Witam, zna ktoś dobry, sprawdzony sposób rozdziału Platyny i Niklu oraz AL. Materiał powlekany powyższymi metalami poddałem reakcji z HCL 36% + temp. pok., straciłem AlCl3, po odsączeniu, pozostałą część metlicznej Pt i Ni poddałem ponownie reakcji z nowa porcją HCL stęż. + temp. pok. - strąciłem NiCL2 (bardzo toksyczny i mutagenny). Następnie pozostałą (sądziłem że czystą Pt) poddałem reakcji HCl + HNO3 + temp 80C. - otrzymałem ku zdziwieniu i niezadowoleniu zielony roztwór (prawdopodobnie Pt i Ni).
Czy zna ktoś lepszy sposób rozdziału Pt i Ni bez tworzenia szkodliwego NiCl2 ? Czy Pt reaguje z HCL stęż + temp. (bez HNO3 ? - z tego co pamiętam to nie... ?
Dziękuję za wsparcie i pomoc
A.P.
21 maja 2016, o 23:05
aleksanderwiel
Re: Rozdział Platyny i Niklu
Platyna jak i złoto to metale szlachetne także powinny reagować tylko z Aqua Regia.
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
27 maja 2016, o 15:48
luks
Re: Rozdział Platyny i Niklu
roztworzyć wszystko w wodzie królewskiej. wygotowac dodajać porcjami kwas solny do odpędzenia tlenków azotu. dodać nasycony roztwór chlorku amonu. strąca sie zółty osad chloroplatynianu amonu który po przemyciu wodą wyprażyc i masz czysta gąbkę platynowa
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości