Czy ktos mógł by napisać jakie mogą być katalizatory do metody kontaktowej. I czy takim katalizatorem morze być nadmanganian potasu?
14 lip 2013, o 22:54
Finkur
**
Re: Katalizator do otrzymywania H2SO4
O nadmanganianie nie słyszałem, by był katalizatorem utleniania SO2, co najwyżej może być utleniaczem. Katalizatory to generalnie platyna i pięciotlenek wanadu.
Czy dobrze rozumiem, że chcesz otrzymać w domu kwas siarkowy? Jeśli tak to masz takie opcje: -Podgrzewanie w wysokiej temperaturze FeSO4 i absorpcja SO3 w wodzie -Stapianie KNO3/NaNO3 z siarką i absorpcja SO3 w wodzie -Spalanie siarki i absorpcja SO2 w perhydrolu -Dać se spokój i kupić ten kwas albo w sklepie chemicznym, albo na stacji benzynowej (choć ja na stacji ostatnio nie mogę znaleźć)
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
15 lip 2013, o 08:20
Technet
Kiedyś chyba coś czytałem o tlenku manganu(IV) który może katalizować utlenienie SO2 do SO3, ale ręki za to nie daje
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
15 lip 2013, o 22:21
rtecwet
Hej Jeżeli chcesz mieć kwas siarkowy to go po prostu kup w chemicznym - nawet mogę Ci polecić jakiś dobry sklep:) Jest jeszcze na stacji benzynowej - stężenie ok 30%.
A jeżeli pytasz z ciekawości to można wykonać katalizator z tlenku wanadu (V) i na nim utleniać SO2 do SO3.
Wiem, że może nieco schodze z głównego tematu, ale mam pytanie. Na jakich stacjach wy kupujecie ten elektrolit? Bo byłem na dwóch orlenach, na BP i sprzedawca tylko powiedział coś w stylu "a co to jest? nie mamy tego".
16 lip 2013, o 11:47
rtecwet
Jak nie ma elektrolitu na okolicznych stacjach to można jeszcze spróbować w sklepach z częściami samochodowymi. Najczęściej jest na widoku metalowy stojak z pustymi akumlatorami a obok butelki z elektrolitem po 1l i 5l (koszuje 4-5zł za 1l). Otczywiście nie w każdym sklepie z cześciami znajdziemyelektrolit:(
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości