Dołączył(a): 2 sty 2011, o 13:54 Posty: 19 Lokalizacja: Katowice/Gdańsk
Przemiana diamentu w grafit, wizanie C-H; Si-H
Cześć,
Mam takie pytania na kolokwium z nieorganów:
1. Przemiana diamentu w grafit jest termodynamicznie korzystna (samorzutna). W praktyce jednak diament nie przekształca się w grafit. Dlaczego?
Moja odpowiedź:
W warunkach normalnych diament w porównaniu z grafitem jest odmianą termodynamicznie niestabilną ale przemiana w grafit jest bardzo powolna gdyż potrzebna jest bardzo duża energia aktywacji do jej zapoczątkowania.
2. Które wiązanie jest mocniejsze C-H czy Si-H i dlaczego? Wyjaśnij trwałość tych połączeń względem tlenu. Co można powiedzieć o analogicznych związkach krzemu?
Moja odp:
Mocniejsze jest wiązanie C-H ponieważ:
-efektywność orbitali jest większa w przypadku C-H
-jądro krzemu jest silnie elektronowane przez powłoki zewnętrzne,
-między C-H jest większa różnica elektorujemności niż między Si-H
odnośnie tlenu:
Im pierwiastek tworzy trwalsze wiązanie z wodorem tym słabsze z tlenem (no fajnie ale dlaczego?)
-analogiczne zw krzemu? tu proszę o pomoc.
3. Dlaczego węglan litu rozkłada się łatwiej do tlenku i co2 niż węglany pozostałych litowców? Dlaczego węglan berylu jest nie trwały?
MOja odp:
Lit ma mniej elektronów od pozostałych litowców, jest trwalszy, silniejszy i może łatwiej oderwać tlen od pozostałych litowców.
Dlaczego węglan berylu jest n.trwały?
Co sądzicie o tych odpowiedziach są wystarczająco wyczerpujące i poprawne?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości