Autor |
Wiadomość |
iwox
|
 Salicylan miedzi (II)
Mam pytanie - czy komuś udało się zsyntezować salicylan miedzi (II)? Mi teoretycznie tak ale produkt, który trzymam od kilku miesięcy ma dziwne własności - był zielony (czyli barwa zgodna z angielską wiki) ale zmnienił barwę częściowo na błękitny i teraz mam mieszaninę dwukolorową, która po trzymaniu kilka dni na świetle znowu "kameleonuje". Domyślam się że związek ten może występować w formie kompleksu. Otrzymałem go w reakcji kwasu salicylowego(cz.) z węglanem miedzi w roztworze alkoholowym na gorąco (i co ciekawe to cholerstwo było rozpuszczone wbrew danym z internetu.) Ogólnie izolowanie kompleksów i soli miedzi to moja pasja i rzadko natrafiam na problemy ale tym razem nawet nie jestem pewien co do produktu reakcji. Jakbyście byli ciekawi jak np. wyizolować w miarę duże kryształy benzoesanu miedzi, otrzymać aspirynian miedzi, cytrynianomiedzian sodu, szczawianomiedzian amonu to chętnie napiszę. Informacja za informację  .
|
23 lut 2015, o 22:22 |
|
 |
Finkur
**
|
 Re: Salicylan miedzi (II)
Być może jest to hydroliza pod wpływem wilgoci z powietrza? Być może tworzą się jakieś kompleksy rozpadające się pod wpływem światła? Mógłbyś dokładniej opisać zmiany kolorów, w szczególności czy mogą one być spowodowane światłem?
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
|
23 lut 2015, o 22:38 |
|
 |
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
|
Jak dla mnie sprawa z solami miedzi jest jak z chlorkiem miedzi. Na wiki pisze, że powinien być zielono-niebieski, podczas gdy podczas syntezy z kwasem solnym powstaje wściekło zielono-trawiasty. Wszystko przez nadmiar kwasu, który tworzy dziwne kompleksy. No a skoro miedź jest metalem półszlachetnym, to rozumuję, że nietrwałe związki rozkładają się wobec powietrza (acetylenek, azydek, jodek miedzi(I)) i światła. Synteźnij go jeszcze raz, ale teraz dobrze przemyj etanolem, acetonem, wysusz dokładnie w temp. 25*C i trzymaj w eksykatorku po multiwitaminie w ciemnościach. Jak nie wytrzyma w ciemnościach i suchy, to znaczy, że związek ten ma jakieś "kompleksy" Poza tym istnieje coś takiego jak aspirynian ? Jak coś to acetosalicylan, dalej: nie cytrynianomiedzian sodu tylko cytrynian miedziowo-sodowy, nie szczawianomiedzian amonu (kwas szczawiowy ma 2 wolne -COOH , więc na dwie cząsteczki tego kwasu przypada po jednym atomie miedzi i dwóch kationach NH 3+ więc wzór powinien wyglądać tak : NH 3-COO-Cu-COONH 3. Jak duże kryształy benzoesanu miedzi ? ---> PW
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
|
24 lut 2015, o 11:23 |
|
 |
iwox
|
Produkt reakcji niebieszczeje po długim czasie na słońcu. Po ogrzaniu odsublimowuje kwas salicylowy i pozostaje oliwkowozielony związek taki jak na zdj. z wiki. Co do kompleksów to wiem co piszę bo w cytrynianomiedzianie i szczawianomiedzianie miedź jest w anionach, to nie są sole podwójne jak np sól mohra. Info na temat szczawianomiedzianu można znaleźć po polsku i lepiej po angielsku w internecie (prace z uniwerków - ćwiczenia)
|
24 lut 2015, o 11:38 |
|
 |
iwox
|
Co do soli miedziowej kwasu acetylosalicylowego( tak też to można nazwać) to nawet w angielskim jest to copper(II) aspirinate. Co do benzoesanu to sądzę że igły o długości czasem ponad 1 cm to dość duże okazy jak na związek który w niczym się nie rozpuszcza.
|
24 lut 2015, o 11:48 |
|
 |
iwox
|
Dodaję zdjęcia dla niedowiarków.
|
24 lut 2015, o 12:35 |
|
 |
iwox
|
2
|
24 lut 2015, o 12:57 |
|
 |
iwox
|
3
|
24 lut 2015, o 12:58 |
|
 |
chemik23
@MODERATOR
|
iwox! jak ty je wszystkie otrzymałeś?? podasz jakiś przepis???
_________________ Chemik 23
|
24 lut 2015, o 17:57 |
|
 |
iwox
|
Moge podać. Co do cytrynianomiedzianu to wzór prostuję Na2[CuC6H4O7]. Związek ten nie daje osadu np z NaOH co upewnia mnie że miedź jest w anionie. W "cytrynianie miedzi" , którego wzór Cu2C6H4O7 podaje poradnik fizykochemiczny tak na prawdę mamy ten sam anion co w poprzednim zw. tyle że zamiast 2Na+ jest Cu2+ i on daje reakcje na Cu2+ w przeciwieństwie do poprzedniego, jest to zatem cytrynianomiedzian miedzi (II). Cytrynianomiedzian sodu otrzymuje się w reakcji dość stężonego r-ru CuSO4 z roztworem cytrynianu trisodowego. Najpierw zmienia się barwa na zielony i trzeba zostawić na kilka dni. Zaczyna powstawać charakterystyczna skorupa na zlewce koloru zielonego o drobnokrystalicznej budowie. Po kilku dniach można zeskrobać bo więcej nie wykrystalizuje.
Co do szczawianomiedzianu - najpierw strącamy szczawian miedzi CuC2O4 kwasem szczawiowym z r-ru CuSO4, potem odsączamy i osad ogrzewamy delikatnie z roztworem szczawianu amonu(nadmiar musi być bo reakcja zachodzi też w drugą stronę). Reakcja: CuC2O4 + (NH4)2C2O4 = (NH4)2[Cu(C2O4)2]. Produkt wykrystalizuje sam lub po ochłodzeniu(mniejsze kryszt. igiełki) i jest bardzo trwały nawet na powietrzu. Jak zagotujemy niechcący to szlag go trafi i nie radzę odparowywać wody żeby szybciej krystalizowało. Wydajność mała bo ma podobną rozpuszczalność jak szczawian amonu użyty w nadmiarze.
Benzoesan miedzi - mało wydajnie. R-r alkoholowo-wodny octanu miedzi na gorąco mieszamy z gorącym r-rem alkoholowo wodnym kwasu benzoesowego i czekamy kilka dni. Żadnej nie daję gwarancji na duże igły, ale zwykle są większe niż przy zwykłej strąceniówce z benzoesanem sodu. Z ilością kwasu raczej nie szaleć, kilka gram, za to octanu miedzi więcej(siarczan się nie nada bo nie rozpuszcza się w alko)
|
24 lut 2015, o 18:50 |
|
 |
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
Problem leży w preparatyce i własnościach kompleksotwórczych kwasu salicylowego. Na zimno powstaje błękitny dwuwodny disalicylan miedzi (II). Na gorąco (i/lub) podczas wietrzenia w/w związku tworzy się disalicylan miedzi (II) barwy trawiastozielonej do zgniłozielonej (oliwkowej). Oba związki maja inną budowę sfery koordynacyjnej wokół jonu Cu2+ stąd ich inna barwa. Miałem gdzieś na ten temat literaturę ale mi wcięło :/
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
|
24 lut 2015, o 19:55 |
|
 |
iwox
|
Dzięki mistrzu. O to właśnie mi chodziło!
|
24 lut 2015, o 19:57 |
|
 |
chemik23
@MODERATOR
|
a co do kompleksu cytrynianu i miedzi to nie powinien nazywac sie "miedziocytrynian sodu"???
|
26 lut 2015, o 00:30 |
|
 |
Asphalt
|
@chemik23 Podajesz na początku nazwy ligandów w porządku alfabetycznym dopiero atom centralny i ewentualnie jony tworzące zewnętrzną strefę koordynacji.
|
26 lut 2015, o 07:57 |
|
 |
chemik23
@MODERATOR
|
dzieki 
|
26 lut 2015, o 08:22 |
|
 |
compaqchemlab
|
Czyli Cytryniano miedzian sodu jest kompleksem o takim wzorze!  . Więc nazewnictwo tak jak w przypadku żelazocyjanku potasu ?
|
26 lut 2015, o 13:51 |
|
 |
compaqchemlab
|
IWOX ! Dysprozie jeden ! Przez ciebie załapałem twojego bakcyla kompleksowego  . Zacząłem od szczawianu miedzi, by potem przejść w szczawianomiedzian sodowy. Niestety o ile szczawianomiedzian jest piekno granatowy(węglan miedzi roztworzony w szczawiowym), to po dodaniu szczawianu sodu wytrąciła się zielono-niebieska sól. Odkrycie dwa : Jeśli do aspirynki dodamy alkoholowego roztworu NaOH, a następnie kilka kropli roztworu miedzianu wydziela się niebieskawy osad. Jeśli dodamy do niego wody utlenionej 3% to przybierze barwę wściekle-granatową (jak błękit pruski).
|
27 lut 2015, o 22:05 |
|
 |
iwox
|
To fajnie, niestety ale z aspirynianem może nie wyjść jak stosujesz NaOH bo kwas acetylosalicylowy może hydrolizować z dużym prawdopodobieństwem w silnych zasadach. Po angielsku polecają metodę z węglanem miedzi i roztworem alkoholowym aspiryny. To co otrzymałeś ja też kiedyś miałem i aspirynianu wyizolować z tego nie idzie. Polecam wyizolować "Cytrynian miedzi" czyli cytrynianomiedzian miedzi (II) - po prostu do Max 10% kwasu cytrynowego w wodzie wrzucać węglan miedzi (koniecznie węglan) aż przestanie burzyć (odczyn obojętny). Reakcja koniecznie na gorąco( niemal wrzątek) i zostawić na kilka godzin (do nast. dnia). Powinien wydzielić się grubokrystaliczny obfity osad gotowy do odsączenia o składzie 2Cu2C6H4O7*5H2O. Jak użyje się mocno stęż. kwasu cytrynowego to powstaje kleista niebieska masa nie do wyczyszczenia.
|
28 lut 2015, o 18:20 |
|
 |
iwox
|
Ogólnie to co do szczawianomiedzianu SODU to nie próbowałem, bo szczawian amonu wydawał mi się lepszy do doświadczenia bo lepiej się rozpuszcza.
|
28 lut 2015, o 18:22 |
|
 |
compaqchemlab
|
Wytłumacz mi jedno. Jak robiłem szczawian miedzi (węglan+szczawiowy) to był intensywnie niebieski roztwór. zrobiłem z tym samym węglanem i szczawiowym, ale w mniszej ilości wody i po chwili strącił się niebieski osad. z cieczy nic nie zostało -wszystko zgęstniało. Teraz mu się przypomniało, że jest nierozpuszczalny ? jutro wywiązuję amoniak, przedmucham osad amoniakiem i powinno się polepszyć mu.
|
28 lut 2015, o 18:53 |
|
 |
iwox
|
Szczawian rób strąceniowo, wtedy otrzymasz napewno szczawian miedzi. Z węglanem to nie robiłem bo i węglan i szczawian są nierozpuszczalne, produkt może być mieszaniną. Poza tym mogłyby powstać jakieś zw. kompleksowe wtedy kiedy jeszcze ich nie chcemy. Polecam też błękitny osad szczawianu miedzi rozpuścić w amoniaku. Powdtaje szczawian tetraaminamiedzi, w postaci igiełek o barwie niebieskiej(jaśniejsze od siarczanu), średnio rozpuszczalne więc się wytrącą z r-ru jeżeli amoniak będzie miał>5%
|
28 lut 2015, o 19:27 |
|
 |
compaqchemlab
|
robiłem już kompleks siarczanowy - amoniakat siarczanu miedzi.
|
28 lut 2015, o 19:38 |
|
 |
iwox
|
Amoniakat szczawianu nie da duzych kryształów ale jest trwalszy
|
28 lut 2015, o 19:40 |
|
 |
iwox
|
Cytrynianomiedzian miedzi (II)
|
28 lut 2015, o 19:42 |
|
 |
iwox
|
Jak ktoś chce przepisy na jakieś zw. miedzi to pisać! Mogę je opracowywać sam, ze swoich przepisów, a te skomplikowane na kole naukowym (laboratorium w moim technikum jest nieźle wyposażone w odczynniki)
|
28 lut 2015, o 20:08 |
|
|