Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Reakcja rutenu z powietrzem 
Autor Wiadomość

Post Reakcja rutenu z powietrzem
Czy ruten metaliczny podobnie jak osm reaguje z powietrzem?
Jeśli reaguje to czy jego tlenek jest tak samo toksyczny jak tlenek osmu?
Oraz jeszcze jedno, czy to prawda że wystarczy powąchać czterotlenek osmu bu umrzeć?

20 lis 2015, o 23:46

Post Re: Reakcja rutenu z powietrzem
W przypadku np 1g kulki osmu tego morderczego tlenku powstaje dużo ?

20 lis 2015, o 23:49

Tym razem dostaniesz odpowiedź, ale następnym razem sam poszukaj odpowiedzi, bo nie były ona trudna do wyszukania.

Jeśli znamy masy molowe:
- Os = 190g/mol,
- OsO4 = 254g/mol,
oraz
- obecna masa Osmu = 1g
Wynika z tego, że powstały czterotlenek Osmu będzie miał masę ok . 1,33g, bo 254g : 190g właśnie tyle daje.

Co do reaktywości chemicznej rutenu to jest ona niewielka, tlenek tworzy dopiero po silnym ogrzaniu. Nie ma wzmianki o toksyczności tlenku rutenu.

Czterotlenku osmu i tak nie będziesz miał okazji powąchać. Jeśli już to w elektronice są jakieś małe ilości i sam nawet nie wiem gdzie, bo jeszcze się nie spotkałem. OsO4 ma zapach podobny do ozonu, powietrza po burzy. Rzeczywiście, mała ilość wystarczy, żeby umrzeć, ale to czy umrzesz to zależy głównie od stężenia w powietrzu, bo jak wiadomo - dawka czyni trucizną.

22 lis 2015, o 01:39

Metaliczny osm stosowany jest w igłach gramofonowych, stycznikach elektrycznych, stalówkach piór (stop platyny z osmem).
Z tego co słyszałem związki rutenu są bardzo toksyczne. A co do OsO4 to jego szybkość powstawania zależy od rozdrobniena
osmu-jeśli mamy proszek powstaje on stosunkowo szybko, jeśli większy kawałek powoli. Tlenek osmu jest szczególnie niebezpieczny dla oczu gdyż tam reaguje i daje wolny osm pod postaciom małych ostrych kryształków które niszczą tkanki tak samo jest w przypadku
spożycia czy wdychania-zniszczy nam tkanki na poziomie mikroskopowym.
A co się stanie w przypadku kontaktu oso4 ze skórą ?
Bo z tego co wiem kończy się z bardzo poważnym poparzeniem.

22 lis 2015, o 13:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]