Metoda ta jest bardziej ekonomiczna niż: 3 I2 + 6 KOH = 3 H2O + 5 KI + KIO3
Chlor będę miał najprawdopodobniej techniczny z butli, więc nie wiem, jak odmierzyć potrzebną mi ilość.
Dodatkowo, wszystkie te obliczenia są oparte na wydajności teoretycznej, na pewno nie wygląda to tak różowo w rzeczywistości. Czy posiada ktoś dane na temat wydajności procesów?
Reakcję przeprowadzę w kolbie dwuszyjnej zaopatrzonej w chłodnicę zwrotną, z boku wprowadzam chlor, chłodnica zamknięta z wężykiem odprowadzonym do naczynia z wodą. (w końcu szkoda tego całego HCl )
Co sądzicie o takim procesie, jak może wyglądać wydajność, jak odmierzyć chlor? Może macie inne propozycje albo uwagi techniczne?
_________________ AKA diginatrium
15 wrz 2014, o 21:35
HeisenbergWWhite
Re: Synteza KIO4
Przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania.
1. Podłączyć do zestawu przepływomierz.
2. Jeżeli butla z gazem ma manometr, wiesz ile masz w niej litrów gazu to spuszczając gaz aż ciśnienie spadnie o połowę wiesz, że również uciekła połowa całego gazu. (Jeżeli się mylę to niech ktoś mnie poprawi)
16 wrz 2014, o 14:56
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Ja poczydałbym preparatykę gałeckiego. Odmierzasz bardzo łatwo , są dwie amatorskie metody , które jednak można zrobić profesjonalnie : Z gazometru - wyskalowaną rurkę napełniasz przez wypieranie solanki - gazometr , dwa to liczenie pęcherzyków w płuczce.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
16 wrz 2014, o 19:01
TheYoungChemist
Dzięki za pomysły! Wpadłem na to, żeby po przeliczeniu sobie tego na objętość wziąć wyskalowac jakieś wiadro. Nalac wody, wsadzic balon i napelnic tym chlorem, to wtedy wyparta woda będzie miala objętość tego chloru. A potem z balonika wpuścić do kolby prosto .
Jeszcze jedno pytanko. Reakcja pierwsza podono zachodzi w obie strony. W jakiej temperaturze prowadzić? Z jednej strony ciepło nam pięknie HCl z układu usunie, a z drugiej chlor też będzie słabiej przechodził do r-r, a przy jego znikomej rozpuszczalnosci jest wielka różnica.
16 wrz 2014, o 21:25
Laborantorium
Chlor zeżre balon, jak pęknie to masz pewny szpital. Jeżeli skala jest duża(kg) to najłatwiej użyć wagi i po ubytku wagi butli mierzyć-tak się robi w praktyce w dużej skali.
20 wrz 2014, o 10:17
compaqchemlab
Najprościej , bez baloników , to obciąć dno butelki , wyskalować ją i pneumatycznie z solanki. W wylot butelki wsadzić korek z rurką , na butelkę nałożyć ołowiany pierścień (docisk) i tyle. Youn , wysyłam Ci Preparatykę Gałeckiego (o nadjodanie potasowym).
20 wrz 2014, o 22:13
TheYoungChemist
Większą szkodę sobie wyrządzę pewnie próbując ten chlor odmierzać, a to strasznie wredny gaz. Kiedyś straciłem kontrolę nad reakcją, w sensie - wysadziło mi korek z kolby z rurką odprowadzającą i rozeszło się po pomieszczeniu, reszty nie muszę dopowiadać... W sumie najprostszą opcję pominąłem, wystarczy dodawać do czasu zaniku koloru jodu.
20 wrz 2014, o 23:40
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Albo ważyć butlę albo kolbę reakcyjną.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
21 wrz 2014, o 18:40
compaqchemlab
W preparatyce nie pragną dokładnie odmierzać , tylko do zaniku barwy jodu. Powiedz mi , bo mnie ciekawość zżera ,co czego ci ta substancja ?
21 wrz 2014, o 22:39
TheYoungChemist
Przygotowuję pokaz w mojej starej szkole i potrzebuję kilka gram tego związku. Do publiki najlepiej trafia się błyskami i dymem, a biorąc pod uwagę fakt, iż grupa docelowa to szóstoklasiści...
22 wrz 2014, o 14:03
compaqchemlab
he he , jak kiedyś też tak myślałem : pokaz na orygami i miałem zrobić doświadczenie które "zwali z nóg" to najpierw H2O2 i KMnO4 czyli lokomotywa i na koniec reakcja Zn z S. reakcję zapoczątkowałem prądem z zasilacza. Jak Jb**** to wszyscy rzeczywiście pospadali z krzesełek i tak od klasy 6 szkoły podstawowej jestem znany z nalepszych pokazów (amatorskich) w moim mieście. Nawet AJD na dniach otwartych nie pokazywało tak fascynujących doświadczeń (z dichromianem , trochę zabawy z sztuczną krwią , kolory soli Co w różnych środowiskach PH).
27 wrz 2014, o 18:28
iwox
balon to zły pomysł bo na pewno powstanie w nim jakieś ciśnienie a jeśli zna się równanie clapeyrona to prosty wniosek mówi że w innym ciśnieniu objętość mola gazu się zmieni.
17 paź 2014, o 22:07
compaqchemlab
A mnie głos mówi : Chlor zeżre gumę i trach !
19 paź 2014, o 15:10
TheYoungChemist
Panowie, reakcja prowadzona do zaniku barwy jodu i wszystko będzie dobrze. Co do pomysłu z balonem to faktycznie głupi, pod każdym względem
19 paź 2014, o 17:09
compaqchemlab
Znalazłem w Gałeckim prep. tego związku , tylko ,że kationem jest sód . Przesłać ?
22 paź 2014, o 18:39
TheYoungChemist
W takim razie poproszę, kation nie gra tu dużej roli
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości