Węglik kobaltu CoC
Potrzebuje stopić Co wraz z Al, w temp. 1700*C i bardzo proszę o pomoc, czy można to wykonać w tyglach grafitowych, czy lepiej sięgnąć po inne, choćby magnezytowe. Czy w podanej temperaturze i pod atmosferą argonu, będzie się tworzył CoC i zanieczyszczał stop ? Nie mogę się dostać do biblioteki a ta informacja jest mi bardzo szybko potrzebna, niestety nikt mi nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie. Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuje.
27 maja 2010, o 17:13
Wocz
Po pierwsze, to grafit niechętnie reaguje ze stopionymi metalami. Po drugie, jeśli zareaguje, to tylko śladowo. Raczej nie ma się co obawiać. Tymbardziej powstały CoC i wszystkie inne syfy z topionych metali będzie unosił się na powierzchni stopionej mieszaniny i może zostać zebrany łyżką przeznaczoną do tego celu (tu zaczyna się już metalurgia - niech i metalurdzy się odezwą w sprawie zbierania żużlu).
27 maja 2010, o 18:44
Akryl
Dołączył(a): 8 gru 2006, o 18:27 Posty: 211 Lokalizacja: Szczecinek
Wocz - ja bym nie był taki pewny tego, że węglik Co nierozpuszcza się w stopie. Weź pod uwagę, iż węgiel rozpuszcza się w ciekłym żelazie z wytworzeniem węgliku żelaza (cementytu). Nie wiem czy cały węgiel przeobraża się tam w cementyt czy nie. Zanieczyszczenia pływające po stopie to w większości tlenki metali.
Co do grafitu- to nie mam danych n.t. jego aktywności w stosunku do ciekłych metali, lecz jeżeli już przejdzie do roztworu to nie liczył bym na jego wypłynięcie na pow. stopu.
lewy - a w jaki sposób planujesz to stopić i wymieszać ( za pomocą czego to stopisz)??
28 maja 2010, o 19:48
lewy
A to będę odlewać w Instytucie Odlewnictwa i dokładnie nie znam tamtejszej aparatury ale na pewno to będzie się odbywać w piecu oporowym w którym topią tytan, więc jeśli chodzi o temperaturę to się nie martwię. A mieszanie tego stopu to konwekcyjnie i tak jak tytan odlewają. Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości