Przeprowadziłem dzisiaj doświadczenie, które teoretycznie wygląda:
Fe + H2SO4 (st) ---> żelazo pasywuje
Tym czasem, reakcja zachodzi z wydzielaniem siarkowodoru. Użyłem niewielkich ilości sproszkowanego żelaza i kwasu 98%. Żelazo przechodzi chyba w jakiś tlenek żelaza (FeO?), bo proszek zamienia się w kamień i reakcja dalej nie zachodzi. W związku z tym reakcja taka będzie poprawna:
2Fe + 3H2SO4 -> Fe2(SO4)3 + 3H2
Ale co z siarkowodorem, w jaki sposób powstaje?
Kolejna reakcja:
Fe + H2SO4 (roz) ---> FeSO4 + H2
Tym czasem, reakcja zachodzi gwałtowniej i z wydzieleniem już znacznych ilości siarkowodoru
24 sty 2012, o 13:31
piczu14
Re: reakcja żelaza z kwasem siarkowym
W reakcji kwasu siarkowego z żelazem nie wydziela się siarkowodór. A jeśli już, to jon SO4 2- redukuje się do S2-. Można wiedzieć w jaki sposób wykryłeś siarkowodór?
24 sty 2012, o 18:14
Mortan
Po zapachu,bardzo nieprzyjemnym zapachu ;/
Doszedłem już, że proszek żelaza, który miałem, pomimo że z etykietą czysty, czysty był w 98,5%. Musiał zawierać dodatek siarki, która reagując z wodorem tworzyła siarkowodór.
Po podgrzeniu kwasu siarkowego, żelazo normalnie z nim reaguje. Do tej pory żelazo zaliczałem do związków pasywujących, jednak widzę że w przypadku żelaza występują pewne odchylenia od normy. Glin nie reaguje ze stężonym gorącym kwasem siarkowym. A czy np. chrom, mangan zareagują z gorącym stężonym kwasem siarkowym lub azotowym? A ołów?
24 sty 2012, o 19:05
piczu14
Przy roztwarzaniu żelaza w kwasie siarkowym wydziela się bardzo duszący gaz, jednak nie jest to H2S, chyba że czułeś charakterystyczny zapach zgniłych jaj. Chrom i mangan nie wiem, ale z kwasem azotowym na 100% reaguje ołów.
24 sty 2012, o 20:46
Technet
Glin nie reaguje ze stężonym kwasem siarkowym ? Tutaj bym się spierał
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
27 sty 2012, o 19:42
Mortan
Sprawdziłem glin i rzeczywiście pył aluminiowy reaguje z gorącym, stężonym kwasem siarkowym. Nie przereagował ze stężonym kwasem azotowym... z rozcieńczonym kwasem azotowym tylko na gorąco z wydzieleniem odrazu pomarańczowych dymów, czyżby w tej reakcji nie powstawał tlenek, a odrazu dwutlenek azotu?? Zawsze się uczyłem, że rozcieńczony HNO3 daje NO, który utlenia się do NO2, a reakcja wyglądała jakby od razu powstał NO2.
29 sty 2012, o 01:12
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Wyglądała czy faktycznie powstawał? Zasadnicza różnica...
29 sty 2012, o 13:54
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Ja dawno temu zauważyłem różnicę między stężeniami i przebiegiem reakcji. Za każdym razem coś śmierdziało, ale przy niższych stężeniach (<50%) zapach był bardziej "zbukowy", a powyżej tego bardziej tlenkowosiarkowy. Wtedy byłem mały i nie wiedziałem, że można to złapać i poddać analizie. Zalecam: -powtórzyć eksperymenty -wydzielany gaz przechwycić -sprawdzić rozpuszczalność -jakie reakcje.
I będziemy mieli wszystko jasne, co śmierdzi. Czy naprawdę tak wiele tego trzeba?
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości