Otrzymywanie kwasu siarkowego (VI) i azotowego (V)
Autor
Wiadomość
tibia313
Otrzymywanie kwasu siarkowego (VI) i azotowego (V)
Witam, mam pytanie, a mianowicie: Czy możliwe jest otrzymanie kwasu siarkowego (VI) z siarczanu (VI) amonu według zapisu
(NH4)2SO4 + H2O ---> NH3*H2O + H2SO4
A także kwasu azotowego z azotanu (V) amonu
NH4NO3 + H2O ---> NH3*H2O + HNO3 ?
W obu przypadkach, następnie ostrożnie podgrzewać roztwory by pozbyć się amoniaku (ewentualnie zebrać amoniak i rozpuścić go w wodzie) i otrzymać następujące kwasy?
I co jeszcze można zrobić z podanych związków amonu?
Z góry dziękuję.
8 sty 2015, o 19:00
Asphalt
Re: Otrzymywanie kwasu siarkowego (VI) i azotowego (V)
Hydroliza nie jest drogą do otrzymywania kwasów mineralnych.
8 sty 2015, o 19:08
VictorStark
Jeśli chcesz otrzymać te kwasy, to możesz przeprowadzić te doświadczenia aby je otrzymać ale nie jest to raczej ekonomiczne. W tych doświadczeniach nie musisz używać innych kwasów do ich otrzymania np. kwasu siarkowego do otrzymania kwasu chlorowodorowego z soli itp.
No dobrze, dziękuję bardzo. : D A jeszcze mam takie pytanie. A gdyby dokonać elektrolizy roztworu soli jednego i drugiego? Na anodzie wydzielałby się amoniak, a na katodzie reszta kwasowa, z której powstałby dany kwas?
10 sty 2015, o 13:55
Finkur
**
Nie, nic takiego by nie zaszło. Na elektrodach wydzielałby ci się wodór i tlen, a w przypadku chlorków chlor i wodór.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
10 sty 2015, o 15:23
Qwerty
Nie do końca przedmówco Można otrzymać na pewno kwas azotowy/siarkowy metodą elektrolizy(metodą przeponową), np. w ten sposób: Bierzemy dwie zlewki, które przylegają do siebie ściśle górnymi bokami. Napełniamy je roztworami np. azotanu amonu( tym samym obie zlewki). Następnie łączymy obie zlewki kluczem elektrolitycznym/przeponą, zwał jak zwał. Którym mogą być waciki kosmetyczne nasączone elektrolitem. Do obu zlewek wkładamy elektrody grafitowe, podpięte do źródła prądu stałego. W przestrzeni anodowej będzie powstawał kwas azotowy, a w katodowej roztwór amoniaku. W innym doświadczeniu, jako przepony można też użyć porowatej doniczki, a elektrolitu roztwór MgSO4.
Załączniki:
Bez tytułu.png [ 15.92 KiB | Przeglądane 6507 razy ]
_________________ panta rhei kai ouden menei
11 sty 2015, o 14:15
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
He he ,praktyka mówi co innego : Już kilka kropli roztworu azotanu amonu powoduje ,że ciecz nieźle przewodzi prąd . Bez dobrego zasilania nici : Na np.:antenowym , gdzie natężenie nie przekracza 100 mA , wywołuje to zwarcie. Najłatwiej , najtaniej za pomocą siarkowca . "PACZ" ->Moje laboratorium S.Sękowski.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
12 sty 2015, o 15:29
tibia313
Qwerty napisał(a):
Nie do końca przedmówco Można otrzymać na pewno kwas azotowy/siarkowy metodą elektrolizy(metodą przeponową), np. w ten sposób: Bierzemy dwie zlewki, które przylegają do siebie ściśle górnymi bokami. Napełniamy je roztworami np. azotanu amonu( tym samym obie zlewki). Następnie łączymy obie zlewki kluczem elektrolitycznym/przeponą, zwał jak zwał. Którym mogą być waciki kosmetyczne nasączone elektrolitem. Do obu zlewek wkładamy elektrody grafitowe, podpięte do źródła prądu stałego. W przestrzeni anodowej będzie powstawał kwas azotowy, a w katodowej roztwór amoniaku. W innym doświadczeniu, jako przepony można też użyć porowatej doniczki, a elektrolitu roztwór MgSO4.
Jakie reakcje zachodzą w zlewkach? Czy mógłbyś to odrobinę bardziej rozpisać, ewentualnie polecić książkę z której można by zaczerpnąć takiej wiedzy? Bo cały czas myślę co się dzieje z jonami NH4+ w pierwszej zlewce i co się dzieje z jonami NO3- w drugiej zlewce. I z czego powinien być zrobiony klucz elektrolityczny? Czytałem o roztworze chlorku potasu zamkniętym w szklanej/plastikowej rurce pozatykanej watą, ale mam obawy co do wyciekania/zmieszania się tego roztworu z roztworem w zlewkach.
8 lut 2015, o 17:34
Finkur
**
Właśnie najlepsze jest to, że z tymi jonami nie dzieje się nic. Tak jak pisałem na elektrodach będzie wydzielał się wodór na katodzie, a tlen na anodzie. Zatem w naczyniu z katodą będzie ubywać jonów H+, a w naczyniu z anodą OH-. Oprócz tego dzięki kluczowi elektrolitycznemu jony NO3- wędrują w stronę anody, a w stronę katody NH4+ (ruch spowodowany polem elektrycznym). Skutkiem tych dwóch procesów będzie zmniejszanie się w obu zlewkach stężenia soli, a zwiększanie się stężeń odpowiednio amoniaku i kwasu azotowego.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
8 lut 2015, o 21:14
Qwerty
Praktycznie wszystko jest na ryunku i wytłumaczone wyrzej . Klucz wykonany był z 2 wacików kosmetycznych, źródłem prądu prostownik. W książce raczej takiego doświadczenia nie ma, bo powstało ono na drodze dedukcji i eksperymentu
_________________ panta rhei kai ouden menei
10 lut 2015, o 00:03
Qwerty
Kwas azotowy otrzymywałem w aparaturze do destylacji przez ogrzewanie stężonego H2SO4 z azotanem potasu. A kwas siarkowy VI przez elektrolize roztworu siarczanu miedzi a nastepnie odparowywałem część wody aby zwiększyć stężenie otrzymanego kwasu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości