Autor |
Wiadomość |
gregorali
|
 Błekit pruski jescze raz
Witam serdecznie.
Nie jestem chemikiem ! Próbuje uzyskać błękit pruski przez dodanie K4[Fe(CN)6] . 3H20 do zwykłej "kranówki" w której zanurzony jest metal. Niestety kolor się nie pojawia. Proszę o wyrozumiałość i odpowiedź co robię źle. Zaznaczam, że czytałem posty na ten temat, ale jak wspomniałem nie jestem chemikiem.
Dziekuję
|
16 lut 2015, o 10:00 |
|
 |
rtecwet
|
 Re: Błekit pruski jescze raz
Witaj Trzeba zmieszać w odpowiednich ilościach w roztworze wodnym żółty żelazocyjanek i jakąś sól żelaza III, np. chlorek żelaza III a nie żelazo jako metal.
16 lut 2015, o 14:26 |
|
 |
gregorali
|
Czy to oznacza, że z rdzy Fe2O3 nie osiągnę oczekiwanego efektu ? I o jakich "odpowiednich" proporcjach mowa ?
|
16 lut 2015, o 14:35 |
|
 |
rtecwet
|
Raczej nie, ja robiłem to z 2 soli. Mówiąc o proporcjach miałem na myśli, policzenie ich z mas molowych związków, aby uzyskać jak najczystszy produkt.
16 lut 2015, o 14:39 |
|
 |
gregorali
|
Dzięki za propozycję podesłania. Jednak ja szukam sposobu kompleksowania jonów metali, a konkretnie rdzy. Myślałem że żelazocyjanek potasu załatwi sprawę, trudno. Może tanina da radę, ale wolałem aby korozja zmieniła kolor na niebiesko-pochodny.
|
16 lut 2015, o 14:50 |
|
 |
Finkur
**
|
Jeśli chcesz, aby rdza zareagowała z żelazocyjankiem to musisz tą rdzę przeprowadzić w jony.
Znam doświadczenie o nazwie "krwawiące żelazo". Do zlewki leje się wodę destylowaną, kilka kropel H2O2 i HCl, kropla KSCN i wkłada pręt żelazny, który zaczyna tworzyć wokół siebie warstewkę czerwonej cieczy powoli mieszającą się z wodą. Tutaj podobnie musisz zastosować kwas, który przeprowadzi rdzę w jony, bo inaczej to nie zadziała.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
|
16 lut 2015, o 16:16 |
|
 |
chemik23
@MODERATOR
|
Finkur!! kwas + żelazocyjanek?! nie powstanie HCN??
_________________ Chemik 23
|
16 lut 2015, o 17:41 |
|
 |
Finkur
**
|
Po pierwsze dajemy tylko kroplę HCl na co najmniej kilkadziesiąt mililitrów wody, po drugie kompleks żelazocyjankowy jest nad wyraz stabilny. Aby uwolnić HCN musiałbyś gotować to w stężonym kwasie.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
|
16 lut 2015, o 18:11 |
|
 |
chemik23
@MODERATOR
|
Pod wpływem rozcieńczonych kwasów rozkłada się z wydzieleniem cyjanowodoru!! ( http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBelazocyjanek_potasu)
|
16 lut 2015, o 18:24 |
|
 |
gregorali
|
Trochę z przymrużeniem oka, ale coraz mniej rozumiem. Zerknijcie na ten post viewtopic.php?f=40&t=22672&hilit=%C5%BCelazocyjanektam było podejrzenie, że błękitny kolor to wynik zaledwie dotknięcia żelazną łopatką lub pensetą.
|
16 lut 2015, o 20:03 |
|
 |
chemik23
@MODERATOR
|
jak cos to prawdopodobni! po pierwsze r-r kwasny wiec zelazo (z tej pensety) reagowalo najpierw z kwasen tworzec Fe2+ ktore podczas suszeni utlenily sie do Fe3+ i z tad barwa!
|
16 lut 2015, o 23:12 |
|
 |
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
|
Drodzy rodacy! Wprowadzę teraz ogłady do waszej pracy !  Tu wytłumaczyłem wszystko na temat żelaza i jego kompleksu z żelazocyjankiem (i jeszcze kilku innych): https://www.youtube.com/watch?v=3vshw_ttTBs&list=PL8laSJAOV6uT2WDaH6IRy303Hpsjre_2f(A nie mówiłem, że doświadczenia dla VMC się przydadzą ?). 1.Aby powstał HCN->kwas pruski , na żelazocyjanek musi działać nie dość,że siarkowiec kilkunastoprocentowy co najmniej, to do tego trzeba ogrzewać.("odpędzanie" kwasu pruskiego.) 2.Prosty sposób pozyskania błękitu pruskiego : a)Otrzymujemy żelazo na 3 stopniu utleniania - Do zlewki ładujemy rdzę/opiłki żelazne. Dodajemy jakiegoś kwasu.Tu można fantazjować - Od solnego, przez elektrolit akumulatorowy(siarkowiec) aż po ocet czy kwasek cytrynowy. Dodajemy wody utlenionej, lecz powoli, bo się bardzo pieni. Po kilku dniach stania, odcedzamy resztki, a do roztworu dodajemy "dla pewności" jeszcze kilka kropli wody utlenionej. b)Mieszamy roztwory -żółtego żelazocyjanku i soli żelaza wcześniej otrzymanej. c)Wytrąca się błękit pruski. Tak wygląda Amatorska metoda otrzymania tego związku. 
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
|
16 lut 2015, o 23:29 |
|
|