Autor |
Wiadomość |
dymitr
|
 Wyodrębnianie i przechowywanie związków promieniotwórczych
Witajcie! Chciałbym prosić was o radę. Otóż ostatnio wpadł mi w ręce pewien promieniotwórczy minerał. Jest to minerał z grupy tlenków. Chciałbym wyodrębnić stamtąd związki pewnego pierwiastka, jednak nie wiem czy to w pełni bezpieczne. To , że są silnie trujące wiem , jednak jak zabezpieczyć się przed promieniowaniem X ? Czy krótkotrwały kontakt z nim może wyrządzić jakieś szkody w organiźmie? Otrzymany związek zatopiłbym w ampułce i przechowywał w ołowianym pojemniku . Czy to będzie wystarczającą przeszkodą dla promieni?
|
9 mar 2014, o 18:18 |
|
 |
Technet
|
 Re: Wyodrębnianie i przechowywanie związków promieniotwórczy
Cztery metry betonu powinny wystarczyć... Z tego co pamiętam był już jeden co chciał kupować uran i pluton, ale jeszcze nikt nie pytał jak to przechowywać 
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
|
9 mar 2014, o 18:44 |
|
 |
dymitr
|
Liczyłem na pomoc i rzetelną odpowiedź ,a tutaj widzę , że sobie ze mnie żartujecie.  A tak na serio : czy kilkucentymetrowa warstwa ołowiu powstrzyma promienie X ?
|
9 mar 2014, o 18:58 |
|
 |
raymundo
@MODERATOR
|
Posiadanie materiałów promieniotwórczych jest niebezpieczne oraz NIEZGODNE Z PRAWEM.
9 mar 2014, o 22:44 |
|
 |
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
|
Według nowej nomenklatury "X" i "gamma" to to samo?
|
12 mar 2014, o 09:28 |
|
 |
dymitr
|
X i gamma to ten sam rodzaj promieniowania z tą różnicą , że gamma ma znacznie większą energię niż X.
|
12 mar 2014, o 15:24 |
|
 |
eko osiem[*]
@MODERATOR
|
Jeśli masz /tlenek/ pierwiastka to czy jest sens uzyskiwać w innej postaci ?, może napisz jaśniej czemu lub jaki ma to dalszy cel w przechowywaniu....., jeśli zbierasz pierwiastki to zapewniam ze nie musisz posiadac metalicznego np. Toru by jako zamiennik dać jego tlenek , podobnie jest ze związkami uranylo podobnymi, napisz może bardziej jasniej i konkretniej w zapytaniu czego ma to dotyczyć oraz czego w odpowiedzi oczekujesz bo inaczej nie wiemy co mamy odpisac.... Inaczej bez zrozumienia postu zamiast podpowiedzi beda jedynie uwagi że to niebezpieczne, toksyczne lub nie zgodne z prawem itp. wtedy temat leci do kosza ... Napisz dokladnie w czym sprawa, pozdrawiam e-8
|
13 mar 2014, o 01:53 |
|
 |
dymitr
|
OK. Już wyjaśniam. Chciałem minerał rozpuścić w jakimś kwasie , wytrącić wodorotlenek , ten wyprażyć do tlenku i przeprowadzić w związek uranylowy(wiem , że już w pierwszym etapie powstaje związek uranylu , jednak zależy mi na jak najwyższej czystości związku ). Dlaczego po prostu nie kupię? 1.Skoro mam już jakiś minerał uranu , to szkoda go wyrzucać skoro można z niego uzyskać pożądany związek 2.Z powodu ceny związków uranylu(w jednym sklepie kosztowały ok 1500 zł za 25 G  ) Oczekuję podania warunków bezpieczeństwa oraz wszelkich przydatnych rad dotyczących tego procesu.
|
13 mar 2014, o 17:26 |
|
 |
mar28
@MODERATOR
|
Takie kiedyś znalezione w internecie: http://www.youtube.com/watch?v=BRdZouC7CRoPrzesadziłeś chyba troszkę  Uranylu octan cz. obecnie w B&K kosztuje 29zł/25g. Azotan był w podobnej cenie. Przy zabawie z uranem mniej niż skutkami promieniowania obawiałbym się jego toksyczności. Polecam poczytanie kart charakterystyki: http://www.poch.com.pl/1/wysw/msds_clp. ... 0d5b920001http://www.poch.com.pl/1/wysw/utworz_pd ... karty=1751
|
13 mar 2014, o 21:18 |
|
 |
dymitr
|
Nie bardzo - np tutaj kosztuje 1900 zł/25gramów http://www.odczynniki.eu/odczynniki_che ... micals.php Co do toksyczności związku - umiem się zabezpieczyć  (przy pracy z toksycznymi związkami zawsze stosuje rękawiczki,okulary, maskę przeciwpyłową i pracuję pod wyciągiem)
|
13 mar 2014, o 22:52 |
|
|