Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Otrzymywanie H2O2 
Autor Wiadomość
Post Otrzymywanie H2O2
Dużo szukałem jak otrzymać H2O2 i znalazłem dwa przepisy:
1. H2O2 otrzymuje się przez anodowe utlenianie kwasu siarkowego do kwasu nadtlenodwusiarkowego.
Reakcja katodowa

2H+ + 2e --> H2

Reakcja anodowa

2H2SO4 --> H2S2O8 + 2H+ + 2e

Tworzący się w mieszaninie reagującej H2S2O8 w czasie ogrzewania przekształca się w kwas nadtlenojednosiarkowy, tzw. kwas caro

H2S2O8 + H2O --> H2SO5 + H2SO4

Przy dalszym podwyższaniu temperatury H2SO5 reaguje z wodą wydzielając nadtlenek wodoru.

H2SO5 + H2O --> H2O2 + H2SO4

2. Z tym opisem spotkałem się na wikipedii:
Nadtlenek wodoru otrzymuje się w przemyśle poprzez utlenianie 2-etylo-9,10-antracenodiolu gazowym tlenem przepuszczanym przez roztwór tego związku w mieszaninie odpowiednio dobranych rozpuszczalników. Nadtlenek oddziela się poprzez ekstrakcję z wodą, zaś pozostały w roztworze 2-etyloantrachinon poddaje się regeneracji poprzez redukcję gazowym wodorem do 2-etylo-9,10-antracenodiolu, katalizowaną związkami palladu lub niklu.

Przy tych dwóch sposobach pisało, że tak jest otrzymywany w przemyśle.

Czy ktoś wie co to jest 2-etylo-9,10-antracenodiol?

12 lip 2005, o 15:21

2-etylo-9,10-antracenodiol? Narysuj sobie:) Wiesz co to jest antracen? Takie 3 przytulone pierscienie benzenowe;)

Edit: napisalem 2 zamiast 3 -_-' przytulone w lini prostej;)

12 lip 2005, o 18:55
Z tego co pamiętam, to jest jeszce np. BaO2 + 2 H2O ---> Ba(OH)2 + H2O2

12 lip 2005, o 20:01
Wiem że te sześciokąty to benzen, a ten antracen to C14H10. I co z tego wynika? Bo jest jest tam narysowane dwa razy OH i taka kreska w bok. Więc jaki jest ten wzór chemiczny?

Ostatnio edytowano 23 lip 2005, o 19:34 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

13 lip 2005, o 13:07
Wiem że te sześciany to benzen

A nie przypadkiem szesciokąty (: i to jeszce z wiazaniami w odpowiednich miejscach znaczy 3 wiazania w rzeczywistosci jst to chmua elektronow zdelokalizowanych i nie raz można znaleźć wzór benzenu jako sześciokąt z kółeczkiem w środku.

Antracen to trzy pierscienie aromatyczne polączone ze soba, a te kreski to lańcuchy węglowe z odpowiednia iloscia atomów węgla.

13 lip 2005, o 15:21

Kondziel -> przeciez to jest wzor chemiczny;)

13 lip 2005, o 19:18
Tylko że ja w tym nic nie widze. Podajcie wzór sumaryczny.

22 lip 2005, o 19:47
@GŁÓWNY MODERATOR

Chyba powinni uczyć czytania wzorów liniowych w podstawówce, byłoby mniej problemów. Zamiast pisać uczeń dziesięć razy -CH2- żeby narysować dekan narysowałby zygzak odpowiedniej długości, a tak to musi się męczyć.
Jak nic nie ma na zetknięciu linii, żadnego symbolu atomu, to jest tam węgiel - C, z przyłączonymi atomami wodoru tak żeby wyrównało się do czterech wiązań (w środku tej kreski w bok są 2 atomy H przyłączony do C czyli CH2, na końcu kreski są 3 atomy czyli grupa CH3 itp.

Nie wiem jak wy, ale jak mam jakiś wzór typu CH2CH=CH2CH2CH2CH=C(CH3)2 to w ogóle nie widzę o co chodzi i muszę to na kreski przerobić :lol:

23 lip 2005, o 01:12
To co napisał Tweenk to wychodzi w skrócie C9H16, a tam jest jeszcze narysowanie dwa razy OH.

23 lip 2005, o 09:09

A tak wogole to H2O2 otrzymuje sie w reakjach nieorganicznych nadtlenków z wodą

23 lip 2005, o 11:35

H2O2 można też otrzymać w reakcji nadtlenku baru z wodą. Powstaje wtedy zawiesina Ba(OH)2 i H2O2. Można go też otrzymać w reakcji nadtlenku baru z HCl, wtedy otrzymamy BaCl2 i H2O2. Ogólnie H2O2 otrzymuje się w wyniku działania kwasu na nadtlenki. Także możemy spalić sód w tlenie, powstaje wtedy Na2O2 czyli nadtlenek sodu, i zalać to kwasem. Oczywiście powstaną tutaj niewielkie ilości, dlatego najlepiej kupić np. w OBI lub w Poch ok. 8zł/1l cz

Aha mam takie problem- weźcie mi powiedźcie konkretnie, bo w książkach tak pokrętnie pisze co to jest ten stopień utlenienia, tj. do czego to służy i jak rozpoznajemy że np. tlen w zwykłych tlenkach jest na -II
I jak to jest z tymi elektronami walencyjnymi, bo na ich podstawie możemy wyliczyć wartościowość, i to sie jakoś pisało K, L, M, N itp. i tam coś wyliczało tylko jak bo zapomniałem. :?

23 lip 2005, o 12:11
**

dobrze też jest nadtlenek baru albo sodu zsentyzować z kwasem siarkowym. Wtedy powstanie H2O2 i BaSO4 albo Na2SO4 który jest nie rozpuszczalny w wodzie..i można go łatwo wywalić z roztworu..POZDRO :P

23 lip 2005, o 12:59

(...) albo NaSO4 (...)

Jak już, to Na2SO4

POZDRO eReSix

PS: Diabeł tkwi w szczegółach :wink:

23 lip 2005, o 13:01

Grzesiek -> stopien utleniania to wysoce abstrakcyjne pojecie nie posiadajace sensu chemicznego a sluzace do bilansowania rownan.
http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/rowna.htm
Polecam ten artykul;)

23 lip 2005, o 13:33

Grzesiek -> stopien utleniania to wysoce abstrakcyjne pojecie nie posiadajace sensu chemicznego a sluzace do bilansowania rownan.
http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/rowna.htm
Polecam ten artykul;)

ok dzieki a co z tymi elektronami walencyjnymi?

23 lip 2005, o 14:33
Wróccie do tematu co to jest ten 2-etylo-9,10-antracenodiol. :evil: Tyle postów i same mało ważne żeczy popisane.

23 lip 2005, o 15:53
Wróccie do tematu co to jest ten 2-etylo-9,10-antracenodiol. :evil: Tyle postów i same mało ważne żeczy popisane.
... sam go przedstawiles w rysunku wyzej ... szczegolowiej to ten z lewej :wink: ... ja bym go nazwal 2-etylo-9,10-dihydroksyantracen ...

23 lip 2005, o 16:49
Heh... Ucze się chemii dopiero 1 rok i jeszcze nie wiem co to jest. Mi chodzi o wzór chemiczny, no np. taki CH3COOH. I tyle. :D

23 lip 2005, o 19:30
Ja znalazłem taki:Nadtlenek wodoru jest otrzymywany głównie przez hydrolizę nadsiarczanu amonowego, który z kolei otrzymuje sie przeprowadzając elektrolizę roztworów kwaśnego siarczanu amonowego w obecności nadmiaru H2SO4 prądem o dużej gęstości wobec elektrod platynowych. Na katodzie wydziela cię wodór, na anodzie nastepuje utlenianie jonów SO4- do S2O8 2-. Całość da się przedstawić następującym równaniem: 2(NH4)HHSO4 ==> (NH4)2S2O8 + H2
(anoda) (katoda)
W toku ogrzewania roztworu następuje hydroliza:
(NH4)2S2O8 + H2O ==> 2(NH4)HSO4 + H2O2
Powstały nadtlenek wodoru odziela się za pomocą destylacji pod zmniejszonym ciśnieniem.

25 lip 2005, o 18:31

Ostatnio edytowano 8 gru 2006, o 14:29 przez JARKO~15, łącznie edytowano 1 raz

6 gru 2006, o 23:18

Jarko czytaj uważnie,przecież wyraźnie pisze że reakcja zachodzi z kwasem siarkowym a nie z wodą !!

pozdro.

6 gru 2006, o 23:52

Witam, mam pytanie. Z tego co pamiętam to pierścienie w antracenie tak sie numeruje jak na obrazku który załączyłem. I jeżeli tak jest, a tak mi się przynajmniej wydaje, to jak ten zwiazek który przedstawił na schemacie Kondziel to może być 2-etylo-9,10-antracenodiol?? Według mnie poprawna nazwa to 2-etylo-5,10-antracenodiol czyż nie? Przecież grupy hydroksylowe są przy atomach węgla o numerach 5 i 10.

Załączniki:
Komentarz: numerowanie atomów węgla w antracenie
antracen_kein.JPG
antracen_kein.JPG [ 4.74 KiB | Przeglądane 16206 razy ]

GG:3716505
7 gru 2006, o 18:29

ATB napisał(a):
dobrze też jest nadtlenek baru albo sodu zsentyzować z kwasem siarkowym. Wtedy powstanie H2O2 i BaSO4 albo Na2SO4 który jest nie rozpuszczalny w wodzie..i można go łatwo wywalić z roztworu..POZDRO :P

Kiedy zadziałamy nadtlenkiem sodu na wodę to niepowstanie siarczan sodu tylko wodorotlenek sodu wg. reakcji:
Na2O2 + H2O -> 2NaOH + H2O2

wy naprawdę nie umiecie czytać? wnoszę o warna dla tego pana za choćby nieprzeczytanie cytowanego posta. :? :? :? całego wątku czytać nie zawsze sie chce. ale jeden post! jeden!!! cytowany!!!

a czy numeracja węgli w antracenie nie wygląda tak?
tak mam w tablicach chemiczych...

Załączniki:
antracen.gif
antracen.gif [ 2.1 KiB | Przeglądane 16177 razy ]

7 gru 2006, o 22:31

Faktycznie sorki za ten post niedokładnie przeczytałem i jeszcze raz przepraszam :oops:

8 gru 2006, o 14:28

JARKO~15 napisał(a):
ATB napisał(a):

Kiedy zadziałamy nadtlenkiem sodu na wodę to niepowstanie siarczan sodu tylko wodorotlenek sodu wg. reakcji:
Na2O2 + H2O -> 2NaOH + H2O2

wy naprawdę nie umiecie czytać? wnoszę o warna dla tego pana za choćby nieprzeczytanie cytowanego posta. :? :? :? całego wątku czytać nie zawsze sie chce. ale jeden post! jeden!!! cytowany!!!

a czy numeracja węgli w antracenie nie wygląda tak?
tak mam w tablicach chemiczych...

Masz racje ! po prostu nie pamiętąłem jak to się robi i wyraziłem swoje wątpliwości, twoja numeracja jest dobra :D

GG:3716505

8 gru 2006, o 16:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona