Witam, chciałbym do swojej kolekcji pierwiastków otrzymać kilka nowych, mianowicie: -Bar (dysponuje nadtlenkiem i chlorkiem) -Stront (dysponuje naszym ulubionym azotanem ) -Bor (dysponuje kwasem borowym, boraksem i borowodorkiem sodu, ale ten sie chyba nie przyda ) Wiec mam pytanie, czy ktoś z Was próbował wydzielic te pierwiastki metodą redukcji magezem? (lub glinem) ? Czytałem kiedyś, ze się da, ale jak to wygląda w praktyce?
Dodatkowo prosiłbym o informacje skad mozna wziąć lub tanio kupić niewielkie ilosci niobu, tantalu, hafnu i lantanowców. Jak wygląda sprawa z kondensatorami tantalowymi, czy da sie z nich otrzymac tantal? Chetnie zobaczę też Wasze kolekcje ( w ramach inspiracji) I wiem, ze google nie gryzie, literatura naukowa też ale chciałbym wiedzieć jak sprawa wyglada w praktyce, z Waszego doświadczenia.
Pozdrawiam, Mateusz
_________________ "Nauka to wiara w ignorancje ekspertów" - Richard Feynman
12 gru 2015, o 15:26
NaOH+Al
Dołączył(a): 26 lis 2015, o 18:34 Posty: 175 Lokalizacja: Pod krzesłem
Re: Otrzymywanie kilku pierwiastków
1. Ja bar otrzymywalem przez podgrzewanie tlenku z węglem. No i tu jest problem. Jeśli masz pomysł jak nadtlenek na tlenek przerobić to możesz uzyskać bar.
P.S. W końcu mogę się pochwalić moją kolekcją pierwiastków. Trochę skromna ale jakaś tam jest: -fosfor (biały i czerwony) -magnez -bizmut -rtęć -lit -sód -potas -rubid -molibden -mangan -wapń -siarka -chlor -bar -jod ale się rozpisałem
12 gru 2015, o 17:35
Geniodekt
Więc tak: bor możesz otrzymać dość łatwo, poszukaj dokładnie, bo na forum była dobra instrukcja jak się do tego zabrać. Bar odpuść sobie, jedyny w miarę wydajny sposób to chyba elektroliza stopionego chlorku baru, a w domowym labie nie ma na to szans (temperatura). Nie wydaje mi się, aby redukcja węglem mogła tu coś zdziałać. Bar jest zbyt reaktywny i zredukowany gorący metal od razu będzie się utleniał pod wpływem tlenu atmosferycznego. A jeżeli już coś uzyskasz, to będzie potwornie zanieczyszczone. Ze strontem sprawa wygląda podobnie. Stop rozmaitych lantanowców to tzw. miszmetal, używany do produkcji kamieni od zapalniczek. Rozdzielenie tych metali aby uzyskać czyste sole, nie mówiąc już o zredukowaniu ich do wolnych pierwiastków jest bardzo trudne, poza tym kwestia opłacalności.. Nic mi nie wiadomo o tym, aby hafn był stosowany w jakichś sprzętach codziennego użytku. Niob i tantal są stosowane do wyrobu odpowiednich kondensatorów, ale metalu tam nie znajdziesz- tylko cienką warstwę tlenków.
12 gru 2015, o 18:19
matos
@NaOH+Al, a pokazałbyś mi zdjecie jak wyszedł bar? Chlor kupiony, czy samemu otrzymany i zaampułkowny? @Geniodekt a czy redukcja magnezem zamknięta (tak jak to sie robi, zeby uzyskać potas) nie byłaby możliwa?
12 gru 2015, o 19:38
NaOH+Al
Jeśli brat aparat przywiezie... postaram fotkę cyknąć i wstawić Chlor po prostu tak ,,profesjonalnie" wytworzony w domu. Do ciekawszych rzeczy w mojej kolekcji (nie urzywam go do ,,niegodziwych" celów i nie chce dostać ostrzerzenia) CHCl3
13 gru 2015, o 00:03
NaOH+Al
Sorry, ale edytować się nie da.Poszedłem bar do labu bardziej profesjonalnego robić. W beztlenowej atmosferze.
13 gru 2015, o 00:06
Geniodekt
A co jest ciekawego w chloroformie? Co do redukcji magnezem, to o ile dobrze wnioskuję z filmiku, zachodzi ona w fazie ciekłej (roztopiony potas w mineralnym rozpuszczalniku), reakcja jest katalizowana dowolnym alkoholem trzeciorzędowym (np. tert-butanolem). Porównaj temperatury topnienia potasu i baru. Aczkolwiek nie wykluczam, że coś takiego jest możliwe, informacji na temat dokładnie takiej metody nie znalazłem w literaturze. Metoda redukcji glinem jest stosowana, ale wymaga podgrzewania mieszaniny BaO w próżni w porcelanowej rurze wyłożonej niklową blachą w temperaturze ponad 1300 stopni Celsjusza. Do środka rury wsadza się mniejszą rurkę z polerowanej stali, chłodzoną zimną wodą, na której będą kondensować pary zredukowanego baru. Metal jest niezłej czystości, ale przy wyjmowaniu lubi się zapalić.. to wszystko jest w naszych warunkach awykonalne i nieekonomiczne. BaO możesz otrzymać przez rozkład termiczny BaO2 w temp. powyżej 700 stopni.
Inne metody to rozkład azydku, babranie się z amalgamatami, no i oczywiście najlepsza z wymienionych, czyli elektroliza stopionej soli (np. BaCl2). Ale tu już musisz mieć wydajny piec do wytapiania, bo zwykły palnik do tego nie wystarczy.
13 gru 2015, o 00:59
Geniodekt
A co jest ciekawego w chloroformie? Co do redukcji magnezem, to o ile dobrze wnioskuję z filmiku, zachodzi ona w fazie ciekłej (roztopiony potas w mineralnym rozpuszczalniku), reakcja jest katalizowana dowolnym alkoholem trzeciorzędowym (np. tert-butanolem). Porównaj temperatury topnienia potasu i baru. Aczkolwiek nie wykluczam, że coś takiego jest możliwe, informacji na temat dokładnie takiej metody nie znalazłem w literaturze. Metoda redukcji glinem jest stosowana, ale wymaga podgrzewania mieszaniny BaO w próżni w porcelanowej rurze wyłożonej niklową blachą w temperaturze ponad 1300 stopni Celsjusza. Do środka rury wsadza się mniejszą rurkę z polerowanej stali, chłodzoną zimną wodą, na której będą kondensować pary zredukowanego baru. Metal jest niezłej czystości, ale przy wyjmowaniu lubi się zapalić.. to wszystko jest w naszych warunkach awykonalne i nieekonomiczne. BaO możesz otrzymać przez rozkład termiczny BaO2 w temp. powyżej 700 stopni.
Inne metody to rozkład azydku, babranie się z amalgamatami, no i oczywiście najlepsza z wymienionych, czyli elektroliza stopionej soli (np. BaCl2). Ale tu już musisz mieć wydajny piec do wytapiania, bo zwykły palnik do tego nie wystarczy.
13 gru 2015, o 00:59
NaOH+Al
Ojojoj... do różnych celów go można wykorzystać . @matos - a tak swoją drogą, masz bizmut? Jeśli tak tak to kupiony, otrzyman?
13 gru 2015, o 10:24
matos
@NaOH+Al Bizmut mam, ten, który jest w tej mojej kolekcji pierwiastków (zamykam je w fiolkach i podpisuje po łacinie, taki mam koncept) jest akurat kupiony, ale mam też bizmut naturalny, znaleziony w Rumunii w kopalni antymonu, no i kiedyś otrzymywałem z dermatolu, ale patrzac po cenach bizmutu (czysty za 100 g 22 zł) to ten sposób bardziej dla satysfakcji, nijak sie nie opłaca. Robiłem też kryszałki
13 gru 2015, o 13:05
NaOH+Al
Ja mam akurat niedobór bizmutu w kolekcji. A rtęć mam, bo w życiu wiele termometrów na ziemię spadało...
13 gru 2015, o 13:35
CWIN
NaOH+Al a skąd masz fosfor biały kupiłeś czy otrzymałeś? Jeśli otrzymałeś to jak? Ceny na internecie z którymi się spotkałem wynoszą za 1g 60zł, a chciałbym mieć fosfor biały w kolekcji oprócz fosforu czerwonego. I jeszcze z kąd masz rubid.
A oto moja kolekcja pierwiastków: wodór(tryt),lit,sód,potas,beryl,magnez,itr,lantan,prazeodym,samar,terb,tytan,cyrkon,wanad(kryształ ),chrom,wolfram,mangan,żelazo,kobalt,nikiel,pallad,platyna,miedzi,srebro,złoto,cynk,kadm,rtęć(z lampy rtęciowej),bor(amorficzny),glin,gal,tal,węgiel(grafit i diament ),krzem,cyna,ołów,azot,fosfor(na razie czerwony),arsen,antymon,bizmut(kryształ),tlen,siarka,selen,tellur,fluor(minerał fluoryt czyli fluorek wapnia znacznie bezpieczniejszy i ładniej wygląda ),brom,jod,argon,ksenon i to na razie tyle.
14 gru 2015, o 17:00
NaOH+Al
Na razie? Człowieku pół tablicy mandelejewa masz . A fosfor otrzymujesz tak : -Pudełka po zapalkach -rozpuszczalnik -pedzelek -Nożyk
Smarujesz draskę rozpuszczalnikiem i delikatnie zbierasz nożykiem. Wkladasz do probówki,podgrzewasz do 250°C (beztlenowo) ! Powstaje ci na ściankach przezroczysta, bulgocząca masa. Wylewasz ją delikatnie do wody łączysz płynne kropelki pod wodą np. jakimś patyczkiem. Kolekcjonuj stare opakowania. Przydadzą się.
P.S. p.biały taki drogi??? Moja kolekcja wzbogaciła się o wodór (też tryt. Ach te breloczki...)
14 gru 2015, o 17:52
NaOH+Al
Przepraszam za post pod postem (czy moderator mógłby być tak mily ije złączyć?) Rubid kupiłem w okazyjnej cenie od baaardzo dalekiej rodziny 1g 100 zł (zazdrośni ceny co )
Przepraszam za post pod postem (czy moderator mógłby być tak mily ije złączyć?) Rubid kupiłem w okazyjnej cenie od baaardzo dalekiej rodziny 1g 100 zł (zazdrośni ceny co )
Bardzo O.o
_________________ Moja kolekcja pierwiastków: 71/81. Najnowsze: Eu.
14 gru 2015, o 19:09
CWIN
No to gdzie kupiłeś rubid tak tanio?
14 gru 2015, o 19:49
matos
Z czystych pierwiastków, które mam (lub bd miał, zrobiem sobie prezent na swieta, paczka z kilkoma idzie) to póki co: H, He, C, N, O, Ne, Na, Mg, Al, Si, P, S, Ar, K, Ca, Ti, V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Ga, Ge, Se, Kr, Zr, Mo, Ag, Sn, Sb, I, Xe, W, Au, Pb, Bi oraz As, Hg, Br, Cl które są "w moim zasiegu" ale do kolekcji (która stoi w pokoju..) włacze je dopiero jak zdobede dobry palnik do ampułkowania (te gówniane ze sklepów budowlanych się psują za szybko)
Chetnie zobaczę Wasze kolekcje, oraz rubid za 100 zł, pewnie brzydki i czystość techniczna (NIE, WCALE NIE ZAZDRO )
14 gru 2015, o 20:34
CWIN
Do niektórych pierwiastków polecam dać również np: jakiś związek lub rude. Sam mam hematyt-rude żelaza oraz wanadynit-rude wanadu też dość ciekawa jest ruda rtęci czyli cynober. Razem z cynoberem często występuje rtęć rodzima pod postaciom drobnych kropel w szczelinach minerału.
Oraz zamierzam załatwić do kolekcji nieco osmu, jak bardzo jest on niebezpieczny, jakie jest tempo tworzenia się czterotlenku osmu np. w przypadku kulki z osmu. Oraz jeśli ten tlenek w temperaturze pokojowej powstaje to jak to wygląda, ściany pojemnika są pokryte kryształkami czterotlenku osmu (swoją drogą ciekawie wyglądała by ampułka z OsO4 zatopiona np. w akrylu).
14 gru 2015, o 21:20
NaOH+Al
Mówiłem, rodzina. Bodajże ciotka ciotki kuzyna .kiedyś do doświadczeń miała a potem powiedziała że jak chce to mogę tanio, i to bardzo
14 gru 2015, o 22:51
matos
@CWIN akurat rudy mam wielu pierwiastków, łacznie z arsenem, rtecia (cynober własnie, śliczny kryształ) , talem kademem czy lantanowcami. Było sie w towarzystwie geologicznym kiedyś ale póki co zbieram same pierwiastki, zwiazek, rude i ew jakieś coś, gdzie ma zastosowanie dodam do kolekcji jak zrobie półke w kształcie układu Co do osmu, to w postaci kulki wolno tworzy tlenki i nie musisz patrzeć czy coś sie tworzy... POCZUJESZ TO, śmierdzi niemiłosiernie i pamiętaj, ze to zapach śmierci Także lepiej kulke z osmu pod akryl czy ampułke, z OsO4 nie warto ryzykować. Gdzie kupiliscie breloczki z trytem? Zawsze widziałem za jakieś niebotyczne sumy...
a tutaj masz strone tesz o kolekcji pierwiastków: http://www.periodictable.ru/index_en.html wersja anglojęzyczna jest uboższa w informacja, w rosyjskojęzycznej jest więcej informacji więc można użyć tłumacza i sobie poczytać. Po przetłumaczeniu wersji rosyjskojęzycznej w tłumaczu, że ktoś większość część swoich pierwiastków np. sma ampułkował czy sam hodował kryształy. No i w swojej kolekcji ma ampułki z OsO4 ( lepiej żeby się nie rozbiło ).
Mam pytanie no to jak zatopić ciekły chlor do ampułki, przecież gdybym wlał ciekły chlor do ampułki i zatopił to tą ampułkę rozsadziło by
15 gru 2015, o 09:10
CWIN
O i jeszcze zapomniałem się zapytać rubid i cez można by było trzymać w nafcie lub parafinie ciekłej?
15 gru 2015, o 09:13
rtecwet
Ze względu na toksyczność rtęci zastosowałem w swojej kolekcji stop sodu z potasem, który jest w temperaturze pokojowej płynny. https://www.youtube.com/watch?v=7MrRqXdHaDs Połyskiem się trochę różni...
Co do rubidu zamiast kupować, można zatopić z w szkle pod warstwą argonu sód z potasem w odpowiedniej ilości. Temperatura topnienia zależy od składu procentowego stopu.
Cytuj:
I na przykład przy 22,7% wagowych sodu w stopie masz t.t= -12,5st.C (minimum), a przy 50% +7st.C
Można tak dobrać ilości, żeby mieć temperaturę topnienia 39,48 °C i raczej nikt gołym okiem nie odróżni próbki od prawdziwego rubidu Miałem w rękach, tak samo wygląda
@rtecwet NaK też zrobiłem pare razy, ale wiadomo, do kolekcji pierwiastków ma być rubid, nie NaK. Po co oszukiwac, skoro kolekcja dla własnej radości, kiedyś (jak bede duży i bogaty ) ten rubid kupie....
@CWIN co do chloru to to sie robiło używajac hydratu chloru, nie wiem dokładnie jak, poszukaj z tym hydratem, jak coś znajdziesz to mi podeślij Dzieki za stronke z breloczkiem. Chociaz to nadal 60 zł, sporo całkiem, no, ale to tryt...
15 gru 2015, o 13:44
CWIN
@rtecwet nie przesadzaj rtęć metaliczna aż tak zabójcza nie jest, mój wujek miał swojego czasu butelkę rtęci i żyje.Ważny jest odpowiedni pojemnik musi być szklany najlepiej ampułka.Jeśli nie jesteś pewien co do pojemnika to włóż jeden w drugi i trzymaj najlepiej na zewnątrz.
Mam pomysł co do pierwiastków radu,ameryku,uranu,toru farbom zawierającą sole rady malowano wskazówki zegarków ale dawno więc takie wskazówki można dać na miejscu radu, a jak się ma ich baaardzo dużo to może udało by się jakoś oddzielić sole radu (z tego co wiem stosowano węglan radu)
ameryk-to z czujnika dymu
uran-metaliczny wprawdzie da się zdobyć ale trudno dostępny, strasznie drogi, no i nie wygląda jakoś okazale można by dać minerał-uranit czyli UO2 lub jakąś sól uranu np. azotan uranylu zatopiony w ampułce. Oczywiście trzeba się liczyć z tym że uran i jego sole są strasznie toksyczne ale ładnie wygląda w świetle uv
tor-minerał monacyt lub jakaś sól (też straszenie toksyczne i najlepiej w ampułce) bo metaliczny trudno dostępny i niezbyt ładnie wygląda.
Skąd wziąć argon?
co do rubidu i cezu w ostateczności sole.
co do pierwiastków do dołącze ich ciekawsze związki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość