Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Wydobycie srebra z kompleksu z tiosiarczanem 
Autor Wiadomość

Post Wydobycie srebra z kompleksu z tiosiarczanem
Witam i pozdrawiam wszystkich na forum !
Mam pytanie, przepraszam jeśli już na ten temat było ale przynajmniej w wyszukiwarce na forum ani w google nic na ten temat obszerniejszego nie znalazłem.
Otóż chodzi mi o to jak w sposób najbardziej sensowny odzyskać srebro z kompleksu tiosiarkowego obecnego np. w zużytym utrwalaczu fotograficznym. Nie znam się za dobrze na właściwościach tego typu kompleksów więc dlatego postanowiłem zasięgnąć pomocy tutaj. Znalazłem co prawda pewne wskazówki jak na przykład redukcja na sproszkowanym Al ale może komuś przyszłaby do głowy lepsza metoda. Najbardziej do moich celów nadawała by się elektroliza, ale przy próbie elektrolizy na katodzie zamiast srebra wydziela się koloidalny szlam cuchnący siarkowodorem. Być może jest to siarczek srebra ale nie wiem. Może ktoś ma pomysł jak problem "ugryźć" od tej strony.
Jeszcze lepiej jak by się udało wymyślić sensowny proces prowadzący od razu do AgNO3 bo de facto właśnie na azotanie z pewnych względów zależy mi nawet bardziej niż na srebrze metalicznym.
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź i z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam serdecznie

4 sty 2011, o 20:02
@MODERATOR

Post odp.
Witaj, na temat odzysku srebra na forum jest wiele tematów wystarczy dobrze poszukać oraz poczytać.....

4 sty 2011, o 21:55

Pozwolę sobie napisać tu coś od siebie. Mam bańkę zużytego utrwalacza i postanowiłem poeksperymentować. Zalkalizowałem utrwalacz NaOH, następnie dolałem podchlorynu w nadmiarze aby pozbyć się tiosiarczanu. Roztwór zrobił się mętno-czarny. Chciałem odsączyć na sączku to co powstało i tu problem. Otrzymany osad jest tak drobny że przenika przez pory papieru. Jak postał tydzień w zlewce to zrobił się jaśniejszy a na dnie widać było osad. Nie wiem czy tym czarnym osadem jest siarczek czy też tlenek Ag, ale problemem jest właśnie jego odzyskanie. Sprawdzałem czy w roztworze jest obecne srebro przez dodanie NaCl i nic się nie strąca, metoda "na druta" czyli włożenie do roztworu oczyszczonego grubego drutu Cu nie powoduje jego posrebrzenia.
Poradźcie coś jak oddzielić osad.

5 mar 2011, o 20:01
Zasłużony dla forum

Sączki z mikrofibry szklanej i dobra pompa próżniowa. Mozesz też dodać siarczanu glinu w sporej słusznej ilości [ o ile pH pozwoli] i pogotować całość konkretnie;) [koagulacja] Jako że masz tam głównie tlenek i brak tio, to możesz zakwasić na lajcie troszke.

5 mar 2011, o 20:14

Z tym zakwaszaniem to nie bardzo, bo dałem nadmiar podchlorynu i teraz po dodaniu HCl występuje silne gazowanie chloru. Na szczęście była to partia próbna, zobaczę na innej próbce. Czy chlorek będzie łatwiej wyłapać na bibule filtracyjnej??

6 mar 2011, o 16:50
Zasłużony dla forum

Zakwaszenie tylko po to żeby się Al(OH)3 nie strącał, koło 6 moooże styknie dla niskiego stężenie. Wtedy nie będzie szło w Cl2. [kationy trójwartościowe to świetny koagulant]

Zobacz w ogóle ile tego srebra tam będzie, małą partia ze spokojem może się pokisić godzinę na pompie z podwójną warstwą gęstych sączków, buchnerek będzie najlepszy. Sączenie takich osadów bez podciśnienia, porządnego, to masocizm w czystej postaci, zwłaszcza jeśli objętość jest duża :D

Ale jeśli chodzi o sam AgCl to jest to w miare fajny do sączenia osad.

Poszukaj, na pewno są w angielskim necie gotowe metody odzyskiwania srebra z odpadów wszelakiej maści ;)

6 mar 2011, o 19:12

Towaru do obróbki mam tak z 4,5 litra na początek. A czemu pokusiłem się na podchloryn, ano dlatego bo mam go pod dostatkiem i za darmo. Myślę że w następnej próbie ostrożniej będę dozował podchloryn, następnie zakwaszę wszystko HCL by wytrącić AgCl i dopiero to spróbuję odsączyć.

6 mar 2011, o 20:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]