Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Fosfor - zapis w równaniach reakcji 
Autor Wiadomość

Post Fosfor - zapis w równaniach reakcji
Powszechnie wiadomo ,że fosfor w równaniach stechiometrycznych zapisuje się jako P4. Moje pytanie brzmi - dlaczego? O ile mi wiadomo to najstabilniejszą termodynamicznie (w warunkach normalnych) odmianą alotropową fosforu jest fosfor czerwony, który nie ma struktury P4. Takową ma fosfor biały który samoczynnie przechodzi w fosfor czerwony. Poza tym siarkę zapisuje się jako S a nie S8 itd. Dlaczego w ogóle w równaniach stechiometrycznych akcentuje się takie rzeczy jak struktura cząsteczki? Nie istnieje przecież taka cząsteczka jak chociażby NaCl (wydaje mi się że w parach jest zdysocjowana) to po co pisać P4O10 lub H3O+ które właściwie też nie oddają złożoności struktury.

9 sty 2015, o 17:08
**

Post Re: Fosfor - zapis w równaniach reakcji
Generalnie jest tak, że jeśli na jakiś zapis nie ma logicznego uzasadnienia to robi się tak z powodów zwyczajowych. Ot, bo tak się przyjęło.

Z zapisem typu P4, S8 to się zaznacza odmianę alotropową. Zapis P i S nie wskazuje jednoznacznie struktury. Choć moim zdaniem i tak najlepiej napisać P(czerwony) albo obok zapisu reakcji dokładnie opisać reagenty.

Z substancjami jonowymi po prostu przyjęto, że posługujemy się skróconą formą wzoru, choć można by pisać NanCln.

Substancje jak tlenek fosforu czy bromek glinu po prostu występują jako dimery, co warto zaznaczyć.

Z kationami wodorowymi to znów najlepiej byłoby pisać H2n+1On+, ale i to nie odzwierciedliłoby dobrze struktury. Przyjął się zapis jako H+, bądź H3O+.

9 sty 2015, o 17:21

Post Re: Fosfor - zapis w równaniach reakcji
Wiem że są takie przyjęte normy ale wydaje mi się to podejściem nieścisłym. Dla przykładu dla zaakcentowania odmiany alotropowej w termodynamice używa się zapisu C(grafit) i nikt nie wymyśla jakiś zapisów uproszczonych więc dlaczego nie można napisać S(rombowa) itd.?

W sprawie dimerów to odróżnienie np. NO2 od N2O4 ma sens ale po co pisać P4O10 - tego nie wiem.

9 sty 2015, o 17:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]