Dołączył(a): 26 lis 2015, o 18:34 Posty: 175 Lokalizacja: Pod krzesłem
Cer i lantan.
Dzień dobry! Mam jedno pytanko. Jaki jest najleprzy sposób na oddzielenie ceru od lantanu. Wiem też, że wszystkie są cholernie trudne ( przynajmniej z tego co słyszałem) ale przydadzą się jakieś lantanowce do kolekcji pierwiastków .
Pozdrawiam
4 sty 2016, o 18:57
Gbeyo
Re: Cer i lantan.
Akurat w przypadku tych 2 pierwiastków nie powinno być specjalnie trudno, bo cer oprócz +III stopnia utlenienia (jak wszystkie lantanowce), może też być na +IV (i dzięki temu właściwości jego związków znacznie różnią się od pozostałych lantanowców). Po ręką nie mam, ale Sękowski w "Pierwiastki w moim laboratorium - ciąg dalszy" opisywał jak oddzielić cer.
4 sty 2016, o 20:04
rtecwet
Istnieje coś takiego jak miszmetal i jest to stop ceru i lantanu. Można go roztworzyć w wodzie i później strącać nierozpuszczalne sole w celu roździelenia. Nawet mam taki kawałek miszmetalu na sprzedaż
A mógłbyś przybliżyć trochę to rozpuszczanie w wodzie itp. A miszmetal też posiadam
4 sty 2016, o 20:58
Geniodekt
Po pierwsze nie jest to rozpuszczanie, bo żaden metal się w wodzie nie rozpuszcza. O reakcji np. wapnia z wodą będziemy mówić jako o roztwarzaniu- czyli po zakończeniu procesu otrzymujemy produkt różny od substratu, np. jony Ca2+ zamiast wolnego wapnia. Tak samo w przypadku lantanowców, których aktywność przeważnie jest zbliżona do aktywności chemicznej wspomnianego wapnia. Jeżeli chodzi o miszmetal nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale z opisu kolegi wnioskuję, że chodzi po prosto o wsadzenie kawałka stopu do wody i poczekanie, aż metale zredukują wodór utleniając się przy tym do odpowiednich wodorotlenków. No i o ile dobrze pamiętam, miszmetal to mieszanina wszystkich lantanowców, a oprócz ceru i lantanu zawiera sporo neodymu, prazeodymu, trochę samaru, iterb, itd.
4 sty 2016, o 22:24
Finkur
**
W telegraficznym skrócie wygląda to tak: 1. Rozpuść miszmetal w jakimś kwasie mineralnym. 2. Potraktuj to utleniaczem typu Na2S2O8. 3. Ce4+ ma trochę nierozpuszczalnych soli - strąć go. 4. Resztę lantanowców strąć jako szczawiany w środowisku HCl. Pierwszy osad (pod względem kationów) to całkiem czysty cer, a drugi to około 75% lantan.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
4 sty 2016, o 22:56
rtecwet
Ten miszmetal, który oferuję w sklepie ma mniej niż 1% innych lantanowców niż La i Ce. Geniodekt - produkt techniczny rzeczywiście może zawierać nawet do 10% zanieczyszczeń.
Ale ja nie chce robić yltego z miszmetalu. Zresztą teraz miszmetal to cer lantan trochę zelaza i malutko innych lantanowców. Ja mam stop około 70% ceru 18% lantanu i 2% zanieczyszczeń typu żelazo, glin itp
5 sty 2016, o 17:42
Finkur
**
Ten stop, o którym mówisz to właśnie miszmetal, zatem robi się to w dokładnie taki sposób jak opisano.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
6 sty 2016, o 00:17
aleksanderwiel
Chyba nie do końca możecie się zrozumieć panowie. Według Wikipedii, miszmetal ma raczej:
Cytuj:
około 45 – 52% ceru, 20 – 27% lantanu, 15 – 18% neodymu, 3 – 5% prazeodymu, 1 – 3% samaru, terbu, itru oraz śladowe ilości innych metali ziem rzadkich.
I na pewno możesz szukać w zapalniczkach kamieni zrobionych z tego miszmetalu. A macie jeszcze jakiś pomysł na odzyskanie tych lantanowców? Np. zalać kwasem azotowym. Powstaną azotany różnych metali. A dalej czego można użyć zamiast nadsiarczanu sodu?
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości