Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
żelazian (VI) potasu 
Autor Wiadomość

Post żelazian (VI) potasu
Próbowałem otrzywać żelazian potasu metodą opisaną w książce Waselowsky'ego pt. "225 dośw. chem.", tylko w 5x mniejszej ilości, czyli użyłem 1g pyłu Fe i 1g KNO3. Wsypałem to do tygla i na palnik. Gdy już się rozgrzało najmocniej jak tylko się dało na moim palniku (czyli Fe w tyglu miało temp. czerwonego żaru) reakcja dalej nie zachodziła. Tygiel był nieco za duży w stosunku do ilości reagentów, ale innego nie miałem (zresztą pękł na końcu :( ). Grzałem to z 30 minut.
Otrzymywał ktoś ten związek tą metodą (i wie dlaczego mi nie zareagowało)?

Jeszcze nie mam pojęcia jaka reakcja może zachodzić. Podejrzewam, że taka:
2KNO3 + Fe -> K2FeO4 + N2 + O2, ale jakoś tak "dziwnie" wyląda.

7 sty 2006, o 20:06

2KNO3 + Fe -> K2FeO4 + 2NO :)

ale doświadczenia sam nie wykonywałem, chociaż mam tę książkę, niestety brak mi pyłu żelazowego :oops:

Obrazek
weź udział:

7 sty 2006, o 20:20

Może i z NO, ale nie wydaje mi się gdyż powinno się wydzielać "dużo białego dymu", a NO szybko utleniałby się do brązowego NO2. Z drugiej strony N2 i O2 są bezbarwne...

7 sty 2006, o 20:26
@GŁÓWNY MODERATOR

W temperaturze czerwonego żaru NO się rozpada na N2 i O2. Moim zdaniem całe żelazo utleniło się tlenem zanim zaszła jakakolwiek reakcja (podczas rozgrzewania). Musisz wziąć więcej substratów.

7 sty 2006, o 20:46

chyba aż tak szybko się nie utlenia, bo przecież przy roztwarzaniu w kwasie azotowym wydzielają się białe dymy NO, a dopiero po chwili widać że w kontakcie z tlenen daje NO2 :)

Obrazek
weź udział:

7 sty 2006, o 21:37
... jestem ciekaw kto wyrzucil OBSZERNY temat o zelazianie VI potasu ... kto usuwa te tematy , czy jest sens pisac na forum jesli tematy sa usuwane ? Ostatni post jaki znalazlem jest z Pią Lut 18, 2005 , a od kiedy istnieje forum ?

PS ... ktos czasem szuka pewnych informacji w ksiazkach lub w innych zrodlach , a tu jakis prymityw ksuje posty PATRZAC NIE NA ICH WARTOSC MERYTORYCZNA , A KIERUJE SIE DATA ICH PISANIA ! ! !

7 sty 2006, o 23:24

Ja też próbowałem otrzymać ten żelazian. Wziałem 5g. Fe i tyle samo KNO3. Wszytko ogrzewałem w probówce przez 20 minut. KNO stopił się, a żelazo stało się czarne. Po ostygnięciu żelazo opadło na dno, a nad osadem powstał zielony proszek rozpuszczalny w wodzie. Czy tak to miało wyjść ?

8 sty 2006, o 00:02

... jestem ciekaw kto wyrzucil OBSZERNY temat o zelazianie VI potasu ... kto usuwa te tematy , czy jest sens pisac na forum jesli tematy sa usuwane ? Ostatni post jaki znalazlem jest z Pią Lut 18, 2005 , a od kiedy istnieje forum ?

PS ... ktos czasem szuka pewnych informacji w ksiazkach lub w innych zrodlach , a tu jakis prymityw ksuje posty PATRZAC NIE NA ICH WARTOSC MERYTORYCZNA , A KIERUJE SIE DATA ICH PISANIA ! ! !

W 100% się z Tobą zgadzam, Acetate.
Tak samo został skasowany bardzo obszerny
i wartościowy temat o metalach alkalicznych.

8 sty 2006, o 00:07

Żelazian potasu i jego r-ry mają kolor fioletowy.

8 sty 2006, o 00:52
Zasłużony dla forum

Słyszałem o silnych fb-kach na K2FeO4, moze robił ktoś?? Pytam tylko o praktyke, nie o teorie.
pozdro

8 sty 2006, o 01:07

... wszystko bylo juz napisane wczesniej otrzymywanie , wlasciwosci itp ... pretensje mozecie miec do tych co usuneli pierwotny temat ! !...

8 sty 2006, o 01:30

Mam pretensje do tego kto je usunął :evil: :evil: , ale dzięki pretensjom nic się nie dowiem, więc pytam. Zresztą podobny topic był na forum HNIWa i też go znaleźć dzisiaj nie mogłem. :evil: :evil: :evil:

Jacyś nadgorliwi modzi? Czy raczej usuwało się wszystko co stare jak leci, nie zwarzając co to było?

8 sty 2006, o 01:41
Zasłużony dla forum

Sa 3 mozliwości- cześciowa strata bazy, skrypt i nadgorliwcy. Macie choć moze back'upy z dawnych lat?? można by odzyskać kilka tematów :?

Pozdro

8 sty 2006, o 01:43

dobra a wracając do tematu to mnie się też ze stapiania saletry z Fe2O3
nie udało
myśle że powinno pujść
Fe(OH)3 + CL2 + KOH --> K2FeO4

8 sty 2006, o 11:15
@MODERATOR

Post żelazian (VI) potasu
Wyczyałem gdzieś że można go otrzymać w reakcji Fe(OH)3 z KClO i KOH.Tyle że powstaje wtedy r-r.Nie wiem jaką to ma rozpuszczalność w wodzie ale na pewno się rozpuszcza.Jak ktoś dysponowałby r-r K2FeO4 to radze spróbować wytrącić jony FeO4(2-) np.solami baru albo magnezu.
K2FeO4 można jeszcze otrzymać w reakcji Fe(OH)3 z wodnym r-r bromu.
Jeżeli powstaje jakaś nierozpuszczalna sól FeO4(2-) to moim zdaniem tylko reakcja Fe(OH)3 z NaClO w środowisku NaOH z późniejszym wytrąceniem żelazianu (VI) ma znaczenie praktyczne.
NaClO*5H2O można otrzymać w postaci krystalicznej a o NaOH nie trudno.Najgożej zdobyć sól żelaza (III).
Wszystkie reakcje w środowisku wodnym z żelazianami trzeba przeprowadzać w silnie zasadowych r-r.

8 sty 2006, o 11:58

Udało mi się w końcu otrzymać ten żelazian przez prażenie Fe (3g) z KNO3 (też 3g) w probówce :D . Najpierw w czasie topnienia KNO3 całość zciemniała. Po niedługim czasie było widać ciemnozielone zabarwienie, pewnie tak jak u Ciebie chemik89. Dalej grzałem probówkę aż żelazo stało się czerwone. Po wprowadzeniu probówki w nieświecącą część palnika całość po kilkunastu sekundach zaczęła syczeć i wrzeć. Po kolejnych 5 sekundach zaczęła się reakcja, mieszanina paliła się jasnym żółtym płomieniem, dymiąc na biało niezbyt obficie (białe coś osadziło się na ściankach probówki i zostało już tam). Reakcja musi być egzotermiczna, bo probówka natychmiast się przetopiła w jedym miejscu i nieco reagującej mieszaniny wraz ze stopionym szkłem wyleciało na zewnątrz robiąc trochę burdelu :x . Reakcja trwała jakieś 20-30 sekund. Na zdjęciach widać kawałek produktu - żelazian potasu i ten tajemniczy zielony związek. Druga fota to r-r żelazianu potasu, który jest bardziej różowo-czerwony niż fioletowy, ale to może być wina zanieczyszczeń.
ObrazekObrazek

8 sty 2006, o 16:02
PROFESJONAŁ

Syntezowałem żelazian jakiś czas temu i po rozpuszczeniu w wodzie produktu syntezy, powstały rozcieńczony r-r miał jasnofioletowe zabarwienie, przy czym po chwili zaczynała się reakcja rozkładu wody - jon FeO4(2-)) jest bardzo silnym utleniaczem i trwały jest tylko w środowisku bardzo silnie zasadowym. Stężone roztwory mają podobno kolor czerwono-purpurowy.

8 sty 2006, o 18:28

Minęło kilka godzin i roztwór w probówce zrobił się brązowy i mętny. Na dno opadło trochę osadu. K2FeO4 musiał najwidoczniej przereagować z wodą. Jak wygląda reakcja K2FeO4 z wodą? Wydaje mi się, że:
2K2FeO4 + 5H2O -> 4KOH + Fe2O3 + 3H2O2, ale:
Po dodaniu KMnO4 nie było śladów żadnej reakcji. Jeżeli powstał H2O2 to na pewno się nie rozłożył wcześniej, gdyż probówka była zatkana gumowym korkiem, a ciśnienie wewnątrz się nie zmieniło (czyli nie wydzieliły się żadne gazy). Jedyne wyjścia jakie widzę to inny przebieg reakcji z wodą albo, że H2O2 utlenił jakieś zanieczyszczenia (co jest bardzo możliwe).

PS. Ma może ktoś tą książkę Waselowsky'ego w ebooku? Jeśli tak to bardzo bym prosił o nią.

8 sty 2006, o 22:40

Żelazian potasu utlenia wodę zgodnie z równaniem:
4 K2FeO4 + 10 H2O --> 4 Fe(OH)3 + 3 O2 + 8 KOH

8 sty 2006, o 23:34

Zrobiłem tak jak mówił gatar i wyszło, ale trzeba bardzo długo ogrzewać. Żelazian (VI) potasu można jeszcze otrzymać przez utlenienie zawiesiny Fe(OH)3 w roztworze wodorotlenku potasu za pomocą chloru, ale jest to proces długotrwały.

9 sty 2006, o 15:12
@GŁÓWNY MODERATOR

Apropo kasowania tematów, to rzucę temat na forum dla modów, zobaczymy czy ktoś się przyzna. Ja nie kasowałem w każdym razie.

9 sty 2006, o 15:29
Apropo kasowania tematów, to rzucę temat na forum dla modów, zobaczymy czy ktoś się przyzna. Ja nie kasowałem w każdym razie.
... nie ma tematow starszych niz luty 2005 , a forum dziala o wiele dluzej ... W ten sposob traci sie zebrana wiedze na forum , a to dzialanie wbrew zalozeniu celu istnienienia forum :szok: ...

9 sty 2006, o 19:27
@GŁÓWNY MODERATOR

Ok, rzuciłem temat, a teraz koniec smęcenia o kasowaniu bo temat wyląduje w koszu za offtop. Nie wiem kto wyrzucił te tematy, może po prostu uznał, że skoro są takie stare i nie ma w nich nowych postów, to nikt się nimi nie interesuje i wywalił je, bo zapychały bazę.

10 sty 2006, o 01:23

Journal of Chemical Education vol.81, 2004, 251-245.
M.in. o prostym elektrochemicznym otrzymywaniu FeO4(-2).
http://rapidshare.de/files/11112472/FeO4.pdf.html

15 sty 2006, o 20:55

a ja mam pytanko więc interesuje mnie jak to mozliwe ze zelazo przyjmuje tu taki a nie inny stopien utlenienia no i wlasciwie jaki ono przyjmuje tu stopien utlenienia ?

Czy udzial ma tutaj niezapelniona powłoka d Żelaza ?
i czy zachodzi wiazanie donorowo akceptorowe z tlenem >?

na 666 postach koncze pisanie siana :))

12 maja 2006, o 21:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona