Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Pomoc projekt technologiczny 
Autor Wiadomość

Post Pomoc projekt technologiczny
Siemano,
dostałem na studiach do zrealizowania projekt otrzymywania chlorku wodoru z NaCl i "kwasu węglowego". Przetrząsnąłem całą bibliotekę i internet i nie znalazłem nic. Pomocy szukałem także u wykładowcy lecz ten odesłał mnie do biblioteki, gdyż projekty były układane tak, by materiały były dostępne w wydziałowej bibliotece. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś posiadający wiedzę na temat produkcji HCl wypowiedział się czy istnieje owa przemysłowa metoda produkcji HCl zanim pójdę po raz kolejny wykłócać się do prowadzącego.

26 maja 2014, o 18:02

Post Re: Pomoc projekt technologiczny
Węglowego ? znaczy się H2CO3 lub jak kto woli H2O*CO2 ? Nie jest on za słaby ? Może stosują "chamskie" przesuwanie reakcji (ciśnienie , temperatura itp?). Dzisiaj poszedłem do chemii budowlanej po właśnie solny.
Normalnie płacę 6,77 za litr .Dziś kosztował 10,40 ! Myślałem : ździerstwo , jednak kupiłem, że techniczny , to po drodze widziałem słomkową barwę. W domu okazała się I klasa : bezbarwny całkowicie. Nawet 30 cm słup tego kwasu jest bezbarwny ! Siarkowy 1,28 g/cm3 (jakieś 40 %) za litr kosztuje tyle samo . 5 litrów już tylko <10 zł. Ale tylko z piątką jest taki cyrk , bo 10 l to kosztuje już 59 zł Mimo ,że pisze , że jest to elektrolit , to zawsze nie zawiera syfów .
solniak jest stężony 30-33%. e-8 miał rację , więc zwracam honor , ojczyzny nie oddam :lol: .
Solny 33%, siarkowy 40% i fosforowy 33% brakuje jeszcze azotowca , żeby sprzedawali... :P

możesz wyjaśnić co wykład na temat cen i jakości kwasów w sklepie budowlanym wnosi do tematu???

26 maja 2014, o 19:08

Rozumiem, że chodzi o chlorowodór ( wodny roztówr tego gazu to kwas solny)
Moim zdaniem nie da się otrzymać tego kwasu z samego chlorku sodu i kwasu węglowego. Potrzebne są inne odczynniki - możesz ich użyć?
Jest taka zasada, że silniejszy kwas wypiera słabszy z roztworu jego soli.
Można otrzymać kwas solny działając na chlorek silnym kwasem, np. stężonym siarkowym (VI).
Ps. Weglowy jest za słaby...na pewno powiedzieli z kwasu węglowego?

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

26 maja 2014, o 19:17

Też myślę że to może przejęzyczenie. Nawet rozcieńczony siarkowy nie daje gazowego .......
Chwila moment. nie koniecznie gazowego. podczas reakcji siarkowca z Wieliczką na zimno powstaje rr HCl i NaHSO4. dopiero po ogrzaniu zachodzi druga reakcja. Jeśli węglowego , a nie SIARKOWEGO to albo okrężnie , albo przesuwanie reakcji ( reakcja przekory).

26 maja 2014, o 19:30

Szukając w wielu książkach o chemii analitycznej i technologii nie znalazłem nic. Stosowane w przemyśle są głównie 2 metody: NaCl + H2SO4 oraz elektroliza NaCl i dalsze spalanie chloru w piecach krzemionkowych. Może istotnie zagadnienie zawiera błąd jutro porozmawiam z wykładowcą i mama nadzieję wyjaśnię te kwestie.

26 maja 2014, o 19:38

Przejrzałem swój zeszyt z technologii chemicznej i nie znalazłem w nim nic o otrzymywaniu kwasu solnego metodą o której piszesz. Nie możliwością jest, żeby CO2*H2O reagował z NaCl, chyba, że jak napisał compaqchemlab, zastosowano by jakieś drastyczne warunki.

Metodami, jakimi otrzymuje się HCl (aq) jest działanie H2SO4 na NaCl (metoda obecnie mało stosowana, ze względu na koszty), oraz spalanie mieszaniny gazowego chloru w reaktorze ze stali stopowej i kwarcu, a następnie absorpcja gazowego chlorowodoru w wodzie w karitowej kolumnie z wypełnieniem.

Zaraz zobaczę do książki, może tam coś znajdę.

26 maja 2014, o 21:08

Niestety i ja nic w książce o tym nie znalazłem, ale obecnie największą część produkowanego chlorowodoru uzyskuje się przy chlorowaniu związków organicznych.

26 maja 2014, o 21:15

jako odpad 8) .Ja zeszytu "technologicznego"- takiego do zajęć technologii nie posiadam . za młooody jestem i to mnie najbardziej bawi - co to książki + hobby robi z człowiekiem :lol: . Warto aby Eko osiem się wypowiedział na ten temat. Przy okazji złożę Mu przeprosiny za błąd z 39 % solnym, to może mi objaśni o co chodzi ze "słodzeniem kasi" :lol: .

siano !!!!

