Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
Neutralizacja HCl w roztworze z SnCl2 
Autor Wiadomość

Post Neutralizacja HCl w roztworze z SnCl2
Witam
Roztwarzam w temp. pokojowej 10 gram czystej cyny w 30 ml. stężonego HCl, jednak wraz z trwaniem reakcji cyna pokrywa się czarnym nalotem spowalniającym jej roztwarzanie. Chciałbym przefiltrowac otrzymany roztwór i zneutralizowac HCl, czym to najprościej zrobic, oczywiście aby możliwe było późniejsze odzyskanie SnCl2 ?

Pozdrawiam

4 sie 2012, o 14:04

Post Re: Neutralizacja HCl w roztworze z SnCl2
Witam
Wg. mnie nie trzeba go neutralizować, gdy będziesz odparowywał roztwór chlorowodór z kwasu się ulotni i pozostanie woda, która wyparuje po dłuższym podgrzewaniu i zostanie sam chlorek cyny.

Jak ja bym to zrobił:
Ja bym wziął wysoką zlewkę i wlał do niej 15 ml 60%-towego nadtlenku wodoru oraz 30ml stęż. HCl i dodał cynę, z 12g cyny (tak, żeby był jej nadmiar) i poczekał 20 minut.
Zaszła by gwałtowna reakcja, w której powstał by chlorek cyny. Wszystko bym przesączył, a przesącz odparował. Uzyskał bym z 20g chlorku cyny i nie straciłbym atomów chloru z kwasu, bo wszystkie by się przyłączyły do cyny. 8)

Perhydrol można zamienić na wodę utlenioną, trzeba jej dać 300ml na 30ml kwasu (stężonego solnego)

Jeszcze można by było wykonać elektrolizę kwasu na elektrodach z cyny...bo szkoda kwas wyrzucać

Pozdrawiam, Rafał

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

4 sie 2012, o 21:00

Witam
Dziękuję za rzeczową i konkretną odpowiedz i radę, ten sposób zostanie na pewno przeze mnie wypróbowany. Jednak jak śledzę sobie reakcje Sn i HCl na papierze - czy przypadkiem przy użyciu 30 ml stężonego HCl nie powinno się użyc ~20,5 grama cyny aby zaszła "pełna" reakcja i nie pozostał w r-r HCl?
Problem jest taki, że poprzednio roztwarzałem cynę w HCl na gorąco - ale po wyparowaniu wody i HCl wyszła mi brązowawo-kremowa maź. Jest to chlorek cyny, ale... nie wiem dlaczego ma taki kolor.

Pozdrawiam

4 sie 2012, o 21:20

Cytuj:
15 ml 60%-towego nadtlenku wodoru

Coś Ci się chyba pomyliło. Obecnie trudno jest o perhydrol a co dopiero o takie stężenie H2O2.

Good Morning,

PS: Mam Demo wersje internetu.

5 sie 2012, o 09:00

Niby się powinno dodać ok. 20,5g cyny, ale podałem większą ilość, ponieważ chciałem żeby cały chlor z Twojego kwasu przereagował. Możesz dać 20g i też otrzymasz trochę chlorku cyny. 8)

Co do kremowej mazi, to chyba drobinki cyny przeleciały Ci przez sączek i po odparowaniu otrzymałeś chlorek cyny (II) + cynę (jako metal, bo nie przereagowała)
Dlatego mówię, że trzeba by było dodać dużo H2O2(o 4ml więcej), żeby cynę utlenić do tlenku, a z tlenkiem to już sobie kwas szybko poradzi...

Technet, nie pomyliło mi się :) Jak chcesz to mogę Ci sprzedać 100 ml nadtlenku wodoru o stęż. 60% za 4,50zł + koszt wysyłki; chyba, że odbiór osobisty. (na chwile obecną mam 300ml, ale mogę sprowadzić więcej w niedługim czasie)
Kontakt (jakby ktoś chciał kupić nadtlenek) gg: 21018796, e-mil : [email protected]

Do czego potrzebujesz chlorek cyny (II) ? - tak z ciekawości pytam

Zapraszam

5 sie 2012, o 10:01

Może wystarczy ci roztwór chlorku ??
Jeśli tak to nadmiar kw. jest wręcz wskazany aby się chlorek nie utlenił :D
http://www.youtube.com/watch?v=98gGto4CYsk- tu masz filmik może coś pomoże
jeśli nie po może to synteza przez kupno :D
http://allegro.pl/chlorek-cyny-ii-dwuhy ... 4478.html- sprawdź u tego gościa pewnie ma jeszcze na sprzedaż :D

5 sie 2012, o 17:58

Witam
SnCl2 potrzebuję użyc w niewielkich ilościach jako katalizatora.
Rtecwet - nie wypróbowałem jeszcze twojego sposobu, ale podczas roztwarzania cyny w takim roztworze powstanie zapewne zarówno SnCl2 i SnCl4.
Cały czas czekam na sensowną propozycję pozbycia się nadmiaru jonów H i Cl z kwasu solnego w roztworze

7 sie 2012, o 13:43

Ja myślę, że powstanie tylko chlorek cyny (II) jak się da odpowiednio dużo H2O2. Bo powstanie tlenek, który ma cynę na II stopniu utleniania.

