Witam, mam problem a mianowicie kwas siarkowy 98% zrobił się czarny podejrzewam, że to z powodu związków organicznych które mogły się tam dostać (jeśli się mylę proszę mnie poprawić). Zastanawiam się jak go oczyścić. Dodam, że kwas nie jest mój tylko szkoły a pani bardzo zależy na jego oczyszczeniu.
Pozdrawiam
22 maja 2016, o 19:44
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2577 Lokalizacja: Krakow
Re: Kwas siarkowy (VI)
Pani nauczycielka nie wie jak się oczyszcza kwasy ? Jak do szczelnie zamkniętego opakowania mogły się znaleźć jakiekolwiek substancje ? Zakup nowego będzie zdecydowanie szybszym, tańszym i bardziej bezpiecznym (tym bardziej jeżeli nawet nie wiemy co go zanieczyściło)
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
23 maja 2016, o 16:15
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Wg. Gałeckiego Kwas Siarkowy (VI) oczyszcza się przez dodatek nadtlenku wodoru. Pamiętaj że w ten sposób rozcieńczasz kwas. Reakcja jest egzotermiczna.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
23 maja 2016, o 16:27
MatiChem
Powiem tak pani nauczycielka nie wie ale ja nic na to nie poradzę. Zanieczyszczeniem jest prawdo podobnie celuloza poniewarz po każdym użyciu wycierała pipetę papierem a nie muszę chyba mówić co taki kwas robi z celulozom.
Co do metody z nadtlenkiem to tam powstaje z niego woda czy co innego? I czy taki kwas nadaje się do najprostszych doświadczeń?
23 maja 2016, o 18:19
Gbeyo
Nadtlenku dodaje się OSTROŻNIE i tylko minimalną ilość - dosłownie kilka kropli na 100 ml. Z reguły nie działa od razu; trzeba odczekać kilkanaście minut lub dłużej. Do prostych doświadczeń taki odbarwiony kwas nadaje się. Z nadtlenku powstaje m.in. woda i kwas Caro.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości