Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Stop SnPb + Cu 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post Stop SnPb + Cu
Witam,
Potrzebuje oczyścić stop SnPb (63/37) z miedzi w nim rozpuszczonej

myślę nad dwoma metodami:
1. stop CuSn powinien się wytrącać na dnie w temperaturze bliskiej temp. topnienia SnPb i trzeba by było go wybrać za pomocą łyżki ze stali nierdzewnej (przynajmniej ta metoda działa dla stopu bez ołowiowego)

2. podobno jest metoda oczyszczania tegoż stopu za pomocą związków siatki i tu jest pytanie - jakich ;)
bo jak sądzę, chodzi o wytworzenie siarczku miedzi który pewnie ma wyższą temp. top, a mniejszą gęstość
ale info nie jest potwierdzone i potrzebuje jakiegoś metalurga może :)

18 sty 2010, o 22:45
@MODERATOR

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rafinacja_ołowiu

Cytuj:
Odmiedziowanie siarką
Proces odmiedziowania należy prowadzić w temperaturze 320-330°C. Do procesu odmiedziowania można stosować:
siarkę elementarną granulowaną
galenę z wysoką zawartością PbS
Piryt o dużej zawartości FeS2

Z uwagi na największą dostępność stosuje się mieszankę S i PbS w celu ograniczenia upału siarki w czasie jej wsadowania do kotła oraz dla przyśpieszenia procesu. W czasie odmiedziowania siarką zachodzą następujące reakcje:
Pb + S = PbS
PbS + Cu = CuS + Pb

Chemicznie czysty PbS wnosi 13,3% S Chemicznie czysty FeS wnosi 33,4% S Chemicznie czysty FeS2 wnosi 53,3% S

Jeżeli zawartość miedzi wynosi powyżej 0,005% to operację odmiedziowania siarką należy powtórzyć.

19 sty 2010, o 11:05
**

Jeśli do wyboru masz tylko FeS2 i PbS, to chyba raczej nie ma sensu zasyfiać stopu jeszcze żelazem.

20 sty 2010, o 22:03
@MODERATOR

No nawet nie mogę tego zrobić, bo żelaza w stopie może być max 0,005 % bodajże :|

teraz czekam właśnie na odczynniki i jak przyjdą to zabieram się za testy, bo póki co przeprowadziłem tylko testy z siarką i prawdę mówiąc sam nie wiem co o tym myśleć ;P

no zobaczymy jak będę miał już wszystko, to spróbuje tym oczyścić cały stop, a następnie wyślę próbki do analizy - zobaczymy co z tego wyjdzie :D

20 sty 2010, o 22:14
@MODERATOR

ogólnie wyszło dość zadowalająco udało mi się zmniejszyć poziom Cu z 0,1 na 0,03 %
ale wnioski są takie, że stechiometrycznie to to nie idzie ;P wydajność jest bodajże poniżej 40% lub też czas 1h na reakcję to za mało, lub/i temperatura 280 deg. C to za mało (ale niestety czasu nie mogłem wydłużyć z powodu słabej wentylacji, a temperatury z powodu wady urządzenia :( )

tak czy inaczej tego typu rafinacja działa, ale trzeba prawdopodobnie robić ją dłużej z lepszym mieszaniem i przedewszystkim w temp. 300% i z większym nadmiarem S i PbS niż ja to robiłem

i śmierdzi to dość mocno, więc należało by mieć naprawdę dobry odciąg gazów

nie mówiąc już o tym, że siarkę należy podawać ostrożnie, starając się nie pylić, bo zaraz te pyły się zapalają

16 mar 2010, o 10:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]