Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Kwas czterochlorozłotowy 
Autor Wiadomość

Post Kwas czterochlorozłotowy
do czego może cie przedać kwas 4chlorozłotowy???

9 lip 2005, o 16:16
Jest to zwiazek wyjsciowy do chemii zlota ... jak cos chcesz zrobic ze zlota to wychodzi sie najczesciej z tego zwiazku ... zalezy co bys chcial ze zlotem zrobic , zw zlotoorganiczne , kompleksy , katalizatory ? ... Jesli interesuje cie chemia zlota i srebra w ujeciu metaloorganiki/chemii-koordynacyjnej polecam :wink:

The Chemistry of Organic Derivatives of Gold and Silver.

Edited by Saul Patai and Zvi Rappoport
Copyright ™ 1999 John Wiley & Sons, Ltd.
ISBN: 0-471-98164-8

9 lip 2005, o 16:45
mam lepsze zastosowanie :roll: ? oczywiście oprucz redukcji związku do złota metalicznego ;)

-związek ten może nam posłużyć do wykrywania złota :) tak, tak ;) ...

jeśli "złoty" przedmiot bedzie miał wystarczajaco wysoką próbe, bedziemy mogli to w prosty sposób potwierdzić :) to sposób na tzw. naciągaczki cygańskie oferujące np. nonstop polerowane mosieżne pierścionki etc. :) aby zebespieczyć sie rpzez pokryciem lakierem lub pozłacanym przedmiotem, robimy niewielką ryske w małowidocznym miejscu -np. na wewnętrznej powierzchni, nanosimy kropelke roztworu kw.chlorozłotowego i czekamy chwilke, jeśli ryska zciemnieje-mamy do czynienia albo z podrubką albo z przedmiotem o bardzo małej próbie Au :) czas ciemnienia też sie liczy (jak i stęż. roztworu-przed nazwaniem kogoś oszustem, najpierw przetestujmy nasz "płyn" w kontrolowanych domowych warunkach-bo można czasami nieźle oberwać i to z własnej głupoty...)

9 lip 2005, o 20:49
Tylko skąd bierzesz kwas chlorozłotowy?Z trawienia złota w wodzie królewskiej?Jeśli tak to jest to kiepski interes.W końcu złoto to nie srebro.

28 lip 2005, o 13:54
łech, do wykrywania w/w sposobem ,wystarczy odrobinka tego ziwązku, wiec nie jest to zły interes ;] ... oc-ci-b ?

28 lip 2005, o 14:59

Z trawienia złota ale na razie bardzo niedużo...

30 lip 2005, o 17:29

a mozecie mi przyjaciele chemicy powiedziec :) jak zredukowac ten zwiazek do czystego złota? :) mam go troche i nie wiem jak to zrobić, a za utylizację nie będę płacił jak jakiś idiota :)

dzięki za odpowiedz :)

Pozdrawiam

30 mar 2006, o 22:17
Możesz trochę dać mi, chętnie się tym zajmę :wink:

31 mar 2006, o 21:45

wiesz... obstawał bym przy tym żeby zrobić to samemu ;) także byłbym niezmiernie wdzięczny gdybyście mi podpowiedzieli jak mam wytrącić z tego złotko :)

Pozdrawiam

Majk

1 kwi 2006, o 14:02

Najprościej byłoby przepuścic przez gorący (80st.C) roztwór SO2 i póżniej zobojetnić go amoniakiem. Otrzyma sie w ten sposób złoto gąbczaste, które ogrzewa się po przepłukaniu wodą ze stęż. HCl w celu usunięcia części zanieczyszczeń. Można też złoto strącać kwasem szczawiowym z zakwaszonego HNO3 r-ru kwasu chlorozłotowego. Dobre rezultaty szczególnie w przypadku otrzymywania Au ze stopów daje redukcja kwasu chlorozłotowego z dodatkiem HCl za pomocą kwaśnego r-ru FeCL2 lub hydrochinonu. Za każdym razem otrzymuje siejednak złoto zanieczyszczone gł. Ag,Cu,Fe i różnymi metalami szlachetnymi(np. Pd) jeśli interesuje Cię preparatyka np złota spektralnie czystego lub np. o czystości 99.9% to prosze o kontakt. Mam wyśmienita preparatykę.

2 kwi 2006, o 12:43

dzięki wielkie!!! :) w sumie to byłbym zainteresowany Twoją ofertą ;) czekam na odp. z niecierpliwością :)

Pozdrawiam
Majk

6 kwi 2006, o 18:13

Post Re: Kwas czterochlorozłotowy
A czy ja mogę również prosić o tę preparatykę ? :-)

// nie ma to jak wskrzesić temat zapomniany od lat, no ale lepsze to niż zakładać nowy ;) Poproś ariona przez PM, żeby zerknął na ten temat, a mozę będize skłonny udzielić dalszych wyjaśnień. o.r.s.

20 sty 2012, o 17:29

Dla zainteresowanych preparatyka Au do pobrania z Serwer1, Serwer2 lub z Serwer3

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

21 sty 2012, o 19:53
@MODERATOR

:lol: fajne tylko mało ciekawe wydajności....., ogólnie super amatorka brawo za posty w tym temacie :lol: .... tekst posiada pewnie kilka latek i jest dziadkowy na obecne realia podobnie do Urbana czy Centera zwykłe pitolenie archaiczne , sposób mało znaczący w odzysku Au, z chlorku czy kwasu nie jest problemem ot zwykła redukcja, problemem są zanieczyszczenia i odzysk ze stopu , cały proces doczyszczenia Au z soli metali stopionych można wykonać w domciu posiadając odpowiednie odczynniki , pisałem już o tym jak z pierścionka czy łańcuszka uzyskać czyste Au 99,9% . nudzi mnie rozpisywanie się na ten temat ...
podobnie do sąsiedniego forum http://www.versuchschemie.de/ptopic,124915.html
uproszczenie lub inna droga pozwala na uzyskanie dużo bardziej wydajnych procesów , w wielu innych reakcjach ....
dla tego zanim napiszę chcę poczytać .... :mrgreen: synonimy zupełnie inne sa dla kwasu HAuCl4 *(AuCl3·HCl) lub chlorku !!
to dwie inne substancje .....
pozdrawiam
eko

24 sty 2012, o 02:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]