Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Produkcja miedzi z bornitu 
Autor Wiadomość

Post Produkcja miedzi z bornitu
Witam,
chciałbym przedstawić mój pomysł na produkcję miedzi z bornitu, czyli z głównej rudy miedzi dla KGHM.

http://alusigma.pl/Proces%20wytwarzania ... pirytu.pdf

Proszę o wszelkie uwagi.

Dziękuje i pozdrawiam.

Łukasz Kiełbowicz

29 sty 2016, o 20:32

Post Re: Produkcja miedzi z bornitu
Wątpię, czy chciał byś przepuszczać SO3 przez wodę :D Nie bez powodu robi się to w stęż. H2SO4.
Poza tym dziś w przemyśle do odsiarczania gazów używa się instalacji Clausa, gdzie H2S utlenia się do S, a w dalszych procesach ją dopiero spala do SO2, dalej katalityczne utlenianie do SO3, rozpuszczanie w H2SO4 i powstanie oleum.

Co do reszty się nie wypowiem bo nie orientuję się w temacie.

Gdzie taki proces był by przeprowadzany?

29 sty 2016, o 21:35

Witam,
proces ten byłby przeprowadzany w hucie miedzi, na przykład HM Głogów. Koncentrat miedzi, który jest przywożony do huty, trafiałby do reaktora chemicznego, gdzie usuwane byłoby żelazo i powstałby "oczyszczony" koncentrat miedzi, który musiałby być wysuszony i skierowany do pieca zawiesinowego, znajdującego się również w hucie miedzi, na przykład HM Głogów, gdzie powstawałaby czysta miedź może 95% czystości lub więcej. Prawdopodobnie możliwe jest zastosowanie innej technologii, niż piec zawiesinowy, ponieważ "oczyszczony" koncentrat miedzi to siarczki miedzi, które można zredukować chemicznie do czystej miedzi bez ogrzewania ich do wysokich temperatur w piecu zawiesinowym.

Jeśli chodzi o inne produkty uboczne, to się nie znam na sposobach ich utylizacji i w sumie nie musiałem podawać, co z nimi zrobić, bo nie jest to ważne dla opisu mojego pomysłu na produkcję miedzi z bornitu i tylko zaznaczyłem, że można je przetworzyć na związki chemiczne, które można sprzedać z zyskiem.

Pozdrawiam

29 sty 2016, o 22:08

Witam,
rozmawiałem z Profesorem chemii z Politechniki Wrocławskiej i dowiedziałem się, że kwas solny HCl nie utleni żelaza z Fe (2+) do Fe (3+), więc usunąłem te reakcje z mojego pomysłu, ale znalazłem w internecie, że siarkowodór H2S wytwarza się w reakcji siarczku żelaza (ii) FeS z kwasem solnym HCl:
2 HCl + FeS = H2S + FeCl2
W moim procesie siarkowodów H2S byłby produktem ubocznym, ponieważ główną reakcją jest roztwarzanie (rozpuszczanie chemiczne) nierozpuszczalnego w wodzie siarczku żelaza FeS do rozpuszczalnego w wodzie chlorku żelaza (ii) FeCl2.

W reaktorze chemicznym pozostaną tylko siarczki miedzi CuS i Cu2S, które nie zareagują z kwasem solnym HCl.

W przypadku roztworzenia siarczków żelaza z rudy miedzi, w piecu zawiesinowym bedą tylko siarczki miedzi, natomiast w piecu zawiesinowym największą trudnością jest oddzielenie miedzi od żelaza, ponieważ miedź i żelazo podlegają podobnym reakcjom utleniania i reducji.

http://alusigma.pl/Proces%20wytwarzania ... v.%202.pdf

Proszę o wszelkie uwagi.

Dziękuje i pozdrawiam.

Łukasz Kiełbowicz

2 lut 2016, o 13:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]