Problem z metodą Wilhelma Ostwalda wytwarzania kwasu azotowe
Autor
Wiadomość
chemik 90
Problem z metodą Wilhelma Ostwalda wytwarzania kwasu azotowe
Witam. Mam problem. Robiłem wczoraj ciekawą syntezę kwasu azotowego metodą historyczną (Wilhelma Ostwalda). Zmontowałem aparaturę według schematu. Probówka z amoniakiem zatkana korkiem, przez amoniak przepuszczam powietrze, druga rurka podłączona do rurki reakcyjnej z wełną stalową. Rurka podgrzewana palnikiem bunsena, wylot rurki podłączony do chłodnicy kulowej. Ujście chłodnicy w schładzanej wodzie w wannie lodowej. Po badaniu niebieskim papierkiem lakmusowym brak zmiany barwy. Przepis mam ze starej książki (nie znam ani tytułu ani autora bo książka długo leżała na strychu i straciła okładkę :( ). Nie wiem czy nie powinienem użyć jakiś reduktorów, bo w przepisie nic nie ma o reduktorach. Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
Chemik 90
_________________ Chemik nigdy nie umiera,
po prostu przestaje reagować.
21 lip 2010, o 20:45
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
Tak to to samo. Wielkie dzięki. Tak myślałem, potrzebny będzie katalizator. Jeszcze raz wielkie dzięki. Poprawię aparaturę i spróbuję jeszcze raz.
22 lip 2010, o 09:51
chemik 90
Tak, teraz wyszło. Trochę było pracy ale efekt ciekawy. Papierek zmienia barwę. Dodatkowo zrobiłem próbę pierścieniową z siarczanem żelaza i powstał pierścień na granicy roztworów więc chyba jest ok. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości