Autor |
Wiadomość |
chemik23
@MODERATOR
|
 Otrzymywanie rozpuszczalnych solo tytanu z TiO2
Witajcie, jaka sol tytanu polecacie?? ktora najlatwiej otrzymac i zeby nie hydrolizowala z gory dzieki za pomysly 
_________________ Chemik 23
|
13 kwi 2015, o 12:46 |
|
 |
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
|
 Re: Otrzymywanie rozpuszczalnych solo tytanu z TiO2
Też jestem w tym miejscu. Ty to masz telepatię normalnie... ja swoją próbkę otrzymałem z TiO2 + Na2CO3 przez prażenie do czerwonego żaru. Dalej roztwór, przesączyłem, to co nieprzereagowało. Skoro bezbarwny roztwór daje reakcję z PAN-em, to znaczy, że mam tytan w roztworze (kationy).
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
|
13 kwi 2015, o 19:16 |
|
 |
iwox
|
jak chodzi o takie związki to teoretycznie można by pokusić się o zrobienie siarczanu tytanu Ti(SO4)2, ale ten w chociażby trochę mniej zakawaszonych r-rów przejdzie w siarczan tytanylu (TiO)2+(SO4)2-. ja gdybym miał jakieś związki robić to bym spróbował dostać kwaśny fluorek potasu KHF2 i z nim tlenek stopił. W stopie takim powstałby bardzo trwały anion kompleksowy [TiF6]2-. Co do rozpuszczania tlenku to nawet stężony kwas może go nie ruszyć, aby otrzymać siarczan należy stopić go z pirosiarczanem S2O7 2- (np. potasu), a stop rozpuścić w stęż siarkowcu. Stopienie z sodą daje tytaniany [TiO3]2-, które istnieją w środowisku niekompleksującym tylko w bardzo wysokim pH (r-r KOH)
|
13 kwi 2015, o 20:41 |
|
 |
iwox
|
No i z analitycznej to polecam spróbować jeszcze potraktować TiO2 kwasem solnym, a następnie dodać Zn ,Al lub Mg. Powinno dać r-r fiołkowy w zabarwieniu zawierający Ti3+
|
13 kwi 2015, o 20:47 |
|
 |
chemik23
@MODERATOR
|
siarczan tytanylu też się przyda (odczynnik na nadtlenek wodoru) bo metalicznego tytanu w kwasie nie rozpuszczę. Poza tym chodzi mi o jony Ti4+ ale TiO3 2- moge otrzymać w reakcji TiO2 i KOH na gorąco?? 
|
13 kwi 2015, o 20:53 |
|
 |
iwox
|
teoretycznie tak wg. książki, ale jak wiadomo wodorotlenek lepiej by się rozpuszczał (tak jak w Sn - Sn(OH)4 lepiej się rozpuszcza od SnO2) ale i tak w literaturze podkreśla się bardzo słabe własności kwasowe TiO2. Lepszy efekt na pewno dałoby stopienie z KOH, tyle że mało które naczynie dobrze to zniesie. Stop można by próbować rozpuścić w r-rze zasady (pewnie też KOH) bo inaczej wydzieli się Ti(OH)4. Moim zdaniem o wydzieleniu jakiegoś wolnego związku nie ma mowy.
|
14 kwi 2015, o 21:56 |
|
 |
compaqchemlab
|
Sprzynajmniej w konfiguracji Kation - anion. Ostatnia nadzieja w kompleksach...
|
15 kwi 2015, o 13:50 |
|
 |
chemik23
@MODERATOR
|
tylko co kompleksuje jon Ti4+????
|
15 kwi 2015, o 20:19 |
|
 |
compaqchemlab
|
spytałbym analityków. Jest wiele substancji które maskują Ti, a więc go kompleksują 
|
15 kwi 2015, o 21:45 |
|
 |
iwox
|
Fluorki z wielką trwałością, h2o2, szczawiany, EDTA, winiany, i inne hydroksykwasy. Co do rozpuszczia TiO2w siarkowcu to bielański podaje że powstaje TiOSO4 - siarczan tytanylu lub inaczej tlenosiarczan tytanu
|
16 kwi 2015, o 22:09 |
|
 |
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
Ti4+ (w postaci produktów hydrolizy TiCl4) trwale kompleksuje kwas winowy w zakresie pH>6 i kwas szczawiowy w pH<4. Oba kompleksy są rozpuszczalne w wodzie i tworzą się odwracalnie przy zmianach pH. Nie kompleksuje tego natomiast EDTA w pH 1-12 i kwas cytrynowy w tym samym zakresie. Tyle wiem z eksperymentów. Proponuję pokombinować też z innymi kwasami organicznymi typu malonowy, bursztynowy czy octowy.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
|
24 kwi 2015, o 20:13 |
|
 |
compaqchemlab
|
Czyli kompleksowałby kwas octowy ? Spróbuje z szczawiowym. Jak się uda, dam znać.
|
25 kwi 2015, o 12:47 |
|
 |
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
Czy kwas octowy kompleksowałby tytan tego nie wiem. Napisałem tylko że warto sprawdzić inne kwasy organiczne. Natomiast co do sprawdzania tego eksperymentalnie trzeba uwzględnić to, co pisze niejaki Georg Bauer nt TiO2. Chodzi o to, że reaktywność TiO2 zmienia się znacznie w zależności od obróbki cieplnej której był on poddawany. Innymi słowy prażony roztwarza się gorzej niż nieprażony. Ja bawiłem się z produktami hydrolizy soli Ti, więc pewnie w przewadze były tam okolice wodorotlenku tytanylu a nie sam TiO2. Do tego dochodzi jeszcze polimorfizm TiO2.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
|
25 kwi 2015, o 22:21 |
|
 |
compaqchemlab
|
zrobiłem mieszankę TiO2 + kwas szczawiowy i teraz wszystko się miesza na mieszadle magnetycznym. Na oko nie widać, by coś zareagowało, ale wiesz ? też pomyślałem o obróbce termicznej. Tak samo dzieje się z tlenkiem glinu. Więc warto by najpierw zmieszać go z sodą, wyprażyć do powstania tytanianów, potem hydroliza w środowisku wody i kompleksowanie szczawiowym .
|
26 kwi 2015, o 14:42 |
|
|