Zapraszam

7 sie 2012, o 18:09

Jak zrobisz metodą z filmiku który podałem wcześniej i odparujesz wodę to trzymasz sam chlorek cyny II bez niczego więc nie wiem w czym problem.

7 sie 2012, o 18:51

Witam
Ero 97, problem w tym, że jak napisałem wcześniej - otrzymany w ten sposób chlorek cyny był brązowawo-kremowy, a nie biały. Nie wiem co przyczyniło się do takiego zabarwienia. Również niezwykle istotne jest dla mnie całkowite usunięcie HCl z r-r.
Po otrzymaniu SnCl2 potraktuję go chlorem do otrzymania SnCl4. Reakcja Sn + HCl trwa i trwa, końca nie widac....

7 sie 2012, o 19:27

Myślałem że docelowo chcesz otrzymać chlorek cyny II Pewnie za mocno ogrzewałeś to musisz delikatnie zatężyć a potem do lodówki i odsączyć :D
Jak nic ci nie wykrystalizuje to weż wylej trochę na szalke petriego i poczekaj aż woda odparuje :D

7 sie 2012, o 23:29

Car300 ma rację, że otrzymana substancja jest ciemna. Dzisiaj to przetestowałem: do słoika nalałem 100ml kwasu solnego, dodałem ze 20g cyny i 6ml nadtlenku 60% - tyle wystarczyło by zaszła gwałtowna reakcja. Roztwór zrobił się siwy, było to spowodowane malutkimi odrobinkami cyny - tych małych kawałeczków nie usunie się nawet przez kilkakrotne sączenie. Postanowiłem strącić osad, węglan cyny, jutro spróbuję go odsączyć i przemywać aż roztwór pozostanie przeźroczysty, następnie będę do niego dodawał kilkuprocentowy roztwór kwasu solnego w celi zamienienia na chlorek, później pozostanie odparować wodę. Napiszę czy otrzymany tą drogą chlorek miedzi (II) jest śnieżno biały?
Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie chlorku cyny - w powyższej syntezy otrzyma się kilka gramów chlorku... Chyba, ze tyle potrzebujesz?

Zapraszam

9 sie 2012, o 20:15

Witam
Roztwór SnCl2 już zagęszczam, mam nadzieję otrzymac go w ilości kilkunastu gram, i tak będzie to zapewne ponad moje potrzeby.

9 sie 2012, o 20:28

rtecwet nie odparowywuj do sucha tylko zagęszcz i krystalizacja a jak to nic nie da to odparuj kilka ml żeby sprawdzić czy wyjdzie.

10 sie 2012, o 17:56

Otrzymałem węglan cyny, i właśnie się suszy, nawet nie będę do niego dodawał kwasu solnego bo po jego wyglądzie widzę, że nie jest biały tylko siwy. Myślałem, żeby go przemywać aż ciemne drobinki cyny zostaną w roztworze, ale to jest taki galaretowaty osad i nie za bardzo tak można zrobić...
Innych pomysłów nie mam; najlepszym rozwiązaniem będzie według mnie kupienie...na allegro jest nawet...
Ps. Do jakiej syntezy potrzebowałeś ten chlorek?

Zapraszam

11 sie 2012, o 09:41

Witam
Żółtawe zabarwienie SnCl2 jaki otrzymywałem wynikało ze zbyt wysokiej temperatury podczas odparowywania wody, teraz wiem że tylko krystalizacja + powolne suszenie, bez intensywnego podgrzewania.
SnCl2 potrzebuję aby przeprowadzic widowiskową elektrolizę
Pozdrawiam

11 sie 2012, o 21:19

Ha od razu mówiłem ,żeby tak zrobić :D

13 sie 2012, o 13:11

Witam
Czy jest jakiś sposób na zobojętnienie resztek HCl w r-r z chlorkiem cyny?

Pozdrawiam

21 sie 2012, o 22:41

Chyba nie ma nic prostego na domowe labo. Jak byś dodał jakiejś zasady to tak samo weźmie ona chlor z kwasu jak i z chlorku cyny - w roztworze sole i kwasy dysocjują...nic się nie poradzi

Zapraszam

22 sie 2012, o 09:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]