Witam, mam pewien problem. Czy znacie jakiś sprawdzony rozpuszczalnik do ekstrakcji chlorkowych kompleksów złota z wodnego roztworu zawierającego jony miedzi, srebra, niklu ? Coś innego niż eter dietylowy.
8 lut 2015, o 14:35
adam001d
@MODERATOR
Re: Ekstrakcja chlorkowego kompleksu złota
Wydaje mi się, że znalazłem coś godnego uwagi.
Cytuj:
Solvating extractants are most characteristically oxygen-containing organic molecule such as ethers, esters, alcohols, ketones, and neutral organophosphorus compounds.
Dosyć ogólna informacja, jednak warto się przyjrzeć bliżej.
Pozostawiam źródło: The Chemistry of the Extraction of Gold - M.J. Nicol, C.A. Fleming and R.L. Paul
_________________ Przypominam o stosowaniu 2.4.3. punktu regulaminu!
Pisać posty komunikatywne, zgodne z przyjętymi zasadami ortografii i gramatyki. Jak się wkurzę - zacznę wywalać posty.
Nabijania postów też nie lubię, drażnią mnie goście, wcinają się wszędzie nie mając naprawdę nic ciekawego do powiedzenia.
8 lut 2015, o 15:00
pavel090
Dzięki o tego typu rozpuszczalnikach słyszałem jednak nie wiedziałem jaki konkretnie byłby najlepszy. W wolnej chwili przeczytam, może coś konkretnego znajdę
8 lut 2015, o 15:20
adam001d
@MODERATOR
Ułatwię Ci jeszcze poszukiwania, póki mam cały tekst pod ręką.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości