kontrolą;). Po pewnym czasie zauważyłem brunatne kłęby NO2 no i wtedy to dopiero przyspieszyło... xd Nic się na szczęście nie stało. Po ponownym ochłodzeniu przestał wydzielać się NO2 i reakcja dalej przebiegała spokojnie. Roztwór był koloru żółto-bardzo ciemno-brunatnego, tak ze właściwie ciecz wydawała się czarna. Całość przesączyłem i zauważyłem ze po dodaniu dużej ilości wody roztwór robi się dopiero niebieski. Mimo to chciałem trzymać się preparatyki i odparowałem sporo wody żeby doprowadzić do krystalizacji, ale zamiast kryształków uzyskałem zielony proszek opadający na dno... :cry: I teraz kolejne pytanie co powinienem teraz zrobić? Czy proszek ten ponownie próbować krystalizować czy co? i dlaczego roztwór wygląda jak roztwór soli bezwodnej, skoro dodałem tam tyle wody na początku? Zasadnicze pytanie czy ktoś otrzymywał tą sól w taki sposób? Proszę o pomoc :o Pozdro :D

30 gru 2009, o 13:58
@MODERATOR

Kiedyś próbowałem ale tylko na małych ilościach żeby spróbować czy zadziała i w sumie potem wybrałem inną metodę bo nie za bardzo odpowiadały mi te wszystkie powstające śmierdziuchy (Cl2, NyOx, HCl) i potem jak potrzebowałem chlorku miedzi robiłem z HCl+H2O2+Cu (ew. hydroksowęglan+HCl, świeży Cu(OH)2+HCl).
I to z H2O2 pięknie wychodziło bez żadnych chlorów. R-r na początku reakcji jasnoniebieski potem zielony, po reakcji trochę r-r zagęściłem i wykrystalizowały zielone kryształy.
A Tobie to prawdopodobnie od nadmiaru Cl się związki kompleksowe potworzyły- czerwonobrązowy jon tetrachloromiedzi II który reaguje z metaliczna miedzią redukując się do kompleksu chlorkowego miedzi I o barwie żółtej.

30 gru 2009, o 15:01

Dodałem do całości jeszcze kwasu solnego tak z 10cm3 i trochę perhydrolu, zielony osad rozpuścił się, całość stała się klarowna i ciemnozielona, więc chyba wszystko jest teraz ok :o . Mam nadzieję że teraz powstaną ładne, normalne kryształy. Ciekawe czym była ta drobna, zielona mączka...

30 gru 2009, o 15:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]