Witam! Z racji tego, że jestem baaardzo początkujący w dziedzinie chemii, chciałem się zapytać o jedną reakcję. Posiadam obecnie zestaw "Mały Chemik" i w instrukcji jest napisane: jeżeli połączamy kwaśny siarczan sodu z wodą to otrzymamy kwas siarkowy, jest to prawdą i jeśli tak, czy to będzie kwas siarkowy (VI)?
Pozdrawiam
_________________ Wiem, że nic nie wiem.
22 maja 2015, o 21:19
chemik23
@MODERATOR
Re: Kwaśny siarczan sodu + woda
Otrzymasz napewno kwasowy odczyn (mi wyszlo pH=2 ) kwas raczej nie powstaje. ale jako ze w roztworze sa dalej jony H+ i SO42- to bedzie reagowal jak siarkowiec
_________________ Chemik 23
22 maja 2015, o 22:56
mrtimelord007
Dzięki za informacje
_________________ Wiem, że nic nie wiem.
22 maja 2015, o 22:59
eko osiem[*]
@MODERATOR
mrtimelord007 napisał(a):
Posiadam obecnie zestaw "Mały Chemik" i w instrukcji jest napisane: jeżeli połączamy kwaśny siarczan sodu z wodą to otrzymamy kwas siarkowy
Podaj nam proszę autora lub producenta tego zestawu "Mały Chemik" chętnie poznamy
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Tak to jest, jak ktoś uczy chemii, a się na niej nie zna . Widząc "wielojęzykowość" stawiam na złe tłumaczenie.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
23 maja 2015, o 20:51
eko osiem[*]
@MODERATOR
Zestaw uważam jako koszmarnie tandetny, brak jest podstawowych wzorów chemicznych ułatwiających zrozumienie powstałych reakcji chemicznych, bardzo daleko mu do minimum, nikomu nie polecam takiego zakupu zawsze najlepiej jest zakupić wszystko osobno to co potrzeba.
Temat odnośnie zestawów młodego chemika istnieje na forum od dawna proszę poczytać viewtopic.php?t=8334 pozdrawiam eko
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości