Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Disiarczek węgla 
Autor Wiadomość

Post Disiarczek węgla
Witam
Ostatnio spróbowałem otrzymać disiarczek węgla w ilościach kroplowych. Więc do probówki wsypałem odrobinę węgla drzewnego i odrobinę siarki i probówkę zatkałem bardzo ciasnym zwitkiem waty. Następnie ogrzałem ją chwilę nad gazem, siarka na dnie się
stopiła. Gdy probówka ostygła na ściankach były krople cieczy i po wyjęciu zwitka waty było czuć dość charakterystyczny zapach.
Czy otrzymałem dwusiarczek węgla ??

14 mar 2016, o 23:03

Post Re: Disiarczek węgla
Generalnie CS2 otrzymuje się w dość wysokich temperaturach, coś koło 600 stopni, przepuszczając pary siarki nad rozżarzonym węglem drzewnym.
Jeśli udało Ci się uzyskać te kilkaset stopni, to możliwe, że uzyskałeś trochę CS2, ale raczej się ulotnił; musiałbyś zastosować jakieś przedłużenie aparatury z równoczesnym dobrym chłodzeniem, np. chłodnicę wodną.
Skoro czuć było charakterystyczny zapach zepsutej kapusty, to tylko potwierdza, że reakcja zaszła.
Możliwe też, że część siarki oddestylowała i skropliła się tworząc krople siarki plastycznej.

15 mar 2016, o 21:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]