26 maja 2014, o 21:39
@MODERATOR

Oczywistą najwygodniejszą metodą otrzymywania gazowego HCl jest reakcja stężonego siarkowca na NaCl, kto robił ten doskonale wie jak ogromna jest wydajność tej reakcji , co do kosztów to raczej znikome bowiem wystarczy techniczny siarkowiec 95% oraz techniczny NaCl i mamy gazowego HCl :lol:
Tak uzyskanym HCl możemy smiało wysycić dowolny RO, doskonałe efekty uzyskamy stosując np. IPA potem chwilka na pozbycie się wody......, i już możemy używać HCl w środowiskach które tego wymagają czyli bez wody, ale to temat bardziej na organikę niż tutaj :roll: .

Techniczny przemyslowy kwas siarkowy 95% podobnie jak techniczny NaCl w skali firmy zamawiającej na tony kosztuje grosze lub do 1zł za kilogram cena uzależniona jest od zamawianych ilości , nie tak dawno już nie chcę szukać linków była duża afera na temat soli odpadowej w wielu procesach technologicznych to zwyczajny odpad poprodukcyjny, natomiast firmy kupując ten odpad po konfekcji w worki i woreczki sprzedawały jak sól jadalną :roll: to było głośne w TV jako afera solna , jak macie chwilę to znajdziecie na necie ... a nawet chyba jest coś na forum w tym temacie napisane.....

Dla kolegi /miki sprawdż dobrze poprawność wzorów i upewnij się zapytaniem czy nie chodzi o pomyłkę, dalej bedziemy się zastanawiać nad tematem .
Dla kolegi /compaqchemlab, informacja taka by słodzić Kasię jest podstawowy warunek !! trzeba ją posiadać :lol:
pozdrawiam
eko

26 maja 2014, o 22:37

Jednak racja z kwasem solnym i jego stężeniem.
A ja myślałem że to slang coś a'la burza w probówce... :mrgreen:
Było od razu pisać ,że "Kasia" jest "związkiem wielobiałkowym posiadającym cechy istoty ożywionej , nie dającym się otrzymać w dom. lab. ze względów zawiłości technologicznych oraz niepowtarzalności produktu"

26 maja 2014, o 22:47

Jednak koszty takiej syntezy z siarkowca i NaCl muszą być większe, niż uzyskiwanie go z gazowych pierwiastków. Bynajmniej taką wiedzę ja posiadam.

26 maja 2014, o 22:57

Zależy na jaką skalę oraz ceny :
Dla jednych prąd będzie tani a dla innych siarkowiec.
PS : Kupię 5 l stężonego siarkowca za wiadro prądu :lol:

26 maja 2014, o 23:03

No technologia rozpatruje skalę przemysłową :)

26 maja 2014, o 23:18
@MODERATOR

Spoko loko nie każdy ocet to 10% nie każda Kasienka taka sama :lol: o słodzeniu nie wspominam bo to nie ten temat ....

Mam jeszcze uwagę do siarkowca 40%, to za dużo jako elektrolit do aku. jest zbyt silny zwykle jest to znacznie niżej ok. 32% coś w tej granicy gęstości, pamietamy ze do elektrolitu akumulatorowego dodawane sa uszlachetniacze które zwyczajnie wpływają na mylne oszacowanie gęstości płynu coś jak cukier w wodzie jest dodany jednak go nie widać .

W akumulatorach ołowianych kwas siarkowy nie paruje, dolewamy jedynie wody destylowanej nie elektrolitu !! zbyt wysokie stężenie kwasu siarkowego powoduje pasywację metalu oraz odwrotność procesu !!
pozdrawiam
eko

26 maja 2014, o 23:20

Pisze jak byk : Gęstość 1.28g/cm3.
W czystość jestem pewny . Ta sama firma wysłała na pułki (ta partia dzisiejsza) kwas solny 30-33% bezbarwny nie zawierający żelaza . 10,40 za 1l czyściutkiego solnego ? półdarmo!

26 maja 2014, o 23:26
@MODERATOR

piczu14 napisał(a):
Jednak koszty takiej syntezy z siarkowca i NaCl muszą być większe, niż uzyskiwanie go z gazowych pierwiastków. Bynajmniej taką wiedzę ja posiadam.

Pewnie są dużo mniejsze niz uzyskiwanie z siarkowca nie jesteśmy bogatym krajem obecność na rynku przedsiębiorstw czy firm produkujących jest znikoma, każdy woli sprowadzać niż produkować bardziej konfekcja z importu to od dawna znany proces.

jednak zobacz ogrom skali przemysłowego gazowego uzyskiwania wielu tego typu substancji w przemyśle i nie chodzi tutaj o gazowy HCl to oczywiste masz calkowita rację, bowiem moloch chemiczny jakich wiele działa dokladnie w ten sposób posiadają one na tyle zaplecze techniczne i dzialają w fazie gazowej syntezy wielu związkow takich jak np. CS2,NE,NM oraz wielu znanych pestycydów czy leków itp, wiadomym jest że posiadajac odpowiedni lab i technologię kosimy wszystkich , produkcja leku na katar kosztuje np. 000,1 zl dawka tysiąc dawek szkoda liczyć mcg, a w Aptece 15-17zł/ roztwór 00,1% słownie zawiera/dwadziescia kropli/ :mrgreen:
pozdrawiam
eko

27 maja 2014, o 00:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]