Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
usunięcie srebra z płytki miedzianej 
Autor Wiadomość

Post usunięcie srebra z płytki miedzianej
witam,
mam pytanie, czym rozpuścić srebro nałożone na płycie miedzianej tak by miedzi nie uszkodzić ?

pozdrawiam ;)

3 sie 2010, o 16:17

Nie jestem jakimś ekspertem, ale wg. mnie to nie przejdzie, odwrotnie można by jakoś kombinować, ale raczej to co ruszy srebro, ruszy i miedź.

3 sie 2010, o 17:20
**

Srebro, podobnie jak złoto roztwarza się w gorącym roztworze cyjanku potasu w obecności tlenu. Miedź powinna zostać nie ruszona
Ale to raczej nie na warunki domowe...

3 sie 2010, o 22:45

a nie ma bardziej bez bezpieczniejszej metody ?

3 sie 2010, o 23:18

Srebro ma niższą temperaturę topnienia niż miedź. Może jakoś w tę stronę, bo chemicznie nic mi nie przychodzi do głowy.

3 sie 2010, o 23:25

Ale srebro po prostu tworząc stop z miedzią dostanie się jeszcze głębiej...
Płytkę prawdopodobnie można już wyrzucić - chyba że da się mechanicznie jakoś tego pozbyć. Zresztą nie wiem co znaczy "nałożone". Łopatą, wacikiem kosmetycznym czy szufelką? Czy na 100% jesteś pewien że to srebro? Może to jakiś inny metal, napisz coś więcej aby dało się jakoś to zdiagnozować, możesz wrzucić fotkę.
To jakaś gruba warstwa, chodzi o technologię, czy oczyszczenie jakichś plam np. po AgNO3 z jakiejś pamiątki?
Elektrochemicznie można - najwyżej się trochę miedzi roztworzy, ale jak to nie jest coś o skomplikowanym kształcie, to pewnie da się nawet potem powtórnie odłożyć tą miedź.

4 sie 2010, o 00:18
Post Re: usunięcie srebra z płytki miedzianej
Chris napisał(a):
witam,
mam pytanie, czym rozpuścić srebro nałożone na płycie miedzianej tak by miedzi nie uszkodzić ?

pozdrawiam ;)

Nie tędy droga ..... dopiero z całości kilkuetapowo jest to możliwe nie znam tego typu czarodziejskiego proszku, płynu który zostawi tylko miedz ,Cu +Ag w stopie stanowi srebro jubilerskie droga do doczyszczenia tego typu stopu jest osiągalna lecz Bardzo Długa :roll:
Metoda cyjankowa dotycząca kompleksowania i odzysku tego typu soli nie należy do najbezpieczniejszych ...., pozbycie się z roztworu i uzyskanie czystego srebra nie stanowi problemu jeśli do końca się wie jak to zrobić ...
pozdrawiam
eko

4 sie 2010, o 01:02

A czy przypadkiem roztwór tiosiarczanu przy intensywnym przepływie powietrza nie skompleksuje Ag?

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

4 sie 2010, o 10:51
@MODERATOR

jaka to płytka miedziana ? jak jest nałożone srebro ?

ale kluczem mogą być inhibitory korozji miedzi :)

4 sie 2010, o 11:43

Nie jestem jakimś ekspertem, ale wg. mnie to nie przejdzie, odwrotnie można by jakoś kombinować, ale raczej to co ruszy srebro, ruszy i miedź.

jak znasz sposób na oczyszczenie chemiczne srebra z miedziowego syfu to napisz, to chętnie skorzystam bo sam nie potrafie wymyślić tego :)

26 paź 2010, o 18:56

a może zamontować to na jakimś patyczku i srebra warstwę zanurzyć w wodzie królewskiej ?? tylko tak zrobić żeby woda królewska dotykała minimalnie srebra żeby nie zniszczyła miedzi , kontrolować co jaki czas i zobaczyć jak zejdzie srebro zabrać blaszkę tylko nie zatapiaj całej blaszki ale to tylko teoria zobaczymy jak inni się wypowiedzą. Pozdrawiam

26 paź 2010, o 20:16

nwro21: Jak ty sobie takie coś wyobrażasz? Chciałbyś tylko "musnąć" warstwą srebra na płytce po tafli wody królewskiej? Ja myślę, że jest to osiągalne, ale jakimś komputerowym manipulatorem, bo ludzka ręka jest za bardzo niezdarna i nieprecyzyjna do takich dokładnych prac. Ja bym bardziej na mechaniczne niż na chemiczne. To zależy od grubości warstwy tego srebra, no i od tego, czy chcesz odzyskać srebro, czy poświęcisz je dla miedzi.

26 paź 2010, o 20:33

można wziąć patyczek od szaszłyka zwykłą gumę do żucia przylepić do tej gumki blaszkę i patyczek przykleić do brzegu naczynia potrzymać trochę w wodzie królewskiej a resztę mechanicznie woda królewska miała by być takim 1 etapem

26 paź 2010, o 21:13
@MODERATOR

Acidburn, nwro21, Quatz- jak się niema nic do powiedzenia, lepiej milczeć. Ostatnią kompetentną osobą, która wypowiedziała się w tym temacie jest Sulik, nie uzyskał on odpowiedzi na jego pytanie od autora tego tematu więc już chyba niema o czym dyskutować.

26 paź 2010, o 21:30

Nie zbyt się na tym znam ale wpadł mi taki pomysł nie wiem czy dobry ale i tak się nim podzielę :P A więc mógł pomył polega na czymś w rodzaju galwanizacji a mianowicie po jednego bieguna podłączyć np. samą blaszkę stalową a do 2 bieguna podłączyć tą blaszkę miedzianą ze srebrem i tak zrobić jeśli warstwa srebra jet mała to srebro kationy srebra powinny przenieść się na blaszkę stalową a miedziana by się oczyściła to oczywiście tylko moje rozważania proszę o opinie innych . Pozdrawiam

27 paź 2010, o 21:25
Nie zbyt się na tym znam ale wpadł mi taki pomysł nie wiem czy dobry ale i tak się nim podzielę :P A więc mógł pomył polega na czymś w rodzaju galwanizacji a mianowicie po jednego bieguna podłączyć np. samą blaszkę stalową a do 2 bieguna podłączyć tą blaszkę miedzianą ze srebrem i tak zrobić jeśli warstwa srebra jet mała to srebro kationy srebra powinny przenieść się na blaszkę stalową a miedziana by się oczyściła to oczywiście tylko moje rozważania proszę o opinie innych . Pozdrawiam

Czytaj ze zrozumieniem :cry: wrong way...
znacznie łatwiej jest oczyścić roztwór np. azotanów etc.....uzyskując srebro metal niż zabawa w doczyszczanie jego czystości .... wszelkie dalsze sprawy nie stanowią już problemu ...polecam inne wątki na ten temat .....
pozdrawiam
eko

28 paź 2010, o 01:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]