Ostatnio mozna kupic w roznych sklepach internetowych -male wzorce 1cm3 wielu, czasami rzadkich metali . Mam ich kilkanascie Moim celem jest wykonanie niektorych takich wzorcow we wlasnym zakresie-dla siebie -nie komercyjnie . oferowany przez sklep internetowy idealny 1cm3 moze kosztowac dosc duzo ....np 1cm3 Mg z grawerem kosztuje ok 20 euro Mam taki spory kawalek ok 30 gr magnezu i nie bardzo wiem jak bezpiecznie stopic go do jakiejs formy aby pozniej z odlewu obrobic wlasny 1cm3.Magnez jak wiadomo predzej sie zapali niz stopi -to moje doswiadczenia To samo dotyczy wielu innych kupionych przeze mnie metali w formie bryly ,ktore chcialbym w ten sam sposob wytopic i odlac we wlasnym zakresie Moje pytanie do forum jak bezpiecznie wytopic np.Tellur -nic o nim nie wiem -kto to wie ?,Bizmut -troche wiem , Antymon -nic nie wiem -trujacy ?, Kadm -wiem ze trujacy Olow -trujacy, Cyna - trudno zdobyc te czysta -prawie zawsze ze stopami, Cynk , Ind ,Wapn -mam tez duza probke w zaspawanej szklanej probowce-w malych kulkach -jak go wytopic w wieksza czesc -czy mozna go topic w atmosferze gazu obojetnego -mam takie mozliwosci czy mozna np.w argonie ? Chodzi mi o sposoby bezpiecznego wytopienia metali i zrobienia z nich takich malych 1cm3 do wlasnej kolekcji Dajcie znac co o tym myslicie i dobre bezpieczne -sprawdzone pomysly wy-topienia roznych metali .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości