Autor |
Wiadomość |
BPC@
|
 Kwas czterochlorozłotowy
do czego może cie przedać kwas 4chlorozłotowy???
|
9 lip 2005, o 16:16 |
|
 |
Anonymous
|
Jest to zwiazek wyjsciowy do chemii zlota ... jak cos chcesz zrobic ze zlota to wychodzi sie najczesciej z tego zwiazku ... zalezy co bys chcial ze zlotem zrobic , zw zlotoorganiczne , kompleksy , katalizatory ? ... Jesli interesuje cie chemia zlota i srebra w ujeciu metaloorganiki/chemii-koordynacyjnej polecam
The Chemistry of Organic Derivatives of Gold and Silver.
Edited by Saul Patai and Zvi Rappoport Copyright ™ 1999 John Wiley & Sons, Ltd. ISBN: 0-471-98164-8
|
9 lip 2005, o 16:45 |
|
 |
Anonymous
|
mam lepsze zastosowanie  ? oczywiście oprucz redukcji związku do złota metalicznego
-związek ten może nam posłużyć do wykrywania złota  tak, tak  ...
jeśli "złoty " przedmiot bedzie miał wystarczajaco wysoką próbe, bedziemy mogli to w prosty sposób potwierdzić  to sposób na tzw. naciągaczki cygańskie oferujące np. nonstop polerowane mosieżne pierścionki etc.  aby zebespieczyć sie rpzez pokryciem lakierem lub pozłacanym przedmiotem, robimy niewielką ryske w małowidocznym miejscu -np. na wewnętrznej powierzchni, nanosimy kropelke roztworu kw.chlorozłotowego i czekamy chwilke, jeśli ryska zciemnieje-mamy do czynienia albo z podrubką albo z przedmiotem o bardzo małej próbie Au  czas ciemnienia też sie liczy (jak i stęż. roztworu-przed nazwaniem kogoś oszustem, najpierw przetestujmy nasz "płyn" w kontrolowanych domowych warunkach-bo można czasami nieźle oberwać i to z własnej głupoty...)
|
9 lip 2005, o 20:49 |
|
 |
Anonymous
|
Tylko skąd bierzesz kwas chlorozłotowy?Z trawienia złota w wodzie królewskiej?Jeśli tak to jest to kiepski interes.W końcu złoto to nie srebro.
|
28 lip 2005, o 13:54 |
|
 |
Anonymous
|
łech, do wykrywania w/w sposobem ,wystarczy odrobinka tego ziwązku, wiec nie jest to zły interes ;] ... oc-ci-b ?
|
28 lip 2005, o 14:59 |
|
 |
BPC@
|
Z trawienia złota ale na razie bardzo niedużo...
_________________ Pozdrawiam wszystkich chemików w imieniu swoim i mojej babci...:-D
|
30 lip 2005, o 17:29 |
|
 |
Majkel
|
a mozecie mi przyjaciele chemicy powiedziec  jak zredukowac ten zwiazek do czystego złota?  mam go troche i nie wiem jak to zrobić, a za utylizację nie będę płacił jak jakiś idiota
dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam
|
30 mar 2006, o 22:17 |
|
 |
Anonymous
|
Możesz trochę dać mi, chętnie się tym zajmę 
|
31 mar 2006, o 21:45 |
|
 |
Majkel
|
wiesz... obstawał bym przy tym żeby zrobić to samemu  także byłbym niezmiernie wdzięczny gdybyście mi podpowiedzieli jak mam wytrącić z tego złotko
Pozdrawiam
Majk
|
1 kwi 2006, o 14:02 |
|
 |
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
Najprościej byłoby przepuścic przez gorący (80st.C) roztwór SO2 i póżniej zobojetnić go amoniakiem. Otrzyma sie w ten sposób złoto gąbczaste, które ogrzewa się po przepłukaniu wodą ze stęż. HCl w celu usunięcia części zanieczyszczeń. Można też złoto strącać kwasem szczawiowym z zakwaszonego HNO3 r-ru kwasu chlorozłotowego. Dobre rezultaty szczególnie w przypadku otrzymywania Au ze stopów daje redukcja kwasu chlorozłotowego z dodatkiem HCl za pomocą kwaśnego r-ru FeCL2 lub hydrochinonu. Za każdym razem otrzymuje siejednak złoto zanieczyszczone gł. Ag,Cu,Fe i różnymi metalami szlachetnymi(np. Pd) jeśli interesuje Cię preparatyka np złota spektralnie czystego lub np. o czystości 99.9% to prosze o kontakt. Mam wyśmienita preparatykę.
|
2 kwi 2006, o 12:43 |
|
 |
Majkel
|
dzięki wielkie!!!  w sumie to byłbym zainteresowany Twoją ofertą  czekam na odp. z niecierpliwością
Pozdrawiam
Majk
|
6 kwi 2006, o 18:13 |
|
 |
marcin_sz_77
|
 Re: Kwas czterochlorozłotowy
A czy ja mogę również prosić o tę preparatykę ? :-) // nie ma to jak wskrzesić temat zapomniany od lat, no ale lepsze to niż zakładać nowy Poproś ariona przez PM, żeby zerknął na ten temat, a mozę będize skłonny udzielić dalszych wyjaśnień. o.r.s.
|
20 sty 2012, o 17:29 |
|
 |
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
Dla zainteresowanych preparatyka Au do pobrania z Serwer1, Serwer2 lub z Serwer3
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
|
21 sty 2012, o 19:53 |
|
 |
eko osiem[*]
@MODERATOR
|
 fajne tylko mało ciekawe wydajności....., ogólnie super amatorka brawo za posty w tym temacie  .... tekst posiada pewnie kilka latek i jest dziadkowy na obecne realia podobnie do Urbana czy Centera zwykłe pitolenie archaiczne , sposób mało znaczący w odzysku Au, z chlorku czy kwasu nie jest problemem ot zwykła redukcja, problemem są zanieczyszczenia i odzysk ze stopu , cały proces doczyszczenia Au z soli metali stopionych można wykonać w domciu posiadając odpowiednie odczynniki , pisałem już o tym jak z pierścionka czy łańcuszka uzyskać czyste Au 99,9% . nudzi mnie rozpisywanie się na ten temat ... podobnie do sąsiedniego forum http://www.versuchschemie.de/ptopic,124915.htmluproszczenie lub inna droga pozwala na uzyskanie dużo bardziej wydajnych procesów , w wielu innych reakcjach .... dla tego zanim napiszę chcę poczytać ....  synonimy zupełnie inne sa dla kwasu HAuCl4 *(AuCl3·HCl) lub chlorku  to dwie inne substancje ..... pozdrawiam eko
_________________ http://osnfoto.pxd.pl/zdjecie/427614/1/eko8
|
24 sty 2012, o 02:02 |
|
|