Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Otrzymywanie kwasu solnego 
Autor Wiadomość

Post Otrzymywanie kwasu solnego
Witam, chciałbym się zapytać czy miałby ktoś pomysł jak rozpuścić chlorowodór w wodzie bez jego specjalnych strat? Potrzebne mi jest 200 ml kwasu solnego o stężeniu ok. 30 %.

12 sie 2010, o 13:03
*

Kup se 1l, bo to będzie najlepsze rozwiązanie dla osoby z taką wiedzą jak Twoja (o wiedzy wnioskuję z zapytania). Nie jest drogi a zdrówko sobie oszczędzisz.

12 sie 2010, o 13:47

Tyle że nie mam dostępu do tego typu sklepu, o wiele bardziej chciałbym go kupić ale nie mogę :D. A gdybym nie uważał na zdrówko to już dawno bym je utracił :)

12 sie 2010, o 13:56
*

Prosze :arrow: http://forum.vmc.org.pl/viewforum.php?f=20

12 sie 2010, o 16:29

12 sie 2010, o 16:54

Jeśli nie chcesz go sobie kupić, tylko koniecznie otrzymać, a nie masz nawet dostępu do tego "typu sklepu", to proszę wogólę nie próbuj...

12 sie 2010, o 17:48

wiesz co? weź lepiej pójdź porozdawaj ulotki przez jeden dzień i to sobie kup jak tak bardzo chcesz i już... po co masz mieć poparzony przełyk płuca itd.? ;)

12 sie 2010, o 17:53
@MODERATOR

Z kupieniem kwasu solnego wielkiego problemu nie ma. Można go kupić w sklepach budowlanych (w raczej marnej chociaż do niektórych reakcji wystarczającej czystości) lub w elektronicznych kwas czysty.

12 sie 2010, o 18:04

Chemiczny - skoro nie potrafisz go zrobić, to niby w jaki sposób chcesz go otrzymać?
Robisz śmiech na sali... Jaki masz sprzęt do tego celu? Zlewkę, kolbkę z korkiem; gumowe rurki i cienką igłę ze strzykawki?
Nie wiesz jak ten proces wogóle wygląda i ile jest pier*** żeby coś takiego zrobić. Zakładając że jednak coś Ci wyjdzie - otrzymanie 100ml będzie kosztowało (praca - licząc po 6-8pln/h, odp sprzęt i odczynniki) przynajmniej tyle co kupno 100litrowej beczki w hurtowni, z vatem, wysyłką i łapówkami...
Ostatnio próbowałem otrzymać nasycone rry SO2 w wodzie (SO2 sprzedają skroplony w butlach, mi przeszkadzały wszystkie obce jony więc siarczyny itp odpadają). Nagazowywanie czegokolwiek powoduje ulatnianie dużej ilości SO2 i nie wiadomo ile ten roztwór wchłonął tak naprawdę oraz sporo leci do atmosfery.

W temp 20* rozpuszcza się coś koło 280g/ litr, do kolby z wodą i lodem (1 litr wody) wpuściłem ok 200-300g SO2. Efekt - masa roztworu wzrosła może o jakieś 4-5g ??
Wydzielanie prowadziłem powoli, używając kapilary (pipety).

Aby rozpuszczanie gazu w cieczy miało sens musiałbyś rozpuszczać jakiś w miarę niereaktywny gaz ( powiedzmy acetylen w acetonie), z użyciem spieku G0 (największę pory) w aparaturze na szlify, zaopatrzonej w wentyl bezpieczeństwa pod zwiększonym ciśnieniem (powiedzmy 3 at - w grubym szkle albo stalowym reaktorze), który nie wydziela ciepła rozpuszczając się w tej cieczy, ciecz oziębiona do maksimum.
Proces niebezpieczny, wymagający wiedzy, sprzętu i doświadczenia.

Przemysłowo instalacja która jest raz zaprojektowana kosztuje parę milionów $ albo kilkuset chińczyków do pracy, produkując kilka ton kwasu na godzinę pozwala na uzyskanie niskiej ceny końcowej.

Może faktycznie HCl rozpuszcza się bardzo łatwo i prosto, ale jak chcesz go otrzymać ? W każdej ze znanym metod jest albo użycie chloru albo silnych utleniaczy albo innego kwasu. I tak powstanie Ci produkt mocno zanieczyszczony. Praca po ciśnieniem w sprzęcie do tego nieprzeznaczonym skończy się awarią (rozerwaniem aparatury), albo wielką chmurę HCl z tego co się nie rozpuści.

Rozumiem odzysk HBr, odzysk resztek srebra jodu itp. Ale po co robić kwas solny skoro możesz go kupić po 2-3pln za litr? Albo w sklepie na papierek za 15-20pln?

12 sie 2010, o 18:37
@MODERATOR

ok nie masz dostępu do "tego typu sklepów", to skąd będziesz miał półprodukty ? :)

inna sprawa - gałecki + supniewski i masz pełną preparatykę - wystarczy poszukać

12 sie 2010, o 21:30

Chlorowodór już mam z syntezy chloru z wodorem (reakcja niby łańcuchowa ale przy powolnym wpuszczaniu jednego gazu do drugiego nic się nie dzieje a oba gazy łatwo się otrzymuje z elektrolizy chlorku sodu) więc potrzebny mi tylko sposób a o sprzęt to już się nie martwię ale widzę że się nie doczekam wskazówek.

12 sie 2010, o 22:49

posłuchaj co ci mówią specjaliści... (oczywiście nie mówię o sobie bo mało umiem i ciągle sie uczę xd) żadnego elektronicznego nie masz niedaleko? nie jest to wcale takie proste wytworzyć te gazy z soli kuchennej w wystarczającej ilości... byś musiał elektrolizę prowadzić przez kilka lub kilkanaście dni żeby coś z tego było... przy wymieszaniu chloru z wodorem następuje jakiś tam wybuch. Chlorem bez najmniejszego problemu możesz się zatruć przy jakiejkolwiek małej nieszczelności... podobnie z chlorowodorem (poparzenia)... na prawdę w taki sposób niczego nie zdziałasz a tylko możesz szkód narobić... więcej będzie Cię kosztowała aparatura cała niż 1l czystego kwasu solnego z głupiego elektronicznego...

Na prawdę, odpuść sobie takie wyjście z sytuacji...

13 sie 2010, o 00:15

Przeczytaj książkę Sękowskiego Moje laboratorium. Tam powinieneś znaleźć to co Cię interesuje. Oceń czy jesteś w stanie to zrobić, sam miałem to robić ale całość nie opłaca się w ogóle. Musisz mieć stężony kwas siarkowy a ten musisz albo kupić(cena podobna jak solnego) albo zatężyć elektrolit. Zatężanie może być niebezpieczne, bo taki podgrzany do wysokiej temperatury kwas naprawdę jest bardzo niebezpieczny. Opary mogą Ci zadymić cały dom. Nie będę udawał tu wielce mądrego. Człowiek uczy się na błędach i ja też się na nich uczyłem :lol: Na szczęście miałem maskę gazową :lol: Pozdro

15 sie 2010, o 10:27

Chlorowodór już mam z syntezy chloru z wodorem (reakcja niby łańcuchowa ale przy powolnym wpuszczaniu jednego gazu do drugiego nic się nie dzieje

Nie masz chlorowodoru - masz mieszaninę chloru z wodorem. W przemyśle spala się wodór w chlorze w specjalnych palinkach i dopiero w ten sposób powstaje HCl, który się absorbuje w turylach kamionkowych lub tantalowych.
Podobnie jak przedmówcy - odradzam otrzymywanie kwasu solnego w domu. Szkoda czasu, zdrowia i pieniędzy.
Aha - mieszanina H2 + Cl2 jest niebezpieczna.

9 paź 2010, o 11:55

Synteza HCl z chloru i wodoru może przyjąć postać wybuchową (jest takie doświadczenie z błyskiem światła), co skończy się destrukcją "aparatury" i poszatkowaniem szkłem "prowadzącego eksperyment". Pomijając nieopłacalność procesu, jest jak wspomnieli przedmówcy NIEBEZPIECZNY, a eksperymenty z Chlorem najpewniej skończą się poparzeniem dróg oddechowych i płuc (oby tylko).

12 paź 2010, o 19:19
**

Jako że temat schodzi na tory "rozrywkowe" proponował bym przenieść temat do kategorii stosownej do treści tematu, czyli do "Magazynu".

12 paź 2010, o 19:35

Nie latwiej kupic ....jak nie masz do niego dostepo to jak bedziesz mial niby dostep do odczynnikow do jego wykonania? Ja osobiscie jak robilem to z wodorosiarczanu (VI) sodu i chlorku sodu swietnie wyszlo tylko HCl szczypie w gardlo :lol:
HCl znajdziesz w kazdym sklepie typu OBI Castorama itp.

3 kwi 2011, o 15:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]