NO2ClO4, nadchloran nitronium
Witam, ostatnio poczytałem o ciekawym, tajemniczym związku - nadchloranie nitronium (nitronium perchlorate na anglojęzycznej wiki, na polskiej nic o nim nie ma). Widziałem też metodę syntezu z gazów. NO2 + ClO2 + 2 O3 ----> NO2ClO4 + 2 O2 Moje pytanie brzmi - jakie jest ryzyko eksplozji ? ClO2 jest strasznie reaktywny i wybuchowy, rozkłada sie w kontakcie z organiką, stabilny w r-rze wodnym. Ozon jest toksyczny, i jest problem z jego otrzymaniem. Słyszałem o metodzie otrzymywania z nadsiarczanów, jeśli ktoś zna przebieg to proszę o pomoc.
Proponuję trzy metody syntezy:
1) rozpuszczenie gazowego ClO2 w wodzie i przepuszczanie przez roztwór NO2 i O3 (nie wiem czy wypali, ryzyko wybuchu chyba istnieje)
2) przepuszczanie trzech gazów na raz przez jakiś rozpuszczalnik z którym gazy nie przereagują (o ile taki jest to zadziała, może chlorek metylenu ? )
3) (pewna) Działanie bezwodnym nadchlorowym na N2O5
to kosmos dla amatora ;/
Wiadomo, trzeba uważać na wypadek eksplozji, żrące, trujące (wszystkie) odczynniki. Odczynnik bardzo przydatny jest do reakcji nitrowania, najsilniejszy utleniacz spośród nadchloranów. Jeśli ktoś sie coś dowie to proszę o pomoc, jeszcze nie wiem czy ryzyko eksplozji nie jest za duże i czy wogóle zabiore sie za syntze tego cudu
Pozdrawiam wszystkich