Witam, Mam pewien problem. Chciałbym otrzymywać chlorek sulfurylu (SO2Cl2) jednak nigdzie na internecie nie mogłem znaleźć takiej syntezy. Właśnie dlatego piszę tutaj bo może ktoś lepszy ode mnie z chemi będzie wiedział. Mam świadomość jaki jest on niebezpieczny w połączeniu z wodą jak również samemu ale prosiłbym tylko o wytyczne dotyczące syntezy i samo jej równanie. Z góry dziękuję wszystkim którzy są skorzy do pomocy.
17 lip 2020, o 10:57
Chemiczny_świr
Re: Chlorek sulfurylu
Polecam "Preparatykę Nieorganiczną" Supniewskiego; moim zdaniem najprzyjemniejsza i najłatwiejsza metoda to wpuszczanie równomolowych ilości SO2 i Cl2 do niedużej ilości bezwodnika octowego. Ewentualnie katalizatorem może być też węgiel aktywny - szczegóły na pewno znajdziesz sam, są w internecie pdf-y z wspomnianą książką.
17 lip 2020, o 12:54
Maksymilian
Jak bardzo niefortunne jest to że potrzebuje chlorku sulfurylu do syntezy bezwodnika octowego a skoro bezwodnika potrzeba do jego syntezy to mam problem.
17 lip 2020, o 13:00
Chemiczny_świr
Aaa to radziłbym ci wygenerować PCl5 in situ - wpuszczasz stechiometryczną ilość chloru do mieszaniny lodowatego kwasu octowego z fosforem czerwonym, następnie nastawiasz na trochę na reflux i oddestylowujesz chlorek acetylu (BP ok. 50C), w kolbie pozostaje m.in. produkt uboczny POCl3 (BP ok. 105C). Potem chlorek acetylu poddajesz reakcji z np. bezw. octanem sodu i oddestylowujesz bezwodnik, ale to pewnie wiesz.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości