Witam Spróbowałem utlenić ołów metaliczny (przetopiony śrut do wiatrówki) od razu do PbO2. Wykonałem IV próby
I nadsiarczan sodu w środowisku obojętnym: ołów pokrył się białym nalotem z odrobiną czarnego II nadsiarczan sodu w środowisku kwaśnym (kwas octowy) ołów pokrył się białym nalotem III nadsiarczan sodu w środowisku zasadowym (NaOH) ołów pokrył się czarno-brunatnym nalotem
Następnie postanowiłem wyklepać ołów na cienką blachę, porysować ją papierem ściernym i pogotować w roztworze zawierającym NaOH, nadsiarczan sodu, płyn do naczyń (detergent) (robione na oko, po łyżce każdego) rozpuszczone w 50 ml wody. Blaszka pokryła się brązowo-czarnym nalotem dość szczelnie jak w próbie III.
Czy ten nalot to PbO2 oraz czy można by było takiej blaszki używać jako elektrod do produkcji chloranów i nadchloranów ